Berobbant a járvány

2020. szeptember 02. 13:43

Rekordszámú fertőzött, határzár, bizonytalanságokkal teli tanévkezdés – pár nyugalmasabb hónap után újra magasabb fokozatra kapcsolt a világjárvány. Miben térhet el a mostani hullám a tavaszitól? Hogyan készülnek az iskolák a fertőzésveszélyre? Kell-e tartani az oltástól? Körbejártuk a kérdéseket.

2020. szeptember 02. 13:43
null

Konopás Noémi és Szalai Laura írása a Mandiner hetilapban.

Úgy néz ki, Magyarországot is eléri a koronavírus-járvány második hulláma, utoljára áprilisban növekedett olyan mértékben a napi új esetek száma, mint augusztus végén. Sőt múlt vasárnap megdőlt az addigi rekord: csaknem 300 embernél mutatták ki a fertőzést – korábban április 10-én regisztrálták a legtöbb beteget, 210 főt. Eközben a fegyelem érzékelhetően lazult: az emberek alig használnak maszkot, nem tartják a távolságot, és egyre kevésbé félnek a megbetegedéstől. Ráadásul indul a tanév, ami csak növeli a vírus terjedésének kockázatát. Szlávik János infektológust és pedagógusokat kérdeztünk arról, mire számíthatunk a következő időszakban.

Fotó: MTI / Mónus Márton
Fotó: MTI / Mónus Márton

Záródnak a határok

A kormány ismét szigorú intézkedésről döntött. Szeptember elsejétől külföldi állampolgárok csak rendkívüli esetben léphetnek be Magyarországra, a magyarokra pedig újra kéthetes karantén vár, ha külföldre utaznak. Utóbbi esetben két negatív teszttel kiváltható a karantén. Orbán Viktor az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportjának szombat reggeli ülésén már az ajtónkon kopogtató második hullámról beszélt, hangsúlyozva, hogy most elsősorban a vírus behurcolását kell csökkenteni.

Az esetek száma naponta növekszik, és Szlávik János szerint további emelkedés is elképzelhető. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa lapunknak hangsúlyozza: szerencsére a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma nem nőtt az utóbbi hetekben, magyarán egyelőre csak a fertőzöttek száma emelkedik. Bár több európai országban hasonló a helyzet, az esetek mintha mindenütt kevésbé lennének súlyosak, mint tavasszal. „Valóban egyre kevesebb a komoly tüneteket produkáló beteg Európa-szerte, ám lehet, hogy az enyhébb lefolyás csupán pillanatnyi benyomás, ezt még bizonyítani kell. Nem zárható ki, hogy a közeljövőben ismét egyre többen szorulnak majd kórházi kezelésre” – mutat rá.

A másik szembetűnő változás a tavaszi hullámhoz képest, hogy a kórt inkább a fiatalok kapják el, akiknek értelemszerűen erősebb az immunrendszerük. Szlávik János is az életkor csökkenését tapasztalja a Dél-pesti Centrumkórházban: csütörtökön például a náluk jelentkező 91 esetből mindössze 5 páciens volt hatvan éven felüli. A fiatalok többsége továbbra sem szorul kórházi kezelésre, náluk változatlanul főként időseket kezelnek. Továbbra is azokat tesztelik, akiknél felmerül a covidgyanú, vagyis vannak már tüneteik: lázasak és köhögnek.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Sok a kérdés a vakcina körül

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!