Zöld, fekete, piros siker Németországban, mindenhol kétszámjegyű az AfD

2016. március 13. 19:09

Mind Baden-Württembergben, mind Rajna-vidék-Pfalzban az erős személyiségű tartományi miniszterelnökök pártjai nyerték a választást: a zöld Winfried Kretschmann és a szocdem Malu Dreyer magabiztosan lettek elsők. A keletnémet Sachsen-Anhaltban nagy meglepetésként 25 százalék körül van a bevándorlásellenes AfD.

2016. március 13. 19:09
Bukovics Martin

Baden-Württemberg

A sváboknál a Merkel menekültpolitikáját erősen támogató zöld kormányfő, Winfried Kretschmann magabiztosan nyert, megelőzve a kereszténydemokrata CDU-t. A Zöldek lettek Baden-Württemberg új néppártja, amit a leginkább szociáldemokrata SPD szenvedett meg: a Zöldek az előzetes végeredmény szerint 6,1 százalékpontot erősödve 30,3 százalékot kaptak, a CDU 12 százalékpontos gyengülve 27 százalékot, a 10,4 százalékpontot gyengülő SPD 12,7 százalékot, a bevándorlásellenes AfD 15,1 százalékot, a liberális FDP pedig 3 százalékpontot erősödve 8,3 százalékot. A Linkspartei nem került be a stuttgarti parlamentbe, 2,9 százalékot kapott a markánsan balos párt. A választási részvételi arány 72 százalékos volt, 5,7 százalékponttal növekedett az öt évvel ezelőttihez képest.

Az eddigi SPD-zöld kormány helyett vélhetően egy továbbra is Kretschmann irányította zöld-kereszténydemokrata kabinet irányítja majd a délnémet tartományt, de akár egy SPD-zöld-liberális kormánynak is meglehet a szükséges többsége.

Rajna-vidék-Pfalz

Malu Dreyer szocdem tartományi miniszterelnök egy év alatt ledolgozta tízszázalékos hátrányát a merkeli politikát többször is kritizáló helyi CDU-val szemben, és még meg is fordította azt. Az este 22:07 órai eredmény szerint az SPD fél százalékponttal erősödve 36,2 százalékkal nyert, második a 3,4 százalékponttal gyengülő CDU 31,8 százalékkal, harmadik az AfD 12,6 százalékkal, negyedik a 2 százalékpontot erősödő FDP 6,2 százalékkal, 10,1 százalékpontot zuhanva éppen hogy bekerültek a zöldek 5,3 százalékkal. A Linksparteinek a maga 2,8 százalékával most sem sikerült bejutnia a mainzi parlamentbe. A választási részvételi arány 71 százalékos volt, ami 9,7 százalékpontos növekedés 2011-hez képest.

Az eddigi SPD-zöld kormány helyett vélhetően a kereszténydemokratákkal, nagykoalícióban kormányoz majd tovább a szociáldemokrata tartományi kormányfő. Vagy mégsem? A hírek szerint a győztes Malu Dreyer közlekedésilámpa-koalíciót szeretne, vagyis SPD-FDP-zöld felállást.

Sachsen-Anhalt

Az AfD 25 százalék körüli eredménye nagy meglepetés a keletnémet tartományban, ami kifejezetten nehézzé teszi a magdeburgi kormányalakítást. Az este 22:07 órai eredmények szerint a kereszténydemokrata CDU 2,7 százalékpontot veszítve 29,8 százalékkal lett első, őket az AfD követi 24,2 százalékkal, a Linkspartei 7,4 százalékponttal gyengülve 16,3 százalékkal harmadik, negyedik a 10,8 százalékponttal gyengülő SPD 10,7 százalékkal. A zöldek és a liberálisok 5 százalék körül vannak. A választási részvételi arány 63 százalékos volt, 11,8 százalékponttal emelkedett 2011-hez képest.

A kormányalakítás itt lesz a legnehezebb: a CDU-nak a szocdemekkel mindenképpen össze kell fognia, és a többséghez szüksége lesz a zöldekre vagy a liberálisokra is, feltéve, ha valamelyik bejut, és ha egyáltalán bejut valamelyik.

Kik az AfD szavazói?

Egy ZDF-en közölt felmérés szerint javarészt fiatal és középkorú szavazók mentek el szavazni a Merkel-kritikus bevándorlásellenes jobboldali populista pártra, az pedig külön érdekes, hogy a párt szavazóinak csak 16 százaléka 60 év feletti. A német köztévé baden-württembergi adatok alapján azt is megmutatta, hogy a 2016-os AfD-szavazók 2011-ben kire szavaztak. Eszerint 32 százalékuk a CDU-tól érkezett, 13 százalékuk a szocdemektől, 7 százalékuk a zöldektől, 4-4 a liberálisoktól és zöldektől, 40 százalékuk pedig nem ment el szavazni, vagy valaki másra húzta be az ikszet.

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zenebono
2016. március 14. 10:37
Én nem hiszem el ezt az eredményt. Valószínűleg ezt is manipulálták, mint a sajtót. Senki sem ellenőrzi őket, összefognak a koallíciós pártok az afd ellen.
Rumpelstilzchen
2016. március 14. 08:08
A Lügenpresse : "Mit der AfD hat der völkisch-nationale und rassistische Populismus die parlamentarische Bühne erobert. In den Landtagen muss die Partei nun ihre Demokratiefähigkeit beweisen, meint Rainald Becker. Dagegen benötigen die CDU-Ex-Hoffnungsträger Wolf und Klöckner dringend einen Plan B." Igen,rögtön jön a "völkisch-nationale" a rasszista, a populista Keule. Jön még cifrább is. Minden esetre a Bundesratban is megváltoztak a többségek. A lényeg az,hogy az AfD-nek lehetősége van bebizonyítani az igazát,az elkötelezettségét. Merkel muss weg!
Bokros Birka
2016. március 14. 08:05
Mutti lehet csomagolni a fogkefét meg a piperét. Bár egy áskenázi menekült a végsőkig kitart, nem ismer se Istent, se embert. Csak az uralkodásra kiválasztott nép és semmi más.
FridaySpider
2016. március 14. 07:24
CDU verliert Hunderttausende Wähler an die AfD (A CDU több százezer szavazót vesztett az AfD irányába): http://www.welt.de/politik/deutschland/article153256475/CDU-verliert-Hunderttausende-Waehler-an-die-AfD.html A fenti diagramokon (a második sorban) látszik, hogy az egyes pártok mennyit nyertek és veszítettek az előző választásokhoz képest. A Die Welt a címlapján felteszi a kérdést: Felrázza-e a kancellár asszonyt a CDU zuhanása? http://www.welt.de/politik/deutschland/article153256545/Ruettelt-der-CDU-Crash-die-Bundeskanzlerin-wach.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!