Több száz afgán menedékkérő érkezett Párizsba

2021. augusztus 24. 21:36

Párizsban kedden két újabb francia repülőgép landolt, amely a tálibok kezére került Kabulból menekített ki több mint 450, többségében afgán állampolgárt.

2021. augusztus 24. 21:36
null

Hivatalos katonai források jelentették, hogy Párizsban kedden két újabb francia repülőgép ért földet, amelyeken több mint 450, többségében afgán állampolgárt mentettek ki Kabulból. Pascal Ianni ezredes, a francia hadsereg vezérkari szóvivőjének tájékoztatása szerint az első gép hajnalban ért földet a párizsi Roissy repülőtéren. Ez volt a nyolcadik menekítő járat, amely az abu-dzabi francia katonai támaszpont érintésével 205 embert szállított Franciaországba, közülük 204 afgánt.

Florence Parly védelmi miniszter és a hadműveletről tudósító francia újságírók is hazatértek Abu-Dzabiból a reggeli járattal.

Az AFP hírügynökség tudósítója szerint „elképesztő nyugalom” uralkodott a repülőgépen.

Néhány órával később egy kilencedik evakuáló repülőgép is leszállt Párizsban, ezzel „kedden összesen több mint 450 embert menekítettek ki a francia erők Kabulból, nagy többségben afgánokat” – közölte a francia külügyminisztérium.

A tálibok augusztus 15-i afganisztáni hatalomátvétele óta Franciaország az Apagan hadműveletben csaknem kétezer embert evakuált, a tárca szerint közülük közel száz francia és több mint 1500 afgán már megérkezett Franciaországba. A művelet központja a kabuli repülőtér, ahonnan Abu-Dzabiba menekítik az embereket, és onnan szállítják tovább őket Franciaországba. „Kabulban a helyzet továbbra is összetett. Valamennyi érintett állami hivatal és a francia nagykövetség továbbra is folyamatosan azon dolgozik, hogy biztosítsa az újabb evakuálásokat. A következő 24 órában további két repülőgép indul” – tette hozzá a katonai forrás.

(MTI)

Nyitókép: Az amerikai központi parancsnokság által közreadott képen afgánok beszállnak egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgépbe a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 23-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét.
MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Samuel Ruiz

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2021. augusztus 25. 11:13
Csak ott is matadjanak, hátha megérjük a franciák trianonját.
lemez
2021. augusztus 25. 11:09
A legelsó szomszédos ország.Nem is olyan buták ezek,nem Iránba akarnak menni,vagy valamelyik iszlám testvérországba.Miért éppen europa a legvonzóbb?Jó kis román cigánytelepeket kellenne nekik mutogatni a wifin.
anegy_
2021. augusztus 25. 01:26
450 ? Ez csak picsafüst a már ott lévő migráns-hadsereghez képest. Jön még az utánpótlás földön, vízen, levegőben! Ezeknek a franciáknak már úgy is befellegzett.
Zsolt75
2021. augusztus 24. 23:59
Az első biztonságos ország, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!