A canterburyi érsekkel találkozott Bartolomaiosz pátriárka

2014. január 16. 13:10

Justin Welby érsek Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka meghívására érkezett Isztambulba. A találkozón szó esett a közel-keleti keresztények nehéz helyzetéről a Magyar Kurír tudósítása szerint.

2014. január 16. 13:10

A pátriárka köszöntőjében reményének adott hangot, miszerint a találkozó erősíti az ortodox és az anglikán egyházak közti kölcsönös szeretetet. Mint mondta: „Ebben a pillanatban mi, anglikánok és ortodoxok osztozunk a közel-keleti keresztények helyzete felett érzett aggodalomban, hiszen keresztény testvéreink egyre növekvő problémákkal találják szemben magukat, és számos helyen komoly üldöztetésnek vannak kitéve”.

Welby érsek a keleti és nyugati egyházak közötti közeledés iránti elkötelezettségének adott hangot, a béke és kiengesztelődés emberének nevezve Bartolomaiosz pátriárkát, aki történelmi lépést tett az egyházak közötti kapcsolat területén, mikor részt vett Ferenc pápa beiktatásán.

Kijelentette: „A kiengesztelődést egyik legfőbb feladatunknak tartom. Krisztus hívása ez: legyenek mindnyájan egyek. Ezért nemcsak a vendégszeretetet viszem most magammal, hanem egy megújult és friss szemléletet az egységről és mély közösségünkről. Mindannyian hordozzuk a megosztottság keresztjét, de az Úr kegyelméből és szeretetéből származó reménnyel és örömmel szeretnénk ezt tenni.”

A két egyházi vezető által kiadott közös nyilatkozat szerint a felek megegyeztek abban, hogy továbbra is mindent megtesznek a két egyház közötti közeledésért, valamint hangsúlyozzák a teológiai párbeszéd fontosságát és az anglikán és ortodox egyházak elkötelezettségét az egyre inkább szekularizálódó és pluralista világban való tanúságtétel iránt.

A felek aggodalmuknak adnak hangot a világ számos részén jelen lévő igazságtalanság miatt. Hangsúlyozzák: imádkoznak a szegényekért, elnyomottakért, és minden, a háború miatt szenvedő emberért, a békéért és az igazságért az egész földön, különösképpen a Közel-Kelet békéjéért, valamint azért, hogy mindig állhatatosak maradhassanak Jézus Krisztus segítsége és öröme által.

Továbbá kifejezték egyetértésüket abban, hogy éberen őrzik a keresztény értékeket, különösen az emberi méltóságot és a vallásszabadságot illetően.

Ez volt a két vallási vezető első találkozója Justin Welby érsekké szentelése óta. Welby érsek meghívta Bartolomaiosz pátriárkát, hogy 2015-ben látogasson el Londonba.

Az anglikán és az ortodox egyház 1973 óta folytat hivatalos párbeszédet. Azóta három nyilatkozatot adott ki az anglikán-ortodox teológiai párbeszédért felelős nemzetközi bizottság.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!