Megint büntetnék a munkakerülést Oroszországban

2015. április 27. 13:39

Szentpétervári politikusok kezdeményezik, hogy ismét legyen büntetendő a munkakerülés Oroszországban: munkakerülőnek számítanának a feketén dolgozók is. Az orosz duma illetékes bizottsága megerősítette, hogy az intézkedés célja az adóbevételek növelése, ugyanis Oroszországban a foglalkoztatottaknak csaknem a fele feketén dolgozik.

2015. április 27. 13:39

Visszaállítanák a munkakerülés büntethetőségét Oroszországban – olvasható az Izvesztyija című orosz napilap hétfői számában. A vonatkozó orosz törvényekhez szentpétervári közgyűlési képviselők készítettek módosítási javaslatokat. Szerintük azt, aki több mint fél éve nem dolgozik, holott volna számára megfelelő munka, egy évig javító-nevelő munkára kell kötelezni.

A szentpétervári politikusok kezdeményezése szerint rögzíteni kellene az orosz alkotmányban, hogy a munka nemcsak állampolgári jog, hanem kötelesség is. A kötelezettség alól ugyanakkor mentesülnének például a 18 év alattiak, a fogyatékkal élők, a fogyatékos gyermekek szülei, és azok a nők, akik 14 év alatti gyermekeket nevelnek. 

Munkakerülőknek számítanának viszont a bejelentés nélkül, feketén dolgozók. Az orosz duma munkaügyi és szociális ügyekkel foglalkozó bizottságában megerősítették, hogy a kezdeményezés az állami adóbevételek növelését célozza. Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes adatai szerint Oroszországban 48 millió embernek van hivatalosan munkája, 20 milliót foglalkoztatnak a különböző munkahelyeken „megfelelő regisztráció nélkül” és 18 millió munkaképes korú embernek nincs munkája – írta az Izvesztyija.    

Jekatyerina Szamrailova, a Munkaügyi és Szociális Akadémia tanszékvezetője a lapnak ugyanakkor azt mondta, hogy nincs helye az orosz társadalomban a munkakerülés kategóriája újbóli bevezetésének, minthogy az országban nem szabályozott a munkaerőpiac. 

Az orosz szakember emlékeztetett, hogy míg a volt Szovjetunióban minden állampolgárnak biztosították a munkát, még ha mesterségesen hozták is létre a munkahelyeket, Oroszországban az állam nem vállal felelősséget a lakosság foglalkoztatásáért. Az oroszországi állások száma pedig nem haladja meg a munkanélküliek és a feketén foglalkoztatottak számát.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2015. június 05. 19:13
Követendő példa. Bár attól tartok Oroszország legalább 2 évtizeddel megelőzte Európát. Szebb Jövőt!
sine ira et studio
2015. április 29. 13:37
Még szép! A szakértők meg csak addig beszéljenek ott Oroszországban, hogy beszántják az egyetemi tanszéküket!
sine ira et studio
2015. április 29. 13:37
Illiberális dübörgés. Az állam bénázásáért büntessük csak a polgárokat, úgy van.
formaegy
2015. április 29. 13:37
Az átkosban volt olyan törvény, hogy büntették a munkakerülést. (nem voltak segílyek) A cigányok is dolgoztak, ha máshol nem akkor kosárfonás, seprűkötés, teknővájás, különböző famunkák, vályogvetés, TSZ, építkezések, takarítói állás stb. Az átkosi törvénynek bizonyos munkáknál volt egy hátulütője, ami jelen esetben a segéllyel tehető =-vé. Pl. ahol egy takarító is megbirkózott a munkával, arra az egy állásra 5-6 embert vettek fel. Ez éppen olyan + pénz kidobás volt, mint a segély, de nem terhelte annyira a munkaadót, mert nem volt olyan járulék tömeg utánuk, mint jelen napjainkban. Természetesen ne feledjük, hogy akkor nem voltak adók, mert minden az állam alá tartozott, tehát minden termelői munka értéke az államhoz folyt be. Jelen esetben biztos jó lenne bevezetni a törvényt itt is. Viszont egy teljesen új kidolgozott formában természetesen, mivel a viszonyok teljesen mások. Mondjuk ha valaki munkanélküli és nem fogadja el a felajánlott állást, akkor az már a munkakerülő státuszba esne. Ha igazoltatnak és nincs munkája, akkor pl. egy héten belül munkát kell ajánlani neki. Vagy nagyobb ellenőrzések a munkahelyeken, a be nem jelentett munkások védelmében, ha valaki nincs bejelentve, akkor ott a munkaadót büntetni! Nagyon sok ember ki van szolgáltatva a munkaadónak. Vagy nincsenek bejelentve, vagy 4-6 órára és dolgoznak 8-10 órát, vagy alkalmi munkára. Mindenesetre lenne mit helyrehozni nem kevés baj van! Önkormányzati munkahelyeket létrehozni. Mez.g.-i, állattartási stb. munkahelyeket, melyek terményei teljes ellátást biztosítanának az iskoláknak, óvodáknak, öregotthonoknak stb. Ha marad akkor azt értékesíteni és annak bevétele az önkormányzatok költségvetését segítené. stb.stb. Lenne itt több megoldás, csak hozzá kellene kezdeni, és nem csak óbégatni, meg a tenyereket tartani a potyáért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!