Döntésük korlátozza a tudományos élet szabadságát – itt van Navracsics levele az uniós biztosokhoz

2023. január 13. 14:01

„A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el” – fogalmaz a tárcavezető.

2023. január 13. 14:01
null

Levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz a területfejlesztési miniszter az Erasmus-ügy miatt. Navracsics Tibor szerint az egész európai közösségnek kárt okoznak, ha kizárják Magyarországot az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból – tájékoztatott szerdán a Magyar Nemzet.

A tárcavezető levelében többek között ez áll: „A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban az uniós források felhasználásáért is felelős tárca nélküli miniszter azt írta: „Az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban járulnak hozzá a

Navracsics Tibor felsorolta azokat az eredményeket is, melyek a modellváltás sikereit igazolják. Hozzátette, a nemzetközi hivatkozások száma a modellváltó intézmények esetén 18 százalékkal növekedett 2020-hoz viszonyítva. A felsőoktatásba 2020 óta egyre több diák nyer felvételt, holott az érettségizők száma állandó. A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, negyvenezer fővel nőtt a számuk, a felsőoktatás magyar állami támogatása pedig 2022-ben és 2023-ban is a 2020. évi működés duplájára emelkedett.

***

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 14. 12:47
mindig a fizetővendég mondja meg, hogy mit húzzon a cigány!
istvanpeter
2023. január 13. 16:09
Ezzel a döntéssel a Bizottság végképpen leleplezte a saját fasiszta aljasságát és önkényét, ami kifejezetten a magyar nemzet ellen irányul.
6.sztrovacsek
2023. január 13. 15:36
Navracsicsot visszahívták hogy próbálja menteni a még menthetőt, és ő elvállalta. Kár volt, csak lejáratja magát. Ettől többet érdemelt volna, ha NER-nél a tudás számított volna. Bár az is igaz, hogy annak idején ő sem ment a szomszédba tanácsért, amikor "karaktergyilkolászni" kellett.
Szerintem
2023. január 13. 15:33
A CEU-val mi a helyzet? A CEU-t kifejezetten és bevallottan egyoldalú politikai célú alapítvány működteti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!