Német lap: Orbán az autokrácia úttörője az EU-ban

2022. június 23. 11:29

A miniszterelnök a Die Zeit szerint anélkül csinál diktatúrát, hogy a 20. századi diktatúrákra jellemző képeket produkálna.

2022. június 23. 11:29
null

A Die Zeitban megjelent véleménycikk a Szergej Gurjev és Daniel Treisman társadalomtudósok most megjelent könyvét elemezve közölte, hogy az autokráciák ma másképp működnek, mint a múltban. A két tudós „spin-diktátornak” nevezi a mai autokráciák vezetőit:

ahelyett, hogy mindig brutálisan elnyomnák, aprólékosan irányítják a közvéleményt és ellenőrzik az információáramlást.

Orbán Viktor szerintük az autokrácia „úttörője” az EU-ban, megtanulta, hogy egy mai rezsimnek nem szabad a 20. századi diktatúrákra emlékeztető képeket produkálnia. Példának hozták azt fel, hogy a budapesti tüntetéseken a rendőrség gyakran rendkívül udvarias, és természetesen nincs cenzúra.

A sajtószabadságról

A cikkben leírták, hogy elnyomás helyett az állami televízió és az újságok, különösen a helyi sajtó, a rendszerhez hű oligarchák kezében vannak. Hozzátették, hogy liberális bloggerek kedvükre kritizálhatják a kormányt, és

így akarva-akaratlanul is élő bizonyítékai annak, hogy a brüsszeli kritikusok állandó panaszaival ellentétben a sajtószabadság nagyon is garantált.

Eközben a 2022-es parlamenti választásokat megelőző teljes időszakban az ellenzéki szövetség vezető jelöltje pontosan öt percig jutott szóhoz a televízióban. Orbán Viktor ezzel szemben „szégyentelenül” állami forrásokat használ fel a Fidesz minden választási kampányához. A szerző szerint a demokrácia szimulálása érdekében, mind a hazai, mind a külföldi közönség számára, alapvető fontosságú, hogy továbbra is félig-meddig hihető választásokra kerüljön sor. A Fidesz megváltoztatta a jogi helyzetet az idei választások előtt, hogy semlegesítse a nagyon különböző ellenzéki pártok első sikeres összefogásának hatásait.

A nacionalizmusról

A szerző hozzátette, hogy előnyükre válik a globalizáció, amely nemcsak külföldi befektetéseket, hanem többé-kevésbé nyitott határokat is ígér egyfajta biztonsági szelepként. Kifejtette, hogy ma az elégedetlen magyarok gyorsan kereshetnek munkát máshol az EU-ban. Így csökken az autokratákra nehezedő politikai nyomás. Az, hogy Angela Merkel és a bajor keresztényszociálisok évekig tétlenül nézték, hogy Budapesten autokrácia alakuljon ki, szerinte tudatos döntés volt: bizonyos német gazdasági érdekeket a közös értékek fölé helyeztek. Magyarország most azonban azzal zsarolja az EU-t, hogy megakadályozza a vállalatok számára régóta elfogadott globális minimumadót, hogy hozzájusson az újjáépítési alap pénzeihez. Ezúttal Magyarország tanul Lengyelországtól, miközben megmutatja másoknak, hogyan lehet megtorpedózni a Putyin elleni uniós szankciókat.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. június 24. 07:31
VÉTÓ VÉTÓ VÉTÓ Európa vergődik. Az Unió a szétesés(?) határán. döntései, elhamarkodottak, meghozott szankciói felelőtlenek, embargói Európa gazdaságát és biztonságát meggyengítették. Orbán politikai éleslátása és nemzetének érdekeit szem előtt tartó nézetei terhessé váltak. Elviselhetetlenné vált az egyre autoriterebbé váló Uniónak Orbán igazság-képviselete és kimondása. az utóbbi években, az unió eszme,-és értékrendszere összezavarodott, erkölcsi-végbe torkollott, értéktudattalanná vált,- ami az új birodalomban gondolkodók számára nyílvánvalóan kedvező. Orbán tisztán látja az Unió jelenlegi felelőtlen gondolkodással terhelt helyzetét, Európára, a világra gyakorolt "romboló" hatását. a magyar miniszterelnök ahogyan eddig is, a magyarok képviseletében bizonyos kérdésekben nemmel, igennel vagy VÉTÓVAL szavaz, időnként megakadályozva egy döntést, ami meglátása szerint helytelen, rossz irányba visz, esetleg elkapkodott. a VÉTÓ jogával élés jelenleg az uniós döntéshozatal törvényes jogi lehetősége, ennélfogva az a hangnem, stílus, elmarasztalás és minősítés, amit Magyarországgal és miniszterelnökével szemben a médiában megengednek maguknak, minősíthetetlen és magukra nézve megalázó, gyengeségük jele. a VÉTÓ uniós alapjog, amelynek eltörlése, vagy alkalmankénti összevissza igazítgatása komoly visszaélésekre adhat okot. A VÉTÓT meg kell tartani EURÓPA védelmében. gyakran éppen egy döntés megvétózása menti meg Európát, a világot az elkapkodott, helytelen döntésektől, akár egy esetleges harmadik világháború kitörésétől. az ókori Rómában például a néptribunus vétója is semmissé tette a szenátus határozatát és bizony a középkorban a rendek is éltek vétójogukkal igyekezvén a nekik nem tetsző törvények elfogadását megakadályozni. a vétó nem Orbán Viktor miniszterelnök úrról szól, hanem egy korrekt jogi szabályozás lehetőségéről, a véleménynyilvánítás, - feltétel és kényszer nélküli jogáról, szabadságáról! a vétót a demokráciellenesek tíltják (nemzetközi képviseleti területeken). lehetséges, hogy az Unió lábbal tapossa a demokratikus szavazás szabadságát, az alapvető jogokat?
madar299
2022. június 23. 17:25
Németek, ha nem talátok sürgősen egy értelmes vezetőt, eltévedtek még a saját kertetekben is. Van rá példa.
Szerintem
2022. június 23. 16:10
Ez most mit akar? Elmagyarázza, hogy nincs is diktatúra, csak nem meri nyíltan kimondani? A gond ezzel csak az, hogy a németek nem tudnak, nem tanultak meg a sorok között olvasni.
machet
2022. június 23. 16:03
Kedves általam nagyon kedvelt németek.Ti ott az útelágazódásnál valahogy nagyon félre mentetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!