TASZ: Az Alkotmánybíróság feláldozta a gyülekezési jogot a politikai lojalitásért

2016. július 12. 14:10

A Társaság a Szabadságjogokért szerint ha a parlament a rendezvények tiltási okaként elfogadja a jövőbeli jogsértés veszélyét, lehetővé válik, hogy a hatóságok feltételezett, esetleg bekövetkező vagy esetleg elmaradó jogsértésre hivatkozva tiltsák meg tüntetések megtartását.

2016. július 12. 14:10

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az Alkotmánybíróság feláldozta a gyülekezési jogot a politikai lojalitásért, amikor nem talált kivetnivalót egy tüntetés törvényellenes megtiltásában – tudatta a jogvédő szervezet kedden az MTI-vel közleményben. Felidézik: az Alkotmánybíróság által vizsgált ügyben a miniszterelnök háza elé bejelentett tüntetést a rendőrség azért tiltotta meg, mert annak megtartása „mások jogait és szabadságát” sértené. A TASZ szerint tervezett rendezvényt ilyen indokból előzetesen megtiltani nem lehet.

Az AB a törvény szövegével nyilvánvalóan ellentétes jogalkalmazás ellenére nem semmisítette meg a tiltást – írták. A TASZ úgy látja: ha a parlament a rendezvények tiltási okaként elfogadja a jövőbeli jogsértés veszélyét, lehetővé válik, hogy a hatóságok feltételezett, esetleg bekövetkező vagy esetleg elmaradó jogsértésre hivatkozva tiltsák meg tüntetések megtartását.

Ez pedig azt jelenti: a rendőrség szabad utat kapott arra, hogy önkényes döntést hozzon az egyik legfontosabb politikai szabadságjog legsúlyosabb korlátozása tárgyában. Ha pedig a rendőrségnek lehetősége lesz arra, hogy törvényben meg nem határozott jogok többé vagy kevésbé valószínű sérelmére hivatkozva tiltsa meg egy rendezvény megtartását, akkor ezzel a lehetőséggel vissza fog élni – fogalmaz közleményében a TASZ.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Labancok
2016. július 13. 06:05
Öreg 2016. július 12. 15:04 Hol volt a Tasz a gyülekezést szemkilövéssel "jutalmazó" időkben? Csőcselékezték a magyar Hazafiakat, aki jogosan háborodtak fel El Qró gazemberségein. De egyik jogsértés nem ad jogalapot ujabb jogsértésre. Kérdezt meg apádat, DR. LOL:))))) orbán viccort!
Labancok
2016. július 13. 06:05
A kormány új gyülekezési törvényt készít Ebben az szerepel majd hogy csak a fizeSS-es BIRKAMENETEKET engedélyezhetik majd. És azokat a gyűléseket ahol 80 éves nénikék kezet csőkolnak orbánnak.
Öreg
2016. július 13. 06:05
Hol volt a Tasz a gyülekezést szemkilövéssel "jutalmazó" időkben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!