Les Echos: Magyarország laboratóriummá vált

2023. március 14. 08:19

Az elemzés szerint az árak befagyasztása nem lassította, hanem gyorsította az inflációt. Zimbabwéhoz és Ruandához hasonlítják Magyarországot.

2023. március 14. 08:19
null

A Les Échos online felületén megjelent elemzés szerint a magyarországi élelmiszerárstop „tankönyvi eset a közgazdászok számára”, mivel az árak befagyasztása nemhogy nem lassította, de még fel isgyorsította az inflációt. „Az ország laboratóriummá vált, ahol beigazolódik, amit a szakértők évtizedek óta mondanak: az árbefagyasztás hatástalan, és végül csak az inflációt szítja” − mondta Mateusz Urban,az Oxford Economics Magyarország-szakértője.

A cikk szerint Európában egyedülálló megoldást választott Orbán Viktor, mikor a választási kampány kellős közepén befagyasztotta néhány alapvetőélelmiszer árát. A stratégia hozzájárulhatott Orbán Viktor újraválasztásához, de a magyaroknak ma felkell ismerniük, hogy nem mentette meg őket az egész Kelet-Európát sújtó, vágtató inflációtól. A magyar infláció az év elején meghaladta a 25 százalékot, ami az Európai Unió rekordja, írják.

Ha csak az élelmiszeráraknál maradunk, az ország a világ azon öt állama közé tartozik, ahol egy éve a legmagasabb a reálinfláció

– derült ki a Világbank jelentéséből.

A lap szerint „ennél katasztrofálisabb teljesítményt csak

mutat”. Ugyanakkor a cikk kitért arra, hogy nem az árstop „az egyetlen bűnös”, mivel az ukrajnai háború miatt a mezőgazdasági nyersanyagok árai mindenhol megugrottak, Magyarországon pedig tavaly nyáron súlyos aszály sújtotta a termést. Az inflációt a magyar háztartások megnövekedett vásárlóereje is táplálta, amit a választások előestéjén hozott kormányzati intézkedések (közalkalmazotti fizetések emelése, adócsökkentések stb.) is támogattak. A cikk szerint az árstop makrogazdasági következményei súlyosak.

A jegybank az elmúlt évben folyamatosan emelte a kamatot, de mindeddig nem tudta lelassítani az árak emelkedését. „A kormány a jelzáloghitelek, a diákhitelek és a kkv-k kamatait is befagyasztotta, ami korlátozza a monetáris politika hatását” – magyarázza az Oxford Economics elemzője.

A gazdaság technikai recesszióba süllyedt tavaly év vége óta,

írják.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2023. március 16. 11:56
A nyugat római neokommunista birodalom bukása. Temetni jöttem Cézárt elvtársat ... :D
orygabor
2023. március 14. 14:24
Nem kell a logikát keresni a FOS soraiban. Ha nálunk a legmagasabbak a rezsiárak, akkor nincs értelme semilyen érvelésnek, vitának.
Pierre
2023. március 14. 14:09
Ruandát még megelőzzük.
18.0 fok
2023. március 14. 12:29
annyiban laboratórium, hogy nálunk mindenki megnézheti, hogy egy pancser, hozzá nem értő kormány hogy tud mindent elrontani. az árstop nem működött a kommunistáknak, nem működik az orbáncsürhének sem. kit lepett ez meg? orbán hülyéin kívül senkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!