Munkaerőhiány: Varga bevándorlókkal oldaná meg a problémát

2016. szeptember 15. 09:00

„A hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a cégek az Európai Unióból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást” – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak. A miniszter hangsúlyozta, hogy csak olyan szakmákban szorgalmazza a vendégmunkások alkalmazását, ahol hiány van. A közfoglalkoztatást is felülvizsgálják.

2016. szeptember 15. 09:00

Lehetővé tenné Varga Mihály a hiányszakmákban, hogy a „cégek az Európai Unióból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást”. A Heti Válasznak interjút adó Varga Mihály szerint az egész közép-európai térséget sújtja a munkaerőhiány, de Magyarországon kényes a téma, mert „itt nagyobb a félelem attól, hogy aki külföldről érkezik, elveszi a munkahelyet”. A miniszter hangsúlyozta, hogy csak olyan szakmákban szorgalmazza a vendégmunkások alkalmazását, ahol hiány van.

Varga arról is beszélt, hogy közel 300 ezren keresnek állást, a pályakezdő munkanélküliek aránya 16-17 százalék, a statisztikák szerint pedig 50 ezer betöltetlen piaci álláshely van Magyarországon – írja szemléjében az Index. Enenk kapcsán felül fogják vizsgálni a közmunkarendszert is, mert érdekeltté akarják tenni a közfoglalkoztatottakat abban, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra. A miniszter szerint a külföldre távozó magyarokat béremeléssel és járulékcsökkentéssel kéne itthon tartani.

Összesen 312 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. szeptember 16. 10:19
A magyar népesség az évszázadok során azért nem növekedett kellőképpen, mert mindig 'vendégmunkásokkal' oldották meg a munkaerőhiányt.
Mr.Falafel
2016. szeptember 16. 09:26
Az összes agyhalott bolsevik patkány agyon van lájkolva. Ennél még a 24.hu is reálisabb.
Bástyaelvtárs
2016. szeptember 16. 09:07
Alá tudnád támasztani vmivel, h marhaság? Én ugyanis pontos bevezetési dátummal tételesen láttam az adónemeket... Vagy csak ugy bemondtad mint a Bokros csomagról a véleményed aztán azóta is menekülsz a téma elől?
2016. szeptember 15. 22:03
A munkaerőhiány bevándorlókkal történő megoldásának legalább egy pozitív hozadéka lenne: valamelyest talán lejjebb sikerülne szorítani a nagyon elszabadult magyarországi béreket! Kiváló elgondolás! De tényleg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!