Családi pótlék: vajon számíthatunk emelésre?

2016. szeptember 14. 14:28

A magyar kormány „figyelemmel kíséri” a Lengyelországban bevezetett „500 plus” családtámogatási programot, amelynek keretében gyermekenként havi 500 zlotys (körülbelül 35.500 forintos) családi pótlékot kapnak a családok. Magyarországon nyolc éve nem emelték a családi pótlékot, amelynek alapösszege jelenleg 12.200 forint.

2016. szeptember 14. 14:28

Meglepő kijelentés tett Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon. Az MTI tudósítása szerint „a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont »kíváncsian figyeli« a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35.500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.” 

Novák Katalin kijelentése újbóli paradigmaváltást jelentene a jelenlegi családpolitikában, ugyanis nyolc éve nem emelték hazánkban a családi pótlékot: 2008 januárjában változott utoljára az alapösszeg 12.200 forintra. 

Az elmúlt hat évben a kormány ugyan kiemelt figyelmet fordított a családok anyagi helyzetének javítására (ld. családi adókedvezmény, gyed extra, diplomás gyed, stb.), de a családi pótlék emelése nemigen került szóba. Nyolc éve egy gyerek után 12.200 forint, kettő után fejenként 13.300 forint jár, három vagy több esetén 16.000 forintot fizet az állam gyerekenként. Ha egy szülő egyedül neveli a gyerekeit, az plusz 1500 forintot jelent összesen, tehát nem gyerekenként.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület idén tavasszal a 2017-es költségvetési javaslatában a családi pótlék jelentős, 25 százalékos emelését javasolta, ami 75-80 milliárd forintos többletkiadást jelentett volna 2017-re. Ekkora összegből el lehetne volna tüntetni az elmúlt évek lemaradását. A javaslatot nem fogadták el. 

A lengyel „500 plus” programmal már 2015 őszén kampányoltak (a Jog és Igazságosság Pártja tavaly épp a családi kedvezmények nagyon komolynak tűnő ígéreteivel nyerte meg a választásokat), de csak idén tavasszal indult be. A segély összege havi 500 zloty. A család jövedelmétől függetlenül jár a második és harmadik, vagy még több gyerek után is. Az első gyermek után akkor jár, ha a család jövedelme egy főre számítva nem haladja meg a 800 zlotyt, vagy egy főre nem több mint 1200 zloty, ha bármelyik gyermek rokkant. Figyelembe veszik a belföldön és külföldön különböző jogcímeken keresett jövedelmeket. A 500 zloty támogatás egy három gyermekes család esetében 1500 zlotyt jelent havonta - ami 112 500 forintnak felel meg. Ez a magyarnál magasabb jövedelmű Lengyelországban is bőkezű támogatásnak számít, hiszen a bruttó átlagfizetés egyharmadára rúg. 

Hogy lesz-e több is a „figyelemmel kísérés”-nél, az egyelőre nem tisztázott, egy azonban biztos: nagyon nagy szükség lenne a családi pótlék emelésére.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!