Kitörölte a kölni dóm tornyait a német város balos vezetése

2022. április 09. 18:21

Eltörléskultúra német módra: a legendás dóm tornyai nélküli új, üres városlogót vezetett be Köln városa – aminek érthető módon nem mindenki örül.

2022. április 09. 18:21
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

(címlapképen felül a régi, alul az új városlogó)

Húsz év után Köln város önkormányzata új logót mutatott be. Az indoklás: a város által megbízott kommunikációs ügynökség piackutatása szerint a régi „elavult”, „ódivatú”, „dagályos”, „ormótlan”, „érzelemmentes”. Az új logótervezet ugyanakkor nagyon hasonlít a régihez: mindkettőnél egy kétfejű sas előterében lévő kölni címer, és a „Stadt Köln” felirat látható, utóbbinál kicsit újradizájnolva. Egy fontos különbség azért akad:

az újból kihagyták a város világhírű dómját szimbolizáló tornyokat

– adta hírül a Katolisch.de, a németországi római katolikus egyház honlapja.

Haladni akarnak a korral

A városi tanács főként a digitális felhasználás igényével indokolja a változtatást. Sajtóközleményben fejtették ki álláspontjukat, miszerint

a korábbi logó egyszerűen nem alkalmas a „modern igények” kielégítésére,

különösen, ami a digitális felhasználást illeti, úgy, mint az internetes- vagy a közösségimédia-jelenlét. Úgy gondolják, a logónak „tisztának, velősnek, felismerhetőnek és a médiában használhatónak kell lennie úgy, mint »egy modern metropolisz pecsétje«”.

A honlap idézi Fritz Schramma volt CDU-s polgármestert, aki a tekintélyes Kölner Stadt-Anzeiger nevű napilapban visszautasította a fent sorolt jelzőket a logóra vonatkozólag, mondván, a „tanulatlan és pontatlan” leírása a régi logónak egy reklámügynökségtől ered. Schramma

felszólította a lakosságot, hogy tiltakozzanak az új logó ellen.

A katolikus egyház korábban tiltakozott, a kölni esperes, Robert Kleine azt mondta, nem tudja, ki tanácsolta ezt a logócserét, de érdemes lenne megnézni, van-e bármi más olyan jellegzetessége a városnak, amiről ennyire azonnal Köln ugrik be az embereknek, mint a két legendás torony – noha sok kéttornyú templom létezik, de a logóban szereplőkről azonnal tudta mindenki, hogy Kölnről van szó. „Szóval nem tudom, jó ötlet-e hagyni eltüntetni a logóból a tornyokat” – fogalmazott, hozzátéve, maga a templom minden bizonnyal túlél akár tíz új városlogót is.

A kölni dóm

 

Kleine ettől függetlenül kételkedett abban, hogy – mint egyes kritikusok állítják – az új védjegy az egykor mélyen vallásos Köln szekularizációjának újabb jele lenne. Szerinte arról van szó, hogy „haladni akarnak a korral, követni egy trendet.

ugyanakkor, bár elismerte, hogy Köln nem csak a dómból áll, de számára minden csak a dóm után következik, a dóm maga Kölnt jelenti.

„Tartalomszinten” azért marad

A kritikák ellenére, amelyek részben a berlini újjáépített Humboldt-fórum kupolájáról „lefelejteni” kívánt kereszthez hasonlóan az eltörléskultúrára vezetik vissza a változást, részben ettől eltekintve tekintik nagyon rossz döntésnek a logóváltást, a város nem akar visszakozni. Köln szóvivője a német DPA hírügynökségnek azt mondta, a logócsere már befejezett ügy, és megnyugtatólag hozzátette, nem lesznek alapvető változások az új logóban a régihez képest. Szerinte aligha lehetne keresztényebb, mint az új, amelyben továbbra is ott van a város címere, ahol a három korona a háromkirályokra emlékeztet – vélekedett, kiemelve, nem vallási (vagy vallástalanítási) okokból döntöttek a csere mellett.

A megbízott kommunikációs ügynökség pedig arról tájékoztatott, hogy a tornyok nem tűnnek el teljesen, továbbra is a márkaimázs részei maradnak, csak nem a logóban, hanem „visszatérő kommunikációs elemként”, bár csak tartalomszinten.

A Rajna bal partján magasodó,

több mint 150 méteres tornyokkal ékesített gótikus székesegyház a világ harmadik legmagasabb temploma,

az UNESCO világörökség listáján is szerepel, a világ egyik legjelentősebb keresztény műemléke, a világ egyik legnagyobb, 24 tonnás szabadon lebegő harangjával, háromszáz fős kórushellyel. Ráadásul római kori alapokra épült, s bár az akkori templomot az 500-as (!) évek elején lebontották, egyes elemek egészen a 6. századból megmaradtak, a jelenlegi templom közvetlen elődjét a 800-as évek közepén szentelték fel, s a rákövetkező korok lenyomatait is tisztán megőrizte az épületegyüttes. A dóm feltűnik az egyház honlapjára felkerült cikkben idézett Bläck Fööss popegyüttes dalaiban vagy éppen a Cobra 11 német sorozat minden egyes részében, szerves része a német kultúrának, és különösen a kölniek nagy büszkesége.

Történelmi szerepe tehát egyértelmű, de ha csak a turisztikai vonzerő oldaláról nézzük a dolgot, ami egy városlogó esetében kiemelt fontosságú, akkor is nehezen indokolható ez eltüntetése.

Évente hatmillió látogató keresi fel, körülbelül annyi, mint a párizsi Eiffel-tornyot.

Érdekesség: Párizs 2019-ben bemutatott, sokat kritizált új logója sem tartalmazza az Eiffel-tornyot, ehelyett a város hagyományos, hajót ábrázoló címerére helyezi a hangsúlyt.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2022. április 11. 07:51
Der Adler, noch dazu mit zwei Köpfe, scheint immer noch zu kompliziert zu sein! Ein Halbmond waere viel estaetischer! Na, gut! Naechstesmal...
di78
2022. április 10. 19:40
Egy érdekes felvétel arról a tank csatáról, ami a dóm tövében történt 1945 márciusában. https://www.youtube.com/watch?v=D6LqB-RYUvY
kishal
2022. április 10. 13:51
Elnézve az új logót, az ottani balos "szürkeállomány" kreativitása hasonló a hazaihoz...
kaltran
2022. április 10. 11:14
Ez még hagyján. Az igazi katasztrófa akkor lesz, mikor a kölni nagymecset sziluettjét biggyesztik a logóba, de ennél rosszabb is lehet, ha a kölni dómból lóistállót csinálnak és mindkét tornyából dupla müezzin fog üvölteni. Pofáznak itt a "digitális felhasználás igényéről", holott a napnál világosabb, hogy ez csak egy lepel (pokróc vastagságú lepel) annak elfedésére, hogy a kereszténység írmagjának kiirtására készülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!