Kiállt a kárpátaljai magyarok mellett a horvát elnök egy orosz lap szerint

2023. január 23. 09:47

A Gazeta.ru tudósításában arról ír, hogy Zoran Milanovic horvát elnök felszólította az EU-t, hogy tegyen lépéseket az ukrajnai Kárpátalján élő magyarok jogainak megsértése ellen.

2023. január 23. 09:47
null

Novák Katalin meghívására Magyarországra érkezett a hétvégén Zoran Milanovic horvát elnök, aki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos megnyitójára látogatott hazánkba. Novák Katalin az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró bevezetését, valamint szólt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és turizmusról is.

A magyar köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a hétvégi volt Zoran Milanovic első hivatalos látogatása Magyarországon, s a horvát államfő bátor kiállása sokban segíthet az európai vezetők tisztánlátásában.

Az orosz Gazeta.ru beszámolójában azt írta, Zoran Milanovic horvát elnök a Novák Katalinnal folytatott megbeszélése után Budapesten tartott sajtótájékoztatón felszólította az EU-t, hogy tegyen lépéseket az ukrajnai Kárpátalján élő magyarok jogainak megsértése ellen.

Milanovic a tudósítás szerint úgy fogalmazott,

„nem érti, hogy az Európai Unió miért hallgat az ügyben”.

Mint arról a Mandineren beszámoltunk, nemrég a kárpátaljai Munkács városában több középületről eltávolították a magyar zászlókat, és leszerelték a magyar nyelvű feliratokat. Emellett felbontották Shink Istvánnak, a munkácsi magyar iskola igazgatójának munkaszerződését.

Ezt kommentálva Novák emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar nemzetiségű ember él. Novák elfogadhatatlannak nevezte, hogy a helyi hatóságok megsértették jogaikat, és világossá tette Milanovic számára, hogy Magyarország nem fog szemet hunyni felette, még a folyamatban lévő ukrán konfliktusra való tekintettel sem

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 23. 15:19
..és akkor mi van?
Lobodi
2023. január 23. 14:31
Nem olyan a hozzáállása, mint egy Magyarországon tanyázó libsinek. Tanulhatnának tőle. Persze nem fognak.
letsgobrandon
2023. január 23. 14:30
Nehogy má kiálljon valaki értünk is... mikor a banderisták is ott vannak... pff
Belakiss
2023. január 23. 14:25
Egy orosz lap szerint. Akkor lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!