Ennél jobban ki sem tüntethették volna Merkelt

2023. április 17. 20:40

A volt kancellár megkapta a legmagasabb fokozatú német állami kitüntetést.

2023. április 17. 20:40
null

Kormányfőként végzett munkájáért Angela Merkel volt kancellár megkapta a legmagasabb német állami kitüntetést, a szövetségi érdemrend különleges kivitelű nagykeresztjét Frank-Walter Steinmeier államfő adta át neki hétfőn Berlinben. A közjó érdekében végzett kiemelkedő személyes teljesítmények elismerésére 1951-ben alapított állami kitüntetés legmagasabb fokozatát Angela Merkel előtt csak ketten kapták meg, két kancellár, Konrad Adenauer, a második világháború utáni Németország első kormányfője, és Helmut Kohl, aki 16 évig vezette az országot, éppen úgy, mint Angela Merkel.

Frank-Walter Steinmeier a hivatalában, a Bellvue palotában tartott szűk körű ünnepségen - amelyen részt vett a Merkel-kormányok több tagja, köztük Olaf Scholz jelenlegi kancellár, korábbi pénzügyminiszter és alkancellár, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, korábbi védelmi, munkaügyi és családügyi miniszter - kiemelte, hogy

és soha nem állította a középpontba magát, mindig is idegen volt tőle a hiúság, a pózolás.

A szövetségi elnök - aki két Merkel-kormányban is dolgozott miniszterként, és két évig alkancellár is volt - kifejtette, hogy egykori felettese pragmatikus és okos politikus volt, aki ebben a férfiak és nyugatnémetek által uralt szakmában nőként, keletnémetként és kapcsolatrendszer nélkül, kívülről érkezett természettudósként három kiemelkedő képessége révén tudott érvényesülni.

Angela Merkel 2021 decemberében, 16 év - több mint 5800 nap - kormányzás után vonult vissza, önként, leendő távozását már 2018-ban bejelentette.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. november 02. 12:35
Legmagasabb állami kitüntetés? Adenauer és Kohl forog a sírjában! Az NDK-s Angela Merkel talán egyik legnagyobb bűne, hogy leépítette a német kereszténydemokráciát, liberalizálta a közgondolkodást és rászabadította a migránsáradatot Németországra (is). A németeket eljuttatta az önmegsemmisítés határára. Korábban ők próbálkoztak más nemzetek, fajok megsemmisítésével. Kevés volt hozzá még egy Adolf Hitler is. De Merkel a saját nemzetének megcsinálta. Ahogy megígérte: "Wir schaffen das". És szabadlábon van, pedig Nürnbergben lenne a helye Junckerrel együtt. Európa hazaárulói! Méghogy kitüntetés? Ez a józan ész perverz megcsúfolása! A XXI. század szégyene, pedig még csak a 20-as években járunk. Mint a Weimári Köztársaság idején az előző században. Rosszat sejtet...
masikhozzaszolo
2023. április 18. 17:10
A Szovjetúnió Marsallja. Illetve a Németek Marsallja. Aló Mars!
KBA98
2023. április 18. 16:53
Undorító, hogy ezt a vén k...át, aki elárulta egész Európát még ki is tüntetik?
Odone Ricci
2023. április 18. 11:41
Ahogy a Nobel-díj is, ez a német kitüntetés is devalválódott. A történelem majd 5O év múlva ítélkezhet, hogy valóban olyan korszakalkotó volt-e Európának ez a tizenhat évig tartó kancellárság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!