Orbán Viktor: Nem fognak semmit ráerőltetni Magyarországra az EU-csúcson

2016. február 18. 18:12

Biztos benne Orbán Viktor, hogy nem fognak semmi olyat ráerőltetni hazánkra a brüsszeli EU-s tanácskozásokon, amit nem tud vagy nem akar elfogadni. A kormányfő hozzátette: „azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat”. A miniszterelnök elutasítja a kötelező migránskvótákat és fennt szeretné tartani a személyek szabad mozgásának EU-s elvét.

2016. február 18. 18:12

Az illegális bevándorlás témakörében és a londoni kormány reformköveteléseinek ügyében tárgyaló uniós állam- illetve kormányfők csütörtökön Brüsszelben tartandó megbeszélésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: biztos abban, hogy a tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna, vagy nem akarna elfogadni.

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő, két napos tanácskozásán a migrációs válság megoldásának kérdésével kapcsolatban magyar újságírók előtt Orbán Viktor kijelentette: „azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat”. A miniszterelnök hozzátette: sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék.

Két olyan határt fektetett le London reformköveteléseivel kapcsolatban a magyar kormány, amelyet az európai uniós csúcson nem szabad átlépni; az egyik, hogy a személyek szabad mozgása nem szenvedhet csorbát, a másik, hogy nem születhet precedens.

Mindenképpen meg kell védeni azt a jogot, hogy „ha akarunk, akkor mehessünk”. Akár turistaként, családlátogatásra, vagy munkavállalóként – fogalmazott a miniszterelnök.

Nagy-Britannia: ne érjen minket hátrányos megkülönböztetés

A másik feltétel, amelyet Magyarország rögzíteni szeretne, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé. 

A magyar célok között szerepel az is, hogy az Egyesült Királyságban munkát vállaló magyarokat ne érhesse semmilyen hátrányos megkülönböztetés. A miniszterelnök szerint elérhető az a követelés, hogy egyetlen bevezetendő szabályozás se legyen visszamenőleg érvényes. Azok, akik már a szigetországban vannak, nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint amilyen helyzetben eddig voltak - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar álláspontok a két napos uniós csúcs vitáiban tarthatóak leszek.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2016. február 19. 09:12
Hogy is mondtad vezérem annak idején a megvezethető, hiszékeny birkáidnak? "Nekünk nem mondhatják meg sem Brüsszelből, sem......!" Rá egy hétre meg, hason csúsztál a nemzetközi főnökeid előtt. A f@sz birka el is felejtette, mit ígértél neki egy héttel előbb.
vigyor
2016. február 19. 08:28
Sajnos én is biztos vagyok abban, hogy semmit nem erőltetnek ránk, csak épp azért, mert a sóhívatal ismét kivárásra játszik. Nem dönteni, elnapolni, megint összehívni, megint nem dönteni, megint elnapolni...a mi szerencsénk az, hogy a kerítés működik egyelőre, van időnk kivárni.
liberálzöld.
2016. február 19. 08:19
A kérdés az, hogy Orbán mit fog ráerőltetni az EU-ra! Azért megy, nem?
pemete jakab
2016. február 18. 21:14
"Orbán Viktor: Nem fognak semmit ráerőltetni Magyarországra az EU-csúcson" EU: Viktor, a tavalyi EU-s büdzséből maradt 100 milliárd forintnak megfelelő euró. Fogadd el! No, mi Viktor válasza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!