Gyengült a CDU, erősödött a baloldal a német tartományi választásokon

2021. március 14. 19:06

Baden-Württembergben a zöld, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szocdem vezetést erősítették meg a választók vasárnap, miközben a CDU és az AfD mindkét tartományban gyengült.

2021. március 14. 19:06
null

A Baden-Württemberg tartományi választáson az ARD prognózisa szerint a tartományi miniszterelnököt adó Zöldek minimálisat erősödve megőrizték eddigi első helyüket, 30,7 százalékot szerezve. Kisebb koalíciós partnerük, a CDU közel négy százalékpontot gyengülve 23,3 százalékot szerzett.

Az AfD szintén gyengülve 11,8; a szocdemek – megint csak gyengülve – 11,7 százalékot szereztek, míg a liberális FDP 3 százalékot erősödve 11,3 százalékon áll az ARD szerint.

A szintén vasárnap tartott Rajna-vidék-Pfalz tartományi választáson a ZDF prognózisa szerint gyengült, de megőrizte első helyét az SPD: 33,5 százalékon állnak a kormányzó szocdemek. Az eddig is ellenzékben lévő CDU nagyot zuhant: több mint 6 százalékpontot gyengülve 25.5 százalékon állnak.

Az AfD itt is gyengült, 10,5 százalékra számíthatnak.

A szocdemekkel együtt kormányzó Zöldek nagyot erősödtek, több mint 4 százalékponttal gyarapodva 9,5 százalékon állnak. A szintén koalíciós partner FDP 6,5 százalékot, míg a Szabad Választók (FW) 5,5 százalékot szerzett.

A szélsőbalos Linke ahogy eddig, úgy ezután sem lesz e két nyugatnémet tartomány parlamentjének tagja.

(Forrás: FAZ)

Nyitókép: Tübingen városa Baden-Württembergben

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. március 15. 10:24
A kommunizmust még nem próbálták, csak keleten, gondolják ezt is teljes gázzal kell csinálni, mint a bajszos!
Harangláb
2021. március 15. 09:30
A Nyugat-Római Birodalom elbukott hanyatló kultúrája, a barbárok elözönlése, és szokásaiknak átvétele miatt, de Bizánc megmenekült, és ezer évig működött...
balbako_
2021. március 15. 08:34
Leszalámizták saját magukat. (A hülyeség nyugaton parttalan)
Szerintem
2021. március 15. 08:34
Azért az AfD is ellépte magát, hogy ahhoz a torz társadalmi környezethez képest túlságosan jobbra húzódott. Nemhogy elfoglalta volna a valahai CDU megüresedett helyét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!