Terrorellenes intézkedési csomag készül Németországban

2016. augusztus 10. 12:15

Még az orvosi titoktartási kötelezettségen is lazítana a készülő új terrorellenes intézkedési csomagban a német kormány lapértesülések szerint. A tervek szerint csütörtökön bejelentésre kerülő csomag az ország elhagyására kötelezett vagy közveszélyesként számon tartott külföldiek gyorsabb és szigorúbb eltávolítását szolgálja. De tervben van a burka betiltása és a gyűlölködő külföldi muzulmán hitszónokok kitiltása is.

2016. augusztus 10. 12:15

Németországban az utóbbi hetek támadásai nyomán terrorellenes intézkedési csomagot készít a szövetségi kormány, szerdai lapértesülések alapján az orvosi titoktartási kötelezettség lazítása is szerepel a tervek között. Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter várhatóan csütörtökön ismerteti A biztonság erősítése Németországban című programot, amely a Bild című lap és a Kölner Stadtanzeiger szerint elsősorban az ország elhagyására kötelezett vagy közveszélyesként számon tartott külföldiek gyorsabb és szigorúbb eltávolítását szolgálja.

Így például bevezetik, hogy a közbiztonság veszélyeztetésére hivatkozva is kitoloncolási őrizetbe lehet helyezni elutasított menedékkérőket, és gyorsított kitoloncolási eljárás alá vonják a közveszélyes cselekmények elkövetésére hajlamosnak tartott külföldieket és az ország elhagyására kötelezett, bűnelkövetővé váló jogosulatlan menedékkérőket. Az intézkedéscsomag a júliusban Würzbrugnál és Ansbachban menedékkérők által elkövetett, a nyomozás első megállapításai szerint szélsőséges iszlamista hátterű támadások után Angela Merkel kancellár által ismertetett kilencpontos terv belbiztonsági elemeit részletezi.

Lazítanak az orvosi titoktartási kötelezettségen

Szerepel benne az orvosi titoktartási kötelezettség lazítása is azzal a céllal, hogy az orvosok értesíthessék a hatóságokat, ha tudomást szereznek arról, hogy páciensük bűncselekményt tervez. A digitális kommunikáció révén keletkező adatok tárolásának és őrzésének szabályait is szigorítaná a belügyminisztérium a terror elleni küzdelem érdekében, és a digitális kommunikáció megfigyelése, lehallgatása új technológiáinak kidolgozásával is megbízná a biztonsági terület központi információ-technológiai szervét (ZITIS). Az idén alapított hivatalnál 450-en dolgoznak majd.

Szigorításokat sürgetnek a CDU-s vezetésű szövetségi belügyminisztérium mellett a jobboldali CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyminiszterei is, ezt várhatóan a jövő héten ismertetik majd. A Berlini nyilatkozat nevű dokumentumból szerdán kiszivárogtatott részletek szerint be kell vezetni, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok már 14 éves fiatalok ellen is gyűjthessenek adatokat, a szövetségi bűnügyi hivatalnál (BKA) pedig ki kell építeni egy informatikai elhárító egységet, a többi között az internet darknet néven ismert, főleg bűnözők által használt részén folytatott illegális fegyverkereskedelem visszaszorítására.

A pártszövetséghez tartozó nyolc tartományi belügyminiszter azt is kezdeményezi, hogy tiltsák meg a burka – arcot takaró muzulmán női lepel – és az egész testet takaró muzulmán női öltözékek viselését nyilvános helyen, és utasítsák ki az országból a gyűlölködő külföldi muzulmán hitszónokokat. Továbbá sürgetik, hogy vegyék el a terrorszervezethez csatlakozó emberek német állampolgárságát, amennyiben legalább még egy állampolgársággal rendelkeznek, és a megítélésük szerint a társadalmi integrációt hátráltató kettős állampolgárság intézményének korlátozása céljából töröljék el azt a szabályt, hogy az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekei a német állampolgárság mellett a szüleik állampolgárságát is viselhetik.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. augusztus 10. 17:11
"Terrorellenes intézkedési csomag készül Németországban" Amire semmi szükség nem lenne, ha nem telepítette volna be a német állam maga azt a sok terroristát az országba.
teljesenertelmetlen
2016. augusztus 10. 16:29
Na mondjuk egy kicsit elkéstek a muttiék. Először megvárták, amíg a sivatagi cigányok elkezdik mészárolni a békés német polgárokat, aztán a felháborodás hatására elkezdtek valamit csinálni is. De nem azért, mert nagyon izgatná őket a saját állampolgáraik biztonsága, hanem mert beszartak, hogy a következő választáson eljön a bécsi gyors, és az AFD lesöpri őket a térképről.
thymian
2016. augusztus 10. 15:07
"vegyék el a terrorszervezethez csatlakozó emberek német állampolgárságát, amennyiben legalább még egy állampolgársággal rendelkeznek, és a megítélésük szerint a társadalmi integrációt hátráltató kettős állampolgárság intézményének korlátozása céljából töröljék el azt a szabályt, hogy az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekei a német állampolgárság mellett a szüleik állampolgárságát is viselhetik" De ha megvalósul a törvény második fele, akkor nem vehetik el a németet. Még mindig integrálni akarnak.:D
héttörpe
2016. augusztus 10. 14:21
Nagyon náciszagú intézkedéseknek tűnnek ezek. Orvosi titoktartási kötelezettség lazítása? Talán infót akarnak a fogyatékosokról gyűjteni egy újabb eutanázia programhoz? Emberek! Mi folyik Berlinben? Die Zeit, színezd át a térképet, Németországban inog a demokrácia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!