Tony Abbott: A régi hidegháborúban legalább voltak határok, amiket senki nem akart átlépni

2022. december 03. 19:30

A volt ausztrál miniszterelnök attól tart, ezek a határok mára már eltűntek, s az orosz-ukrán háború mintájára egy Kína-Tajvan konfliktus is bármikor kipattanhat.

2022. december 03. 19:30
null
Pócza István
Pócza István

A budapesti székhelyű Danube Institute meghívására érkezett hazánkba, s a geopolitikai kihívásokról tartott előadást Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök, aki előadásában kifejtette: Európa nem vette elég komolyan Putyint, amikor az arról beszélt, hogy a Szovjetunió feldarabolása a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. Abott szerint ha Európa jobban odafigyel, ma nem lenne ennyire sebezhető, s nem lenne ennyire kitéve az orosz energiafüggőségnek.

A volt ausztrál miniszterelnök beszédéből kiderült: nem osztja azokat a nézeteket, amelyek szerint Ukrajna fegyverkezését az oroszok fenyegetésként élték meg, s a háború emiatt indult el. Sőt,

szerinte sokkal jobban fel kellett volna fegyverezni Ukrajnát,

amely így a megfelelő elrettentési képességek birtokában elkerülhette volna a háborút. Abbott szerint a történelem azt tanítja, amit Ukrajna tapasztalatai most meglátása szerint megerősítettek: a gyengeség agressziót vált ki.

Ennek kapcsán megosztotta a finn és svéd NATO-tagsággal kapcsolatos álláspontját is: szerinte korábban ez a két ország úgy tekintett a katonai szövetséghez való tartozásra, mint ami nagyobb biztonsági kockázatokkal jár a deklarált függetlenségnél. A volt ausztrál miniszterelnök szerint mára ez is megváltozott és a két ország belátta: a NATO a béke szövetsége, a tagsággal pedig nagyobb biztonság is jár.

Abbott szerint a régi hidegháborúban voltak olyan határok, olyan vörös vonalak, amelyeket senki nem akart átlépni, viszont tart attól, hogy ezek a megfontolások mára eltűntek.

Úgy látja, az új hidegháború különbözni fog a régitől.

Régiója biztonsági kérdéseire utalva elmondta: Kína a gazdasági és katonai erejével sokkal félelmetesebb versenytárs számukra, mint a Szovjetunió valaha volt a Nyugat számára.

Ha a 40 milliós Ukrajnának szüksége van a NATO támogatására, hogy felvegye a harcot egy 140 milliós nukleáris hatalommal szemben, akkor Tajvan 25 millió lakosának mennyivel inkább szüksége van külső segítségre, hogy megőrizze szabadságát az 1,4 milliárdos Kínával szemben? – tette fel a kérdést Abbott. Szerinte országában az emberek sokkal inkább fenyegetésként tekintenek Kínára, mint lehetőségként.

A korábbi miniszterelnök szerint fennáll a veszélye annak, hogy azt gondoljuk, Kína megváltozott, csak azért, mert a nyelvezet lágyabb. Szerinte azonban ez nem így van, s ezt bizonyítja az is, hogy Peking továbbra is a század közepére a világ domináns hatalmává kíván válni.

Nyitókép: CENG SHOU YI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. december 04. 08:11
Milyen határokról hadovál ez a pöcs? Minden határt lebontottak a woke szarok, és le akarnak bontatni velünk, országok köz, nemek közt, emberi viselkedési szabályokban, erkölcsben... Most meg előveszi az érvet, hogy dehát régen voltak határok? Hát átléptétek te pöcs, legkésőbb 2013-ban a Majdanon.
ertönszena
2022. december 04. 07:28
Ez egy süket szöveg. Az ukrajnai háborút a Nyugat provokálta ki hosszú évek szisztematikus munkájával (titkosszolgálati eszközök, médiapropaganda, pénzügyi-gazdasági fegyverek, stb.). Társadalmaink fogyasztóidióták irányítottan gondolkodó, gigantikus csordáiból állnak (áthallás Bogár Laci bácsi felé, tisztelet). Ezekben a csordákban az entellektüellt játszó, mindent jól tudó okoskodók a leghülyébb, leginkább megvezetett csoport. Pl. ez a pali nyilván azért ismeri a dörgést. Elmondja ezeket a birkáknak való, félrevezető őszintétlen ostobaságokat, és senki nem röhögi ki, hanem betanulják és tovább mondják az ilyen magyarázatokat.
amca
2022. december 04. 07:12
Ostoba auszi. Látszik ,hogy nagyapád még köztörvényes sexuális bűnöző volt. A britek vitték oda, nehéz vasban. Még ,jó hogy továbbadta ,mind Gétzy Getzy.. a getzyjét.
Bájron
2022. december 04. 07:08
A kurva anyádat ,takony!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!