Kreml: Putyin nyitott marad a tárgyalásra

2023. február 28. 12:39

Dmitrij Peszkov pedig méltatta az ukrajnai politikai rendezéssel kapcsolatos kínai tervet, amely szerinte egybeesik az orosz megközelítéssel.

2023. február 28. 12:39
null

Vlagyimir Putyin elnök nyitott volt és marad minden olyan kapcsolatfelvételre, amely valamilyen módon segítheti Oroszországot biztonsági céljainak elérésében – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija című lapban kedden megjelent interjúban.

Peszkov a terjedelmes interjúban a biztonsági koncepcióban változást sürgetett a Nyugat részéről: a biztonság oszthatatlansága elvének elismerését, vagyis azt, hogy egy ország biztonsága nem szavatolható egy másik rovására. Nehezményezte, hogy a háborút megelőzően semmibe vették Moszkva Washingtonba, Brüsszelbe és Bécsbe eljuttatott biztonsági aggályait.

Méltatta az ukrajnai politikai rendezéssel kapcsolatos kínai tervet, amely szerinte egybeesik az orosz megközelítéssel.

A szóvivő szerint Moszkva lehetőleg békésen, a tárgyalóasztalnál akarja elérni céljait, ám ha ez nem lehetséges, akkor katonailag is kész erre. Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tárgyalási készséget kifejező kijelentéseivel kapcsolatban kijelentette: a közelmúltban nem történt ilyen kezdeményezés.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közvetítői potenciál „egyszerűen megszűnik”, ha valamelyik ország Ukrajna oldalán beavatkozik a konfliktusba. „Ukrajnában maradtak még olyan erők, amelyeknek nem tetszik a jelenlegi kijevi rendszer” – válaszolt arra kérdésre, hogy

vannak-e még tárgyalásra kész partnerek Ukrajnában.

Mint mondta, ezen erők egy kis része még mindig Kijevben, más részük pedig máshol, egyebek között Oroszországban van. Közéjük sorolta Viktor Medvedcsukot, az ukrán állampolgárságától és parlamenti mandátumától idén megfosztott ellenzéki politikust, akinek, mint mondta, „vannak támogatói, még ha nem is olyan sokan, mint szeretnénk”.

Megjegyezte, hogy az Ukrajnában maradottak „egyszerűen félnek”. „Fizikai értelemben veszélyes bármilyen módon felemelni a fejüket, mert azonnal megsemmisítik őket” – tette hozzá.

A kínai béketervről

A Mandiner korábban tájékoztatott a kínai béketervről. A kínai külügyminisztérium pénteken 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az ukrajnai válság politikai rendezéséről.

Peking fő tézisei között szerepel egyebek között a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, a közvetlen párbeszéd újraindítása Moszkva és Kijev között, valamint a további eszkaláció megakadályozása.

(MTI)

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
káli
2023. február 28. 15:04
Kikell vonni a csapatokat, és tádámm lőn béke!
ericco
2023. február 28. 14:57
A kinai javaslat elso pontja a szuverenitas tiszteletben tartasa, amelybe a teruleti szuverenitas is beletartozik. Ergo itt az ideje kivonni az osszes orosz katonat Ukrajna nemzetkozileg es oroszok altal is elismert hatarai moge.
Akitlosz
2023. február 28. 14:02
"a biztonság oszthatatlansága elvének elismerését, vagyis azt, hogy egy ország biztonsága nem szavatolható egy másik rovására. " Dehogynem! Úgy szavatolható a leginkább. Ha nincsen másik ország, akkor külső veszély sincsen a biztonságra. Itt van például Ukrajna. Ha nem létezne, akkor sokkal nagyobb lenne a biztonság.
LancelotDuLac
2023. február 28. 13:55
https://www.youtube.com/watch?v=_G-DpF46VRk 31 668 megtekintés 2023. febr. 28. Hihetetlen siker! Oroszország kivonult!!!!!!!!!!!!!!!!! Az ukrán hadsereg által használt fegyverrendszerekkel komoly vereséget szenvedett orosz hadsereg rohamosan hagyja el a háborús övezetet. Feljegyezték, hogy sok orosz katona katonai felszerelését elhagyva menekült el. Az ukrán fegyveres erők továbbra is önzetlenül harcolnak a térség közrendjének biztosítása érdekében. Sok ország továbbra is csodálja Ukrajnát ezzel az ellenállással szemben. Az Ukrajnának fegyveres segélyt nyújtó országok megosztják örömüket a nyilvánossággal a sikeres eredmények után. Az olyan országok, mint az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Lengyelország, amelyek a világ néhány országából származnak, és gazdaságilag meglehetősen erősek, továbbra is kiállnak Ukrajna mellett, és kiállnak Oroszországgal szemben. Az ezekből az országokból érkező fegyveres segélyek és politikai támogatások sem csökkennek. Számos ország külügyminisztériuma bejelentette, hogy a támadások hatására továbbra is támogatni fogják Ukrajnát. Zelenkszi ukrán elnök is kérte ennek a segélynek a növelését. Zelenszkij, aki szerint támogatni kell az ukrán ellenállást, felhívta a figyelmet Oroszország háborús bűneire, amelyek számos országot érintenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!