Hollandia: előretörtek az EU-kritikusok és Sargentiniék a tartományi választáson

2019. március 21. 10:36

A kormánykoalíció elveszíti többségét a holland szenátusban a tartományi választás után. Thierry Baudet-ék EU-szkeptikus pártja viszont a második erővé lépett elő, és nagyot erősödött a Sargentini-féle Zöld Baloldal is.

2019. március 21. 10:36

Tartományi választásokat tartottak Hollandiában szerdán

A választások eredményeként Mark Rutte négypárt kormánykoalíciója kisebbségbe fog szorulni a holland szenátusban: 38-ról 31-re csökken a felsőházi képviselőik száma. Pártja, a liberális-konzervatív VVD 13 helyett 12 képviselőt, a balliberális D66 10 helyett 7-et, míg a kereszténydemokrata CDA 12 helyett 8 képviselőt küldhet csak a szenátusba. A Keresztény Unió 3-ról 4-re növeli képviselői számát.

Thierry Baudet (nyitóképen) EU-szkeptikus és migrációellenes új pártja, a Fórum a Demokráciáért rögtön a második legnagyobb erővé lépett elő, 10 helyet szerez majd a szenátusban. Geert Wilders Szabadságpártja 9 helyett 6 képviselőt küld majd. 

 

Baudet-val készült korábbi, pártalapítása előtti interjúnkat itt olvashatják: Soha nem valósulhat meg Európa politikai uniója

 

 

A Judith Sargentinit is sorai közt tudó Zöld Baloldal is megerősödött: 4-ről 8-ra növeli szenátusi helyeinek számát.

A négypárti kormányzati többség elvesztése után Mark Rutténak ellenzéki pártokkal kell majd együttműködnie a többség biztosításához, a France24 tudósítása kiemeli a Zöld Baloldallal való együttműködés lehetőségét.

Mark Rutte már korábban kijelentette: nem mond le miniszterelnökségéről akkor sem, ha a kormány elveszíti többségét a szenátusban. A Franca 24 szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a közel tíz éve kormányzó Rutte brüsszeli pozícióra vált majd át az EP-választás után.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2019. március 22. 21:07
Holland vidékiek :(
bunko_jobbos
2019. március 21. 14:35
Érdekes, valahogy Németországban is ilyesmi lett a legutóbbi vál. eredmény, hogy az Afd meg a zöldek törtek előre. EZ azt jelenti, hogy kezd "polgárháborúsodni" a helyzet, azaz eddig is utálta egymást a két tábor, de most ez nagyon felerősödött. Persze amíg jön a lóvé, nagy felfordulásra nem lehet számítani. Mégiscsak egy kicsit igaza lett Marxnak, csak nem osztályok mentén törnek ketté a társadalmak, hanem valamiféle ideológia mentén: konzervatívabb, józanabb eszűek vs. álmodozó zöld-liberális-homokos-gender ábrándosok. A hagyományos szocik meg ere a kettőre szakadnak lassan, és így kihullanak.
tripolisz
2019. március 21. 13:41
Le Pen nem tud kormanyra kerulni soha, az orszag fele muszlim.
atila68
2019. március 21. 13:05
Erről szólt az egész hetes cikkelyes balhé, Sargentini pártja Magyarország zsírján duplázta meg a képviselői helyei számát. Akkor most ki is a populista?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!