John O'Sullivan: Az amerikai külpolitika utópisztikus eszmék fogságába került

2022. december 02. 16:01

Régen a nemzeti érdek, ma a woke ideológia terjesztése vezényli Amerika külpolitikáját, s úgy viselkedik, mint egy öngyűlölő nemzet – hangzott el a Danube Institute konferenciáján.

2022. december 02. 16:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Az intelligens és hosszútávú stratégiai célokat szem előtt tartó külpolitikáról adott elő John O’Sullivan, a budapesti székhelyű Danube Institute elnöke az intézet geopolitikai konferenciáján. O’Sullivan elsősorban a Biden-adminisztráció külpolitikáját elemezte, kiindulópontjául pedig az szolgált, hogy általában valamifajta hosszútávú stratégiai célok létét el lehet várni a külpolitikai lépések mögött. Jó példa erre a Brexit, melynek célja Nagy-Britannia globális befolyásának növelése volt – még akkor is, ha ezt a célt egyelőre nem sikerült elérni.

Az Egyesült Államok külpolitikája mögött egyelőre csak mértékkel lehet ilyen stratégiát látni. A Danube Institute-ot vezető konzervatív gondolkodó szerint Biden afganisztáni és közel-keleti szereplése bukás volt, de jól teljesít Ukrajnában – legalábbis a saját céljainak tükrében. „Még akkor is, ha nem értünk egyet vele, azt kell látnunk, hogy többé-kevésbé koherens céljai vannak Ukrajnában” – szögezte le. Ide kell érteni, hogy nagy nehézségeket okozott Oroszországnak.

Bidennek van hosszútávú stratégiája – bármilyen meglepő is.

Úgy látja a világot, mint egy új hidegháborút a liberalizmus és az autoriter rendszerek között. Ezt az elképzelést a választások előtt is felvázolta. A terv céljainak megfelel és alapvetően következetesen is valósítja meg. De a megvalósítás problémákat is jelent Bidennek, mivel az amerikai baloldal szerint az USA rasszista, szexista, homofób, fehér felsőbbrendűséget képviselő ország. Ennek az országnak tehát nem képviselheti a nemzeti érdekeit, és nehéz eladni egy olyan külpolitikát, mely amerikai sikereket ér el (hiszen ezzel egy „bűnös” ország sikereit érik el).

Ennek tükrében például érthető az afganisztáni kivonulás, „pontosan ezt is várnánk el egy öngyűlölő országtól” – véli O’Sullivan. Amerika itt magára hagyta szövetségeseit, hátra hagyta a drága katonai eszközöket és szégyent hozott önmagára, egy nagyhatalomra, melynek megítélésén csorba esett. Ottani bukása valószínűleg részben az ukrajnai inváziót is okozhatta. További példa az Ábrahám-egyezményekkel szembeni ellenségessége, mely egyébként komoly amerikai siker volt. 

De az ukrajnai szerepvállalást nem az amerikai nemzeti érdek, hanem a liberális elvek megvédése indokolja.

A progresszív szavazók előtt megmagyarázható Ukrajna támogatása. Ez nem a fehér felsőbbrendűség győzelme, hanem harc az autokrácia ellen. Biden tisztázta, hogy ez a demokrácia és a diktatúra harca, olyan, mint amilyet anno a Szovjetunióval szemben vívtak. 

Viszont ugyanez a mentalitás vezeti Bident, amikor ellenségként kezeli a magyar kormányt és meg akarja buktatni azt. Eleve kérdéses, hogy mit jelent a tisztességes választás. Nemrég kiderült: Amerika komoly összegekkel avatkozhatott be a 2022-es hazai választásokba – idézte fel az előadó.

De Amerikában is kisült, hogy a nagy tech cégek a demokrata oldalon avatkoztak be,

Trump ellen. „Korábban azt gondoltuk, hogy elfogadható demokratikus mozgalmak támogatása elnyomó kormányok ellen. Most viszont progresszív mozgalmakat támogatunk megválasztott kormányok ellen”. Ez O’Sullivan szerint egy határ átlépése, hiszen most már Amerika nem a demokráciát támogatja, hanem aláássa azt.

A baloldal új értelmez keres régi kifejezéseknek. A „populizmus”, a népszerűség szerintük út az autokrácia felé, egy „veszélyeztetett demokrácia”. A „demokrácia” választások és megválasztott parlamentek aláásását jelenti. A „demokrácia segítése” valójában annak korlátozása. A „sokszínűség” és a „gender” az amerikai külpolitika alapja lett. Az „emberi jogok” a woke mozgalom értékeit takarják.

Fontos szempont, hogy Antony Blinken maga közölte: „nincsen olyan kapcsolat vagy helyzet, ahol felhagynánk az emberi jogi szempontok iránti aggodalmak felvetésével”.

Azaz: a demokratikus és emberi jogi normák betartására irányuló nyomás Amerika szövetségeseire is vonatkozik. 

Mit jelent ez például a kiskorúak nemváltoztató műtétei kapcsán? Ez egy nagyon ellentmondásos kérdés, amely kapcsán eltérő gyakorlatok vannak Európa-szerte. Az ilyesmi általában belügy. Hogyan tervezi Amerika kényszeríteni európai szövetségeseit a gyakorlatok egységesítésére? – teszi fel a kérdést O’Sullivan. Európában kívül pedig minden efféle dolog nagyon sértő a hindu vagy muszlim társadalmaknak.

Hogyan fogja betartatni Amerika ezeket az elveket, melyeket a lakosság nagy része elutasít? Olyan nézeteket akarnak rákényszeríteni Irán, Kína, India és a többiek lakosságára, amiket Amerikában is csak a baloldal apró kis része képvisel. 

– zárta előadását O’Sullivan. 

Címlapkép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. december 04. 07:44
Öngyűlölő nemzet. Nekem ebből nem ez jut eszembe, vagy ha jutna is, az nem ez az ország.
aventus
2022. december 02. 18:45
Biztos így van,én nem tudom.De az ukrajnai"jól teljesítés" mögött van bőven más is.Így lehet egy füst alatt ütni az oroszokon, gyengíteni Európát, elsózni a lejárt hadianyagot, jót harapni az ottani kiváló termőföldekből stb stb. Az ideológiai agymenés még kifizetődő is.
amca
2022. december 02. 17:30
Bidé: s,,xoöwe9öw29s9pskx8s9öüsoiopsi9öxiusao.
dezilluzionista
2022. december 02. 16:25
Nevetségesbaromság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!