Izraeli aktivista: Magyarország a világítótorony a sötétségben

2022. november 17. 09:01

„Nem gyűlöljük az arabokat, de zéró toleranciát tanúsítunk a terrorizmussal szemben” – vallja Hananya Naftali izraeli aktivista. A magát Jézust követő zsidónak nevező aktivistával Netanjahu győzelméről, valamint Izrael és Magyarország kapcsolatairól, s az orbáni politikáról is beszélgettünk.

2022. november 17. 09:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Hananya Naftali izraeli aktivista az antiszemitizmus és az Izraelt érő terrorizmus elleni küzdelemben. Naftali a Tel Aviv-i Nyílt Egyetemen szerzett diplomát politikatudományból. Az izraeli hadseregben is szolgált: harcolt a 2014-es gázai háborúban, s a polgárháború miatt megsebesült szíriai civileket is kezelt. Ma Izraelt védi a nemzetközi színtéren. Naftali 2018 óta Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök online csapatának tagjaként dolgozik. A Danube Institute vendégeként érkezett Budapestre, látogatása kapcsán kérdeztük az izraeli helyzetről.

*

Nemrég ismét választások voltak Izraelben: hogyan értékeli az eredményeket?

Szerintem ez azt mutatja, hogy Izrael lakossága jobboldali, szereti az országot, hazafiak. Nagyjából úgy, mint Magyarországon: a magyarok többsége szereti a hazáját. Törődnek a határaikkal, törődnek a nemzetükkel. Tehát az izraeliek többsége Benjamin Netanjahut választotta meg a következő miniszterelnöknek, aki jobboldali kormányt fog vezetni. Izraeli barátaimmal beszélgetve ünnepeltünk, nagyon örülünk az eredménynek, hogy

erős, stabil kormányunk lesz a következő négy évre.

Bizonyára önök is ismerik a nemzetközi sajtóban megjelent vádakat, miszerint Netanjahu a szélsőjobboldal kormányát fogja létrehozni, és Izrael elveszíti demokratikus jellegét. 

Nyilvánvaló, hogy ellenzek mindenfajta radikalizmust, és az izraeliek többsége is ellenzi a radikalizmust. Nem gyűlöljük az arabokat, ahogy a mainstream médiában mondják, nem gyűlöljük azokat az embereket, akik különböznek tőlünk. Az egyetlen dolog, amivel szemben zéró toleranciát tanúsítunk, az a terrorizmus. És úgy gondolom, hogy ez egy sokkal nagyobb probléma. Olvastam egy cikket a New York Times-ban, amelyben azt írták, hogy az az Izrael, amelyet ismertünk, már nincs többé. Idézték a Bibliát, hogy mindannyian egyenlő embereknek születtünk. Számomra érdekes, hogy amikor a Biblia az ő programjukat szolgálja, akkor szeretik, amikor pedig nem, akkor nem. Én úgy látom, hogy nem számít, hogy jobb- vagy baloldali vagy, mindannyian egy csónakban evezünk, a legjobbat akarjuk az országnak. És lehet, hogy izraeliként más a nézőpontja valakinek. De végső soron

szembe kell szállnunk a radikalizmussal, legyen az jobb- vagy baloldali,

és arra kell koncentrálnunk, ami a nemzetnek jó. Ami a szélsőjobboldali pártot illeti, az nem izgatja az izraelieket, mert ők Netanjahut választották meg, hogy vezesse őket. 

De mégis ez lesz a koalíció második legnagyobb pártja.

A koalíció még mindig alakulóban van. De a szavazatok alapján igen, ez a harmadik legnagyobb párt Izraelben. De szerintem még túl korai lenne eldönteni, hogy fenyegetést jelent-e vagy sem. Sok izraeli úgy látja, hogy az országát támadás éri, terrortámadások vannak Izraelen belül. Nemrég Tel-Avivban volt egy terrortámadás, ami olyan, mintha itt Budapesten a parlament mellett lenne egy terrortámadás. Tehát amikor az ember ilyen valóságban él, akkor azt akarja, hogy ez a kérdés megoldódjon.

Naftali az izraeli seregben

 

Izrael egyre vallásosabbá válik, és ha a koalíció az lesz, amit mondanak, akkor három vallásos párt is benne lesz majd.

Izraelben vita van arról, hogy az ország inkább zsidó vagy demokratikus jellegű. A függetlenségi nyilatkozatunkban az áll, hogy Izrael zsidó haza, és csak ezután szól a demokráciáról. Izrael az egyetlen zsidó ország a világon, így

nem kell bocsánatot kérnünk azért, hogy zsidók vagyunk,

tekintve, hogy vannak keresztény országok, muszlim országok is. Így azt gondolom, hogy van hely egy zsidó országnak. Az izraeliek többsége még mindig szekuláris, de valamilyen módon kötődik a hagyományokhoz és a kultúrához. A választási eredmény pontosan Izrael népét tükrözi, ahol az ortodox zsidó népesség a lakosság mintegy 20%-át teszi ki. De van helyük az araboknak, van helyük a szekuláris zsidóknak is, akik nem hisznek Istenben. Nem vagyok vallásos, de nagyon büszke vagyok erre a kormányra. Úgy gondolom, hogy az előző kormány veszélyt jelentett Izrael biztonságára, mert a koalícióban volt egy muszlim párt, a Ra'am, amely kapcsolatban állt a Muszlim Testvériséggel, amelyet az USA, Egyiptom, Kanada és Ausztrália terrorista szervezetként tart nyilván.

Ön azt mondta, hogy nem vallásos, de az interneten láttam néhány cikket, amelyek azt állították, hogy ön keresztény. 

A „nem vallásos" alatt azt értettem, hogy nem vagyok vallásos zsidó. Vér szerint zsidó vagyok, mindkét szülőm zsidó. De ami engem illet, én úgy döntöttem, hogy hiszek Jézusban. Izraelben ez egy kissé érdekes nézet, nem túl népszerű. De ahogy én látom, a hitem az én személyes dolgom. Nem próbálom másokra rákényszeríteni. Nem próbálom megtéríteni az embereket. Úgy gondolom, hogy a hit egy csodálatos kapcsolat, amit az ember a Teremtővel ápol. Tehát

zsidó vagyok, de úgy döntöttem, hogy Jézust követem,

aki egyébként zsidó volt. Szóval én úgy látom, hogy ez számomra a tökéletes kombináció.

Ez valamilyen módon ártott a karrierének? 

Amikor 2018-ban csatlakoztam a miniszterelnöki hivatalhoz, láttam néhány cikket, amelyekben azt állították, hogy veszélyt jelentek az országra. A Kneszet egyik tagja azt írta, hogy veszélyt jelentek az ország zsidó jellegére. De ez visszafelé sült el, mert az emberek azt kommentálták, hogy „tehát Hananya elég alkalmas arra, hogy Izraelért beküldjék a gázai harcokba, hogy egyenruhát viseljen, hogy fegyverrel küldjék Izrael határainak védelmére; de arra nem alkalmas, hogy Izrael kormányában szolgáljon?" Tudja, mindenhol vannak radikálisok. Van egy radikális kisebbség, amelyik nem kedvel engem, de engem nem érdekel. Nem fogok megváltozni a kritikák miatt.

Naftali videós bejelentkezése Magyarországról

 

Ön az imént összehasonlította Magyarországot és Izraelt. Ön szerint hasonlít a két ország?

Igen: azt gondolom, hogy még Izraelből is, ami sok száz kilométerre van Magyarországtól, látjuk Magyarország fényét. Talán ritka dolog ezt a médiában elmondani, de én nagy rajongója vagyok Magyarországnak, mert számomra Magyarország az egészséges értelemben vett sokszínűség fényének a világítótornya. És az, hogy van egy konzervatív miniszterelnök, nem jelenti azt, hogy Magyarország rossz úton járna. Én azt gondolom, hogy

Magyarország és Izrael nagyon hasonlít, ők egy család,

mert Magyarországon az lehetsz, aki akarsz. Minden országban vannak problémák, de ez nem határozza meg Magyarország vagy Izrael jövőjét. És senki nem akadályoz meg senkit abban, hogy itt legyenek saját gondolatai, véleménye. Én magam is zsidó vagyok, és ha Magyarországra látogatok, otthon érzem magam, nem félek kifejezni a zsidóságomat. Hoztam magammal egy kipát, és nem félek viselni azt. Nem félek héberül beszélni az utcán. Voltaképpen sok vallásos zsidót láttam itt sétálni, akik viselték a kipát.

Nyugat-Európában is viselné? 

Amikor Nyugat-Európában jártam, a zsinagógák előtt erős, nagyon erős biztonsági kordonokat láttam. Úgy gondolom, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa a zsidók számára, mert itt nem támadják meg a zsidókat. Különösen Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének kell köszönetet mondanom, aki létrehozta a zéró tolerancia politikáját az antiszemitizmussal szemben. És úgy gondolom, hogy ez nagyon hatékony. Nem gondolom, hogy a magyarok zsidóellenesek lennének, úgy gondolom, hogy szeretjük egymást, több a hasonlóság, mint a különbség. De igen, azt kell mondanom, hogy

Nyugat-Európában nem éreztem jól magam, ha kipát viselve mentem ki.

Amikor Berlinben jártam, viseltem, és valóban kaptam rá megjegyzéseket. Egyetlen ország sem tökéletes. De azt kell mondanom, hogy a jó oldalát és a pozitívumokat nézem, és számomra Magyarország egy csodálatos ország.

Mit gondol Orbán Viktorról?

Azt gondolom, hogy Orbán egy csodálatos vezető. Még nem találkoztam vele, de számos interjút olvastam vele, és követem a politikáját. Úgy gondolom, hogy a mi miniszterelnökünkhöz, Benjamin Netanjahuhoz nagyon hasonlóan szereti a hazáját, és megalkuvás nélkül akarja vezetni az országát. És persze, ha az ember a helyes útra lép, szembe kell néznie az ellenállással és a gyűlölettel, de ez csak azt mutatja, hogy helyesen cselekszik. Nagyon közelről követtem az áprilisi magyarországi választásokat, és az eredmények nagyon egyértelműen megmutatták, hogy a lakosság azt akarja, hogy Orbán vezesse az országot, hogy a helyes dolgokat tegye. És ha helyesen cselekszik, akkor támadásokkal kell szembenéznie. Ezért nagyra értékelem, amit Magyarország és a kapcsolataink érdekében tesz. Úgy gondolom, hogy ez egy nagy győzelem volt Magyarország számára.

És csak kívánni tudom, hogy több ország kövesse azt a politikát, amit Magyarország szorgalmaz,

és megőrizze az országát, a határait, a biztonságát, a nemzetét, és harcoljon önmagáért. Magyarországnak olyan vezetőre van szüksége, aki az önök érdekeit helyezi előtérbe. És úgy gondolom, hogy Orbán Viktor esetében ez a helyzet.

 

Nyitókép: Naftali a budapesti Országházban; fotók: Hananya Naftali Facebook-oldala

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. november 17. 18:41
Jópofák ezek a mandis kakukktojások..
Armageddon
2022. november 17. 17:25
"Nem gondolom, hogy a magyarok zsidóellenesek lennének, úgy gondolom, hogy szeretjük egymást, több a hasonlóság, mint a különbség". Akkor nem olvasott még hsz. at.
fado
2022. november 17. 12:58
Ezt egy zsidó kimondhatja de más senki. Egyedül Izrael az akivel Brüsszel nem meri a komcsi stílust használni.
nempolitizálok
2022. november 17. 12:25
Ballibsik most kiélik antiszemitizmusukat, hiszen azt mondta keresztény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!