Zuckerbergék veszélyes terve: a Meta korhatárcsökkentése nagyon súlyos következményekkel járna a gyermekekre nézve

2023. április 30. 18:44

A Meta korhatárcsökkentési tervét rengetegen ellenzik.

2023. április 30. 18:44
null

Egyáltalán nem hozza azokat a számokat Mark Zuckerberg metaverzuma: a Horizon Worlds, mint azt a virtuális valóságokból álló világtól remélték – számolt be a The Wall Street Journal egy belsős levélre hivatkozva. (A felület leginkább egy online játéktérre emlékeztet, ahol a felhasználó kapcsolatba léphet a környezetével – a szerk.)

A Facebookot, Instagramot és WhatsAppot is birtokló Metának az a legfőbb problémája, hogy sok felhasználó már egy hónap után otthagyja a központi platformnak számító Horizon Worlds-öt (és nem is tér oda vissza); ezáltal a cég súlyos veszteségeket szenved.

Annak érdekében, hogy ez a trend megforduljon, Zuckerbergék azt tervezik, hogy a kiskorúak számára is megnyitják a Metat, mivel a jelenlegi szabályzat szerint a digitális valóságot csakis kizárólag 18 éven felüli személyek használhatják.

A vállalat korhatárcsökkentési terve kimondottan a 13-17 év közötti korosztályt célozná meg!

Súlyos veszélyeket hozhat a Meta korhatárcsökkentése

De mint azt a Quartz megírta, a korhatár levitelét számos gyermekvédelmi jogokkal foglalkozó szervezet, gyerekegészségügyi szakember, aktivista ellenzi – mondván: a döntéssel rengeteg veszélynek tennék ki a fiatalkorúakat. Internetes zaklatásoknak, online szexuális bántalmazásoknak, például; ezért nyílt levélben szólítják fel a Meta vezetőit,

Illusztráció. Kép forrása: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Illusztráció. Kép forrása: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezek lehetnek a Meta változtatásának következményei

Az aláírók hivatkoznak egy márciusi kutatásra is, amely szerint a Meta virtuális platformja, különösképpen a Horizon Worlds felhasználóit szexuális utalások, sértések, rasszista, nőgyűlölő, homofób szidalmak érték. Arról a jogi veszélyről nem is beszélve, hogy gyerekek, tinédzserek személyes, kényes adatai kerülhetnek Zuckerbergékhez, teszik hozzá a szakértők.

A Meta korhatárcsökkentési terve tehát

jelentős mértékben növelhetné az online gyermekbántalmazások számát, a személyiségi jogokkal való visszaélést!

A Facebookkal és az Instagrammal is volt már ilyen gond

Bár Zuckerbergék ígérik, megfelelő eszközökkel, védelmi megoldásokkal fognak gondoskodni a kiskorúak biztonságáról; pár éve ugyancsak a The Wall Street Journal mutatta be – kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva –, hogy ugyan a cégvezetők is tisztában lehetettek azzal a belső kutatással, amely szerint az Instagram igenis káros hatással van a gyerekek, tinédzserek lelki egészségére – szorongásról, depresszióról, testképzavarról, valamint öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokról vallottak a fiatalok –, ezt nem vették figyelembe, mi több: a nyilvánosság felé teljesen mást kommunikáltak.

Az online veszélyek az okoseszközök elterjedésével nőnek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásai szerint két évvel ezelőtt már közel kétszer annyi 7-8 éves gyermeknek volt mobiltelefonja, mint 2017-ben – írta meg a Magyar Nemzet. A közösségi médiát, így többek között az itthon elterjedt Facebookot, Instagramot, TikTokot használók aránya is megtöbbszöröződött.

A kutatás bemutatta azt is: a kétéves gyermekek 4 százaléka már internetezik; a háromévesek 9 százaléka pedig viszonylag rendszeresen használja azt. Vagyis:

a gyermekekre leselkedő online veszélyek mellett ez azért lesz jelentős, mert az internetfüggőség egyik legfőbb rizikófaktora az életkor!
Netikett-ről (a hálózati kommunikáció átalános illemszabályairól), digitális gyermeknevelésről, online veszélyek elhárításáról bővebben a Gyerekaneten.hu oldalon tájékozódhat.

 

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2023. május 01. 11:24
Őszintén szólva kissé nevetségesnek tartom a gyakorlatilag nem nagyon ellenőrízhető korhatárhoz tartozó tilalmakat. Nem tudom, technikailag mennyire megvalósítható, hogy egy SZÜLŐ technikailag akadályozza meg a gyerek hozzáférését adott platformokhoz, honlapokhoz. Anélkül ugyanis semmi ilyen tilalom nem tartható be. A gyereken múlik, hogy tanulás mellett hova kapcsolgat a gépén.
Káder János
2023. május 01. 06:37
De egy ronda pöcs ez a Zuckerberg .... Kretén feje van , palacknyak , és azok az egérszerű szemek . Kajla zsidó .
budapesti
2023. május 01. 05:38
Jó tudni. Remélem, nem lépik meg, nem hiányzik még ez is.
5m007h 0p3ra70r
2023. április 30. 23:00
"DE: a meta vagy mas virtualis ter lesz a jovo, mindenki ott lesz aki szamit, ahogy most a faszbukon." Jaja. Aki a tulajdonosoknak számít. Had füstöljön az a jutalmazó algoritmus az idomított csíráknak. "meg is lett az eredmenye, ugyes vagyok a gepen" Kurva ügyes vagy, rendesen írni sem tudsz. Hahaha! A nyugdíjas anyám pont ugyanazt el tudja végezni ezekkel az eszközökkel, amit a mai fiatalok 97%-a, pedig azok nagyrésze csecsemőkora óta ezzel sorvasztja magát. Kibaszott nagy előny, hallod!? "ki se kell mozdulnom a hazbu, es kulfoldon is dolgozhatok" Aha. Mesélj még! Tudsz teleportálni? Balfasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!