Századvég: Macron gyengülését mutatja az EU-csúcs

2018. július 01. 13:34

A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint a francia államfő folyamatosan álláspontja megváltoztatására kényszerül, partnerei meggyengültek, az EU-csúcson pedig a visegrádiak és Olaszország álláspontja érvényesült.

2018. július 01. 13:34

A csütörtöki EU-csúcstalálkozó a francia elnök gyengülését mutatja, noha Emmanuel Macron diplomáciai sikereket akart felmutatni a belpolitikai bizonytalanságok ellensúlyozására – mondta a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Szabó Dávid szerint a francia államfő folyamatosan álláspontja megváltoztatására kényszerül, partnerei meggyengültek, az EU-csúcson pedig a visegrádi államok és Olaszország álláspontja érvényesült. Macron ezért csak annyit tehetett, hogy a belföldi nyilvánosság előtt a találkozón elért kompromisszum kialakításában a saját szerepét hangsúlyozta – tette hozzá.

A francia elnöknek valószínűleg be kell érnie a közvetítői szereppel, mert nem tudta a maga javára fordítani az Angela Merkel német kancellár meggyengülésével kialakult európai hatalmi válságot, az elmúlt hónapban pedig folyamatosan hátrált a lényeges kérdésekben – hangsúlyozta a szakértő.

Szabó Dávid szerint Macron a budapesti francia nagykövet visszahívásával is az ellenérzését akarja kifejezni a magyar kormánnyal szemben. Hozzátette, hogy a Magyarországra küldött diplomata nem adott okot erre a lépésre, hiszen csak azt tette, ami minden nagykövet feladata, vagyis a fogadó államban szerzett tapasztalatairól tájékoztatta országát.

(MTI)

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Babivadász
2018. július 02. 07:34
Ugyan már Eurostat. Ne vegyétek komolyan kamu az egész. Csak a Századvég végez bennünket komolyan érintő kutatásokat . "Az Eurostat legutóbbi kutatásának eredményei. A 75 év alattiak halálozásának okait vizsgálták - és arra jutottak, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest rosszabb a helyzet - az esetek 41 százalékában elkerülhető lett volna a beteg halála. Tehát, ha úgy számolunk, hogy 100 ezer ember hal meg az országban egy évben, akkor ebből 41 ezer olyan betegségben hal meg, amibe az orvostudomány állása alapján nem lett volna szabad. 41%-nál tehát a halál oka az, hogy a betegek nem kapták meg időben a megfelelő orvosi ellátást."
Akitlosz
2018. július 01. 21:10
Addig éljünk, amíg a Századvég Orbán gyengülését elemzi ki!
Pelso j.
2018. július 01. 18:52
Mi mást merne kihozni az élősködő, seggnyaló századvég...
igort
2018. július 01. 17:28
azt nyilatkozta, hogy nem tetszik neki a klikkesedés az eu-ban aki nem csinálna mást, csak klikkesedne,mióta megválasztották nem lóg ki a sorból, szürke kis mitugrász, akik a németekkel zárkóztatná fel a franciákat nem kellene a nagy nemzetet játszani és több pénz jutna a modernizációra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!