Index: Jogi csapdába kerülnek a határsértők

2015. szeptember 18. 17:42

Az Index arról ír, hogy a hatályos jogszabályok értelmében nem Magyarországról, hanem az Európai Unió területéről tiltják ki a határzár tiltott átlépése miatt bíróság elé állított migránsokat. Pedig a vádlottak rendszerint éppen azért nem fellebbeznek az ítélet ellen, hogy mihamarabb újra próbálkozhassanak egy másik tagállamban.

2015. szeptember 18. 17:42

Nem Magyarország, hanem az egész Európai Unió területéről tiltják ki azokat a migránsokat, akik illegálisan, a határzár tiltott átlépésével jutnak hazánkba, és akiket ezért büntetőeljárásban ítéltek el – írja az Index.

A bíróság eddigi gyakorlata azt mutatja, hogy az új bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott büntetés szinte minden esetben kitiltás, eddig azonban tévesen hitték sokan, hogy csak hazánk területére nem léphetnek az elítéltek.

Maga a bíróság ítélete valóban csak Magyarország területéről való kitiltásról rendelkezik, ám az ítélet után a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja le azt az idegenrendészeti eljárást, mely a kiutasításhoz szükséges, és ennek során már az egész unióból kizárják az érintett migránst. 

Pedig a vádlottak jellemzően épp azért mondanak le a fellebbezés lehetőségéről, hogy így mihamarabb kitoloncolják őket Szerbiába, ahonnan más útvonalon újra megpróbálkoznának Nyugat-Európába jutni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. szeptember 18. 20:44
"s akiket ezért büntetőeljárásban ítéltek el – írja az Index." Az ilyeneknek, ez a minimum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!