A pandémia alatt terjedt el az önkéntes remeteség, azaz a hikikomori

2021. augusztus 08. 09:16

A hikikomori egy mentális jelenség; 1998-ban nevezte el így egy japán pszichológus, Szaitó Tamaki a hiki (visszavonulni) és komori (odabent lenni) szavak összetételével.

2021. augusztus 08. 09:16
null

„A kilencvenes évek elején a gazdasági nehézségek miatt sok pályakezdő nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ezek pedig gyakran hazamentek – és nem jöttek elő. Szaitó arra figyelt fel, hogy többségüknek nincs diagnosztizálható mentális betegsége, mégis extrém módon visszavonult életet élnek. A kutatók kezdetben úgy gondolták, hogy ez a fajta remeteség speciálisan japán probléma, mostanában viszont már világméretű jelenségként kezelik – már a pandémia előtt is bőven akadtak nemzetközi példák erre az állapotra” – írta a jelenséget ismertetve a Qubit. 

Egy 2020 elején megjelent tanulmányban a kutatók három alapvető feltételt rögzítettek ahhoz, hogy valakit ezzel lehessen diagnosztizálni:

szociális izoláció, méghozzá az illető saját otthonában;

az elszigeteltségnek legalább hat hónapon át kell tartania;

az izoláció negatívan befolyásolja az egyén funkcionális működését, vagy komoly szorongást vált ki belőle.

Az első két feltételnek igazából bárki megfelel, aki a járvány miatt otthonról dolgozott, vagy ott tanult. Sok esetben a harmadik feltétel is fennáll. 

„Békeidőben az ilyen önkéntes elszigetelődés esetleg furcsának tűnhet, de a koronavírus miatti korlátozások miatt sokszor épp ez tűnt az új normalitásnak. Stephen Taylor, a Brit Columbiai Egyetem pszichológusprofesszora szerint ráadásul azok a tényezők, amelyek megkönnyítették az életet a lezárások alatt – a kényszerű otthonmaradás, a nethasználat, a hálózatban játszható játékok vagy akár a Netflix –, a remeteséget is elősegíthetik” – írja a Qubit cikke. 

A cikk megemlíti, hogy Stephen Taylor szerint a világjárvány egy külön mentális problémát is teremtett, a covidstressz-szindrómát.

Az ebben szenvedők rettegnek a fertőzéstől, a különböző fertőzöttnek vélt felületek megérintésétől, adott esetben xenofóbok (attól tartanak, hogy a külföldiek terjesztik a betegséget), illetve a fokozott stressz jeleit mutatják, rémálmaik vannak.

„A szakember szerint az még nem világos, hogy ezek a tünetek a járványhelyzet elmúltával is tartósak maradnak-e, de annak alapján, hogy a SARS-fertőzésen átesett betegek körében milyen gyakori volt a tartósan fennálló PTSD (poszttraumás stressz-zavar), valószínűnek tűnik, hogy a covid után is hasonló trendekre lehet majd számítani” – áll az írásban. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2021. augusztus 08. 22:50
Sokkal jobb csendes magányban élni, mint az emberek veszélyes közelségében
szodabár
2021. augusztus 08. 12:45
Az egyik ismerősöm, egyébként villanyszerelő, minden évben elmegy Tibetbe meditálni. Olyan árai is vannak.
Mr.Woof
2021. augusztus 08. 12:33
Erről a jelenségről van egy nagyon érdekes videó, akit érdekel: https://youtu.be/q9IRmUEsz6g
turáni sólyom
2021. augusztus 08. 12:14
Én még találkoztam 1992-ben a csíksomlyói remetével, aki fenn élt a nyereg közelében és vigyázta a szent helyet. A csíkszárhegyiek vittek fel neki élelmet, amit köszönettel vett és cserébe - ha kérték - jó tanácsokat adott. Az életre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!