Welby: Az anglikánok „a szakadék szélén” állnak

2013. augusztus 25. 21:32

Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán közösség vezetője szerint az anglikán egyház a teljes szétesés küszöbén, a „szakadék szélén” áll a liberálisok és a tradicionalisták közötti viták miatt.

2013. augusztus 25. 21:32

Az anglikán közösség vezetője a mexikói Monterreyben hangoztatta lesújtó véleményét. Azért látogatott el arra a helyre, mert szolgálata kezdetén fel akarja keresni az anglikán közösség minden tartományát.

Az UCANews katolikus hírportál szerint Welby eddigi legerősebb kijelentését tette azzal kapcsolatban, hogy az anglikán közösség több kérésben, így a homoszexualitás témájában is megosztott. Az érsek azt állítja: ez az egyház veszélyesen közel került ahhoz, hogy „az intolerancia szakadékába” zuhanjon.

Welby párhuzamot vont a 77 millió tagot számláló anglikán egyházat sújtó válság és az angol polgárháborús időszak között. Azt is megjegyezte azonban: számos kérdés, amelyről vita van az egyházon belül, a kívülállók számára „érthetetlen”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2013. szeptember 01. 18:42
Ha a só elveszti az ízét, mivel ízesítik meg?
Öreg
2013. szeptember 01. 18:42
Az a lelkész- mégha anglikán is- aki liberális elvekkel meghatározott célok mentén a Bibliával szembe fordul - nem méltó Isten szolgálatára! Az az út, amelyen ezek az egyházi emberek elindultak, át akarja írni a Bibliát . A bünt meg lehett bocsátani, de törvénybe foglalni nem!
Kal
2013. szeptember 01. 18:42
Welby tudta, hogy mire vállalkozik, hiszen az elődje pont azért mondott le, mert nem tudta uralni a "liberálisok és a tradicionalisták" közötti ellentéteket. Ezzel annak idején elég sokat foglalkoztunk a Kaleidoscope blogon. Welby állítása azonban nemcsak, sőt talán nem is első sorban az anglikán egyházra igaz: "veszélyesen közel került ahhoz, hogy „az intolerancia szakadékába” zuhanjon". A katolikus egyház (és Magyarországon a nagy protestáns felekezetek is) ebből a szempontból sokkal inkább veszélyben van. Valószínűleg ezt ismerte fel Ferenc pápa is, amikor a repülőgépes interjú során elvetette a homofób ítélkezést. Úgy tűnik azonban, hogy a hazai katolikusok ezt sajnos még nem értették meg, ami nem első sorban az LMBT közösségnek árt, amint arról a legfrisebb posztban írtam: http://kaleidoscope.blog.hu/2013/08/27/megujulas_vagy_leszakadas
Kal
2013. szeptember 01. 18:41
Welby érsek láthatóan azóta továbblépett: kimondta, hogy egyetért a fiatalabb generáció véleményével, mely szerint a melegházassággal szemben folytatott egyházi kampány "bűnös" dolog volt (szó szerint így fogalmazott! Ld. pl.: http://www.theguardian.com/uk-news/2013/aug/28/gay-marriage-opposition-wicked-archbishop ). Rövidesen írok ezzel kapcsolatban egy friss posztot is a Kaleidoscope blogba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!