Ne hagyjuk átverni magunkat: így tudunk legjobban segíteni

2019. december 14. 11:20

Az adventi időszak nemcsak a várakozás és az elcsendesülés, hanem az adománygyűjtés ideje is. Sokszor szívesen segítenénk, de nem tudjuk, kinek, mivel és hogyan tehetnénk szebbé, könnyebbé az ünnep időszakát. Hogyan kerülhetjük el, hogy gondosan összeszedett adományunkkal, vagy felajánlott pénzünkkel visszaéljenek? Gáncs Kristófot, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatóját kérdeztük, hogyan adományozzunk jól.

2019. december 14. 11:20
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Ilyenkor karácsony előtt nagyon sok jó szándékú ember és vállalkozás dilemmája erősödik fel, hogy hogyan segíthet jól. Hogy aki kér az valóban rászorul-e, és amit adunk az vajon valóban a legjobb helyre kerül-e – erősíti meg felvetésünk létjogosultságát a Mandiner kérdésére Gáncs Kristóf. Az Ökumenikus Segélyszervezet például egytől egyig kivizsgálja az évente mintegy harminc-negyvenezer hozzájuk érkező segélykérést. Országos segélyközpontjukat azért hozták létre, hogy ezt a hatalmas mennyiségű megkeresést professzionálisan kezelni tudják. Szociális munkások, szakemberek vizsgálják ki, hogy a segítségért folyamodó valóban rászorul-e a segítségre, illetve, hogy valóban az-e a leghatékonyabb támogatás, amit kér. Erre a fajta átgondoltságra óriási szükség is van, hiszen gyakran előfordul, hogy valaki segítséget kér tőlük, de valójában csak tanácsra van szüksége, mert, amit ő kér, azt szociális ellátási formában is megkaphatná, de nem tud róla. Sok esetben kérnek például tűzifát olyan települések lakói, ahol azt szociális ellátás keretében is igényelhetnék.

hiszen azzal, hogy kérésre kivizsgálás nélkül, azonnal küldjük a segítséget, nemcsak élni, hanem visszaélni is lehet”

– szögezi le Gáncs Kristóf. Ráadásul az Ökumenikus Segélyszervezetnek nem is célja, hogy arra szocializálja az embereket, hogy ne vállaljanak felelősséget helyzetükért, és ne próbálkozzanak meg először saját maguk problémáikat orvosolni. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nincs helye a mérlegelésnek, „amikor, ha valaki éhes, annak enni kell adunk, ha valaki fázik, annak ruhát adunk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a gyors segítségnyújtás, csak a tüneteket enyhíti. A hosszú távú, sorsfordító segítség, az más kérdés”– hangsúlyozza. „Ételosztáskor nem kérünk igazolást arról, hogy az illető hajléktalan, rászoruló vagy létminimum alatt élő, ha valaki beáll a sorba, és végigáll egy-másfél órát ebben a hidegben, akkor az rászorul arra az egy tál meleg ételre” – teszi hozzá.

„Legyünk legalább annyira igényesek, mint amikor elektromos fogkefét vásárolunk magunknak. Nézzünk jól utána, hogy milyen alapítványon, civil szervezeten keresztül szeretnénk segíteni” – tanácsolja a kommunikációs igazgató. Ha a számunkra szimpatikus szervezet honlapjáról nem derül ki világosan, hogy hogyan használják az adományokat, nem található meg pl. az éves beszámoló, legyen számunkra intő jel, hogy elképzelhető, hogy nem működnek átláthatóan. Az is fontos tényező lehet a döntésben, ha a szervezet honlapján az látszik, nyíltan beszélnek arról, mire használják fel az adományokat. Az is támpontot adhat, hogy a szervezetet milyen partnerek tartják méltónak az együttműködésre, illetve milyen arcok képviselik. 

Minden egyes fillér adománnyal elszámolnak

Az Ökumenikus Segélyszervezet teljes működését, minden egyes fillér felhasználását a KPMG, a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló cége auditálja. Náluk célzott adományozás van, ami azt jelenti, hogy ha az adományozó egy konkrét segélyprogramra ad, a szervezet köteles ott felhasználni a támogatást. A könyvvizsgáló cég pedig csekkolja, hogy valóban ott lett-e felhasználva a segítség, ahová az adományozó szánta. A pénz lekövethetőségén túl érdemes az adományozóknak arra is odafigyelniük, kapnak-e egyrészt köszönetet és visszacsatolást arról, hogyan valósultak meg a meghirdetett célok az adományokból.  Az Ökumenikus Segélyszervezet a közösség részeként tekinti az adományozót, aki nem csak addig érdekes, amíg odaadja a pénzét. „Az hogy a segélyszervezetünk adományozói közössége 1991 óta folyamatosan bővül, annak talán a legfontosabb titka, hogy kezdettől fogva nagy hangsúlyt helyeztünk a visszacsatolásra. Ha az adományozó megadja az elérhetőségét, névre szóló levélben nemcsak megköszönjük az adományt, hanem be is számolunk,  mire használták a beérkezett segítséget. Így nagyobb az esély arra is, hogy egy következő alkalommal is szívesen ad” – hangsúlyozza Gáncs Kristóf.  

Vannak szezonális kérések, téli időszakban tüzelő és meleg ruha, iskolakezdéskor tanszerek, írószer, iskolatáska – sorolja a kommunikációs igazgató, hogy milyen típusú adományra van leginkább szükség. Az igazán jó segítség személyre szabott, ezért hisznek a pénzadományozásban. Szerinte, ha egy szervezetben meg tudunk bízni, tudjuk, hogy átláthatóan használja fel a pénzt, akkor azt a szervezetet legjobban pénzzel tudjuk támogatni.

nem kell a fél országon átszállítani egy adomány mosógépet, hanem a rászoruló lakóhelyének közelében is meg tudjuk vásárolni.”  Ráadásul a pénzadomány beosztható és felhasználható az egész évre.

„Próbálunk kutatásokat végezni, de nem szeretem az általánosításokat, jól hangzik, és van is benne valami, hogy szívesebben ad, akinek kevesebb van, de a másik oldal is látszik, vannak, akik komolyabban segítenek, ha tehetősebbé válnak” – válaszolja arra a kérdésünkre, milyen a tipikus adományozó. Szerinte az a kérdés, hogy az adománygyűjtő szervezetek, alapítványok, egyházak képesek-e megszólítani az embert, és képesek-e olyan célt kitűzni, amihez az emberek szívesen csatlakoznak. Fontos továbbá az adományozóval – őt partnernek, a közösség részének tekintve – rendszeres kapcsolatban maradnia a segélyszervezetnek. Mint mondja, nem találkozott még olyannal, aki azt mondta volna, nem szeret segíteni senkinek, semmilyen körülmények között. Mindenki szereti azt gondolni magáról, hogy jó ember, és odafigyel azokra, akik rászorulnak. Sok esetben a segítés elmaradása mögött egy rossz élmény lehet, ami egy életre elvette a kedvét az adományozástól.

– teszi hozzá. 

Az adománygyűjtés sikerének egyik fontos összetevője az elérés, vagyis, hogy hányan szereznek tudomást a lehetőségről.  Alapvetően nagyon sok olyan ember van, aki szívesen adományoz. A segélyszervezetnél is gyakran tapasztalják, ha baj van – gondoljunk csak a vörösiszap-katasztrófára, egy-egy  árvízre, vagy a mindenkit megrázó busztragédiára – az egész ország megmozdul. Az elmúlt időszak nagy sikere, hogy pár nap alatt 700 millió forint gyűlt össze két beteg gyerek gyógyszerére: az összefogás elképesztően erős dolog, sok kis összegből elképesztő erő tud származni. Tavaly adventkor az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtéséhez is közel 700 ezren csatlakoztak, összesen közel 259 millió forinttal támogatva a szervezet rászorulókért végzett munkáját.  

A másik fontos tényező, hogy mennyire egyszerű adni. Lássuk be, kényelmesek vagyunk, ma, amikor már egy parkolást is el tudunk indítani egyetlen gombnyomással, akkor az adományozást sem akarjuk bonyolultabban intézni. Ezért örvendenek nagy sikernek az adományvonalaknak, az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalán keresztül mindössze öt gombnyomással lehet adni 250 forintot. 

Az adományozás sikerének harmadik fontos tényezője, hogy mennyire érzem magaménak a célt, mennyire éri el az ingerküszöbömet, mennyire tudok vele azonosulni. Hazai segítségnyújtásra mindig jóval többen jelentkeznek, mint mondjuk egy iraki segélyprogramra – mondja Gáncs Kristóf. A kommunikációs szakember szerint nagyon nehéz lenne bármit mondani arról, hogy az adományozási kedv nő vagy csökken. Az mindenesetre igaz, hogy emberről emberre terjedő, szorgalmas és lassú építkezés eredményeképpen születnek az elköteleződött, rendszeres adományozók. Könnyebb a bajban gyorsan összefogó, rapid virtuális közösségeket létrehozni, mint azt elérni, hogy ennek a közösségnek a tagjai évekig, sőt évtizedekig rendszeresen segítsenek. Ezt mutatja az is, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet segítői ünnepi időszakban a több százezret is elérhetik, míg 20 ezer rendszeresen adományozójuk van. Legfontosabb céljuk, hogy az ünnepi adományozókból elkötelezett, „hétköznapi” adományozókat varázsoljanak. 

***

„Jobb adni, mint kapni? Tapasztald meg!” – üzeni az Ökumenikus Segélyszervezet fordított adventi naptára. A különleges kalendárium 24 ablakból áll, amelyek közül december 24-ig minden nap kinyílik egy. Az egyes ablakok mögött nem ajándékok, hanem a Segélyszervezet célkitűzései rejlenek, melyeket az ország legnagyobb ünnepi összefogása, a szeretet.éhség. adománygyűjtés segítségével tud megvalósítani. Minden ablak kinyitásával újabb lehetőséget kapunk, hogy mi is csatlakozzunk az összefogáshoz, és megtapasztaljuk a segítségnyújtás örömét. A Segélyszervezet felhívása idén sem csupán karácsonyi ajándékokra gyűjt, célja, hogy az ünnepek elmúlásával, a hétköznapokban is segíthesse a nélkülözőket. Legyen szó akar tartós élelmiszerről, tűzifáról, meleg takaróról vagy fejlesztőpedagógusi foglalkozásról, az adományokból valódi segítség lesz. És nemcsak karácsonykor és nem csak adventben, hanem az év 365 napján.

***

Fényképek: Ökumenikus Segélyszervezet

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2019. december 14. 13:33
Jónak lenni jó. Jó embernek tartom magam. Meggyőződésem, hogy az emberek többsége jó. Elég egyetlen rothadt alma a kosárban, hogy a méz is keserű legyen a szájban. Újságolvasónak nem nagy meglepetés: "A jótékonysági alapítványhoz befolyt összeg 85%-a ment működési költségre."
szajnyalogatoviktor
2019. december 14. 12:01
nem segit a lelkiismereteden, ha par szazast-ezrest adsz szervezeteknek, ha a kozvetlen kozeledben elo raszulokon nem segitesz.
Esvány
2019. december 14. 11:50
Minél cifrább szórólapokon, plakátokon, vagy TV-ben reklámozza magát egy segélyszervezet, annál kisebb hányada jut el az adományoknak a rászorulókhoz. Ha saját környezetében szétnéz valaki, talál rászorulókat és az adományokat célzottan és becsületesen eljuttató segélyszervezetet is.
Sulammit
2019. december 14. 11:48
Az Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Máltai Szeretetszolgálatnak, a Karitásznak érdemes adományokat adni. Pénz és élelmiszer adományokat. A Karitásznak minden templomba járó adakozik, mikor mit kérnek. Általában tartós élelmiszereket, de pénzadományt is, amivel karácsonykor is megvendégelik a nyugdíjasokat, hajléktalanokat, de van olyan plébánia, ahol minden hónapban főznek rájuk és megvendégelik őket vasárnaponként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!