A McKinsey-bolygó

2022. december 07. 16:05

Világkormány nincs, az illuminátusok kitaláció – egyes tanácsadó cégek globális befolyása azonban nagyon is valóságos. Módszereik része, hogy egyszerre dolgoznak ellenérdekelt feleknek, ám ennél is nagyobb kockázat, hogy mindenkinél hatékonyabban vadásszák le a helyi tehetségeket – figyelmeztet az év egyik legfontosabb könyve.

2022. december 07. 16:05
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Recenzióm tárgya az év egyik legfontosabb könyve, amely több évtizedes hiányt pótol a legújabb kori globalizáció elemzésében. A „management consulting” zászlóshajói anélkül váltak a 21. századi kormányok és nagy­vállalatok legbefolyásosabb tanácsadói­vá, hogy kialakult volna körülöttük a kritikai nyilvánosság, s hogy az utca emberének a leghalványabb fogalma lenne a működésükről. Borítékolható tehát, hogy Walt Bogdanich és Michael Forsythe ok­nyomozó újságírók kötete a McKinsey & Company – és vele a hozzá hasonló cégek – korszakos jelentőségéről nagy visszhangra talál.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

A McKinsey-t közel száz évvel ezelőtt, 1926-ban alapították Chicagóban, ma százharminc irodájában harmincezer embert foglalkoztat világszerte. Sem iparági, sem ideológiai tekintetben nem nevezhető finnyás társaságnak: az agráriumtól az energetikáig, a biztosítástól az egészségügyig mindenhez értenek, és egyszerre adnak tanácsot a washingtoni védelmi minisztériumnak és kínai fegyvergyártó vállalatoknak. A McKinsey reputációja szinte makulátlan, kormányok és cégek százai hívják segítségül szakembereit, hogy elmondhassák, ők is a világ legokosabb tanácsadóival dolgoznak. „Felejtsük el a titkos világ-összeesküvést, az illuminátusokat és a gyíkembereket. Létezik helyettük a McKinsey” – fogalmaz a vállalat egyik korábbi alkalmazottja.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. december 16. 10:51
Erről Milo Minderbinder jut az eszembe, aki illő javadalmazásért mindenkinek megoldott mindent, ideértve a saját bázis megbombázását is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!