Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű területét (Videó)

2022. július 20. 22:03

„Volodimir Zelenszkij terroristáinak csapásmérő drónjai támadták a zaporizzsjai atomerőművet”  – közölte Vlagyimir Rogov.

2022. július 20. 22:03
null

Ukrán drónok próbáltak meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőműre, a reaktorblokkok nem sérültek meg, a létesítmény rendben tovább üzemel – közölte Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja szerdai Telegram-bejegyzésében. 

Az atomerőmű reaktorrésze nem sérült meg

„Volodimir Zelenszkij terroristáinak csapásmérő drónjai támadták a zaporizzsjai atomerőművet„ – írta a tisztségviselő. Rogov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadást az atomerőmű területén három kamikaze drónnal hajtották végre, amelyek tölteteinek robbanóereje TNT-egyenértékben kifejezve kilogrammokban lehetett mérhető. Hozzátette, hogy maga létesítmény „rendben van”, reaktorrész nem sérült meg, az atomerőmű tovább működik. A Szolovjov Live online televíziós csatornán azt mondta, hogy

a fő cél az alkalmazottak megfélemlítése lehet.

Hangot adott feltételezésének, hogy az ukrán fegyveres erők a Dnyeper folyónak a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló túlpartjáról HIMARS rakétasorozatvetőkkel célba vehetik az erőművet    

A RIA Novosztyi hírügynökség az enerhodari önkormányzat sajtószolgálatát idézve azt írta, hogy az ukrán erők kamikaze drónokkal négy támadást hajtottak végre a létesítmény ellen, az utolsót közép-európai idő szerint 15:01-kor.    A RIA Novosztyi szerint

ukrán részről az elmúlt napokban már többször megpróbáltak kárt okozni az erőműben.

Július 12-én ukrán drónok több 120 milliméteres kaliberű aknavetőlövedéket dobtak le egy, a létesítmény melletti épületre, amelynek tetőjében és ablakaiban kár keletkezett. Hétfőn újabb támadási kísérletet hajtottak végre drónnal az erőmű ellen, ennek során 11 alkalmazott megsebesült, közülük négynek súlyos az állapota.    

Az Enerhodarban működő létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve, amely a mintegy 6000 megawattos kapacitásával az ukrajnai villamosenergia negyedét termeli. 2022 márciusában a hat blokkból álló létesítményt orosz erők foglalták el. A létesítmény jelenleg teljes kapacitásának 70 százalékán üzemel.

 

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2022. július 21. 09:53
Ha az ukránok megtamadtak az erőművet, akkor megdertettek a Genfi Egyezményt. Várjuk a szabad sajtó tiltakozását. 56. Cikk Veszélyes erőket tartalmazó létesítmények védelme "1. A veszélyes erőket tartalmazó üzemek, vagy berendezések, nevezetesen gátak, töltések és áramszolgáltató atomerőművek ellen akkor sem szabad támadást intézni, ha azok katonai célpontot képeznek; amennyiben a támadás veszélyes erőket szabadíthat fel, és ennek következtében súlyos veszteségeket okozhat a polgári lakosság körében. Az ilyen művek, vagy berendezések mellett, illetve közelében levő más katonai célpontok ellen sem szabad támadást intézni, ha a támadás az érintett művekből, vagy berendezésekből veszélyes erőket szabadíthat fel, és ennek következtében súlyos veszteségeket okozhat a polgári lakosság körében."
kozakgabor
2022. július 21. 08:33
Atomerőművet direktben támadni a lehetséges globális nukleáris szennyeződés miatt emberiségellenes bűncselekmény, ilyen esetben nincs helye mérlegelésnek a leállítás mikéntjében.
UzBence
2022. július 21. 08:18
Ilyenkor nem sivalkodnak? Csak ha az oroszok tamadjak Csernobilt?
Gyzoltan
2022. július 21. 08:07
"Ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű területét" Érthető mindenkinek..? Ukrajna zsidó vezetése tudomásul vette, elfogadta, hogy az atomerőmű orosz terület marad! -mert egyébként óvta volna az épségét, mint jogos zsidó tulajdont vigyázta volna... A II. Világháborúban a szőnyegbombázóknak is volt rá gondja, hogy a zsidó tulajdont a lehető legkevesebb kár érje... Ez még egyes zsidóknak is feltűnő volt, Heller is foglalkozott vele Nobel díjas könyvében, a furcsa viszonyokkal kapcsolatban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!