Fénykép Victor Hugo fiától

2023. március 28. 18:21

Mészáros Lázár honvédelmi miniszter emlékét eddig csupán egy pecsétnyomó és két kép őrizte a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezért is fontos, hogy az intézmény egy a készítője miatt is különleges fényképhez jutott az emigrációban elhunyt államférfiról.

2023. március 28. 18:21
Sal Endre
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Ki is volt Mészáros Lázár? 1796-ban született, kisgyermekkorában árván maradt, rokonai nevelték fel. 1813-ban lépett katonai pályára, s több mint tizennyolc évet töltött Itáliában. 1837-től levelezett Széchenyi István gróffal, rajta keresztül ismerkedett meg a reformellenzék képviselőivel.

1848. március 22-én Batthyány Lajos gróf kérte fel, hogy az első független, felelős magyar kormány honvédelmi minisztere legyen.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett a honvédsereg és a minisztérium megszervezésében. A vesztes temesvári csata után, 1849. augusztus 14-én az Oszmán Birodalomba távozott, ahol később Kossuth Lajossal együtt Kütahyába internálták. Itt naplót vezetett, törökül tanult. 1852 januárjától a brit koronához tartozó Csatorna-szigetek egyikén, Jersey-n gazdálkodott. 1853-ban az Egyesült Államokban farmerként, később házitanítóként tartotta el magát. 1858-ban Svájcban kívánt letelepedni, és útközben, Angliában érte a halál.

A Mészáros Lázárról készült fénykép készítője olyan ismert alkotó, akit a fotográfia történetének jeles úttörőjeként tartanak számon – írja tanulmányában Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának tárigazgatója, történész, muzeológus. A felvételt minden bizonnyal a romantika nagy alakjának, Victor Hugónak a fia, Charles készítette. A Francia Császárság által üldözött Hugo és családja Jersey szigetén élt 1852 és 1855 között; számos menekült itt telepedett le, köztük magyarok. Charles mellett az író veje, Auguste Vacquerie is fényképezett. Victor Hugo elképzelései alapján több kiadványt terveztek, amelyekben a fényképek is jelentős szerepet kaptak volna. A Marine Terrace-i otthonukban berendezett műteremben körülbelül négyszáz felvételt készítettek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!