Bajban a kárpátaljai magyarok, még kevesebb a kibúvó a sorozás alól Ukrajnában az orosz-ukrán háború évfordulóján

2023. február 24. 13:59

Nagy erőkkel zajlik az élőerő megerősítése mind az orosz, mind az ukrán hadseregben. A katonák toborzása néhol jogszerűen, néhol kényszersorozásokkal történik, az új ukrán sorozási szabályok például megszüntetik a kiskapuk nagy részét, és világosan kijelölik a mentességi köröket.

2023. február 24. 13:59
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Az orosz-ukrán háború első évfordulóján a modern fegyverzet beszerzése mellett az élőerő utánpótlása jelenti a legnagyobb kihívást a mennyiségi fölényben lévő orosz csapatok ellen küzdő ukrán hadsereg számára.

Mi történt az orosz-ukrán háború egy éve alatt katonailag?

Cikkünk írásakor már egy éve tart az orosz-ukrán háború, amelynek során Oroszországban már a második mozgósítás zajlik, a tartalékosok behívása azt célozza, hogy a nagyobb létszámmal, a nagyobb fegyverzetbeli tartalékokkal darálják be Ukrajnát.

– a fronton hiányzó emberanyagot sürgősen pótolniuk kell az arcvonalak tartásához, a tavaszra tervezett ellentámadás reális tervezéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy támadáshoz elégséges legyen az ukrán katonák száma.

Az adatok szerint kirívóan magas volt a sorkötelezettség alól kibúvók aránya, így az új katonák toborzása csak akkor érheti el a célját, ha a sorkötelesek számára a katonai szolgálat alóli kibúvásra minél kevesebb kiskaput engednek a hatóságok. Január végén a kijevi kormány új sorozási szabályokat jelentett be, három hete vizsgálják, hogy a gyakorlatban ezek milyen pozitív változást hoztak.

Az ukrán honvédelmi törvény alapján minden 18 és 60 év közötti, egészséges férfi besorozható katonai szolgálatra a hadseregbe, az érintett korosztályoknak kötelező jelentkezniük és szolgálatra regisztrálniuk a toborzóirodákban. Ez a folyamat most – Kijev reményei szerint legalábbis – ellenőrizhetőbbé vált.

Hogyan zajlik a katonák toborzása?

A Putyin és Zelenszkij között zajló orosz-ukrán háború kezdete után már a harcok első szakaszában az ukrán haderő állományát többnyire önkéntesekkel tudták feltölteni, később azonban egyre nagyobb szükség volt a katonai szakértelemre, a kiképzett ukrán katonákra, illetve az elhunytak, sebesültek miatt hiányok is keletkeztek az alakulatoknál, így elkezdték behívni a tartalékosokat is.

A „kormányzati mobilizációs program” (így nevezik az országos szinten zajló toborzásokat – a szerk.) rengeteg feszültséget gerjesztett az ukrán lakosság körében, a hatósági erőszakkal, néhol törvénytelenül besorozott férfiak ezrei tettek panaszt a hadsereg bánásmódja, a kényszertoborzás, vagy ahogy sokan nevezik: az „embervadászat” durva gyakorlata ellen.

A (kényszer)sorozások elől különböző menekülési technikákat sajátítottak el a sorkötelezettség alól kibúvó személyek,

így sokan nem vették át a behívójukat, időnyerési céllal jogi úton megtámadták annak a hivatalnak az illetékességét, amely a behívót postázta, vidékre költöztek és helyi rokonoknál bújtak el, illetve a toborzás elől külföldre távoztak. Ügyvédek specializálódtak erre a társadalmi igényre, jó pénzért ki tudták járni ügyfeleik mentesítését – a korrupció ezen a téren is utat tudott vágni a bürokrácia bozótosában.

Egy ukrán férfi önként jelentkezik a Nemzeti Gárda egyik alakulatába egy toborzóirodában február 10-én Zaporizzsjában   (forrás: Dmytro Smolienko / NurPhoto via AFP)
Egy ukrán férfi önként jelentkezik a Nemzeti Gárda egyik alakulatába egy toborzóirodában február 10-én Zaporizzsjában (forrás: Dmytro Smolienko / NurPhoto via AFP)

Milyen változás jöhet az orosz-ukrán háború évfordulója után?

A háború elhúzódása, az orosz-ukrán helyzet, és a január végén bevezetett, új ukrán sorozási szabályok azonban felszámolták a kiskapuk nagy részét, így meghatározzák a behívó kiküldésének és átvételének módjait, az át nem vétel esetén kiszabandó büntetési tételeket, valamint kiterjedt jogköröket biztosít a rendfenntartó erők számára a sorozást elbliccelők felkutatására, szükség esetén előállítására.

A kijevi kormány és a kormánypárt értékelése szerint az új szabályok egyenlőbb, igazságosabb és hatékonyabb sorozási körülményeket teremtettek,

ellenzéki parlamenti képviselők szerint azonban ez csak a vágyvezérelt kormányzati kommunikációban van így, a való világban nem.

Az üzleti szektor üdvözölte a transzparensebb szabályokat, de továbbra is aggódik, mert a cégek ilyen körülmények között nehezen tudják tervezni az üzletmenetüket, nem tudják, mikor, melyik munkavállalójukat viszik el a frontra, ezért egységes és átlátható szabályozást szeretnének. A vállalkozók képviseletei azt hangoztatják, hogy a képzett munkaerőt nem szabadna átgondolatlanul katonának vinni, ehelyett hatékonyabb módszer lehetne, hogy maradhatnának civil foglalkozásukban, de vállalkozásaikat saját munkáik mellett részben a hadiipar számára történő hozzájárulásra, munkára köteleznék.

Kik kapnak mentességet a hadkötelezettség alól?

A január végén bevezetett, új ukrán sorozási szabályok nagyobb mentességet adnak a sorkötelezettség alól az állami alkalmazottak és a hadipar szempontjából fontos szektorok szakképesített munkaereje számára.

A nemzetstratégiai szempontból kiemelt fontosságú üzemekben, az energetikai szektorban vagy a fegyvergyártásban dolgozók, a kormányzat különböző szintjein, az önkormányzatokban, a közigazgatásban és az állami ügynökségekben, illetve a közegészségügyben alkalmazottak hat hónapra

mentességet kaphatnak a besorozás alól, ha munkájuk igazoltan hozzáadott értékkel bír a honvédő háborúhoz.

Az állami kulturális intézményekben, a közoktatásban, a tudományos életben, a társadalombiztosítás intézményeiben, az élsportban tevékenykedők, a média kiemelt területein dolgozók, a humanitárius segélyezésben résztvevő ngo-k munkavállalói szintén mentesülhetnek, ha konkrét igazolásokkal bizonyítják, hogy munkájukkal „valódi szükségleteket” töltenek be. Abban az esetben azonban, ha egy munkavállalót egy ilyen „védett” munkakörből elbocsátanak, akkor automatikusan (és azonnal) sorköteles személlyé válik.

Az állami szektorban való munkakör sem ad azonban teljes mentességet, ugyanis a társadalmi felháborodás hatására az ukrán törvényhozók úgy módosították a jogszabályokat, hogy az igazoltan a háborúhoz hozzáadott értéket nyújtó, pótolhatatlan munkaköröket betöltő alkalmazottakon kívül az állami cégekben, ügynökségekben alkalmazottként dolgozó férfiak legkevesebb 50 százaléka sorköteles marad – hogy mely személyek esnek bele ebbe a kvótába, azt nagy mértékben a munkaadók döntik el. 

--

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Danylo Antoniuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2023. február 25. 12:49
Szepen, eurpeeren demokratikus jogallami modon ledaraljak az ukrajnai magyar kozossget! Amikor meg kell dogleni ertuk, akkor jo a magyar agyutoltelek! Egyebkent pusztuljanak a magyarok Ukrajnabol a Turuljukkal egyutt! Patkany, csocselek "nemzet"!
sersem4
2023. február 24. 16:05
Mindeközben máshol... Mennyire is érdekli a nyugati embereket ez az egész fos... A nagy húzónév, Bernard-Henry Levy "Slava Ukraini!" című propaganda filmjének párizsi premierjén 8, betűvel NYOLC néző jelent meg. Kasszasiker gyanús. https://t.me/ukr_navoz/1810
Ender2000
2023. február 24. 15:52
Index: "Szijjártó Péter most azt mondta, hogy a 9 orosz üzletember elleni szankciók visszavonását A KÖZÉP-ÁZSIAI TÜRK ORSZÁGOK KÉRTÉK TŐLÜK" Nesze! Ezért rubeljobboldal a neve!
Micó
2023. február 24. 15:37
Azzal is kallulálni kell, hogy a török vezető megbukik. Földrengés, és egy kretént tesznek a helyére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!