Varga László püspök: A feltámadt Krisztus ma is itt van velünk, a belé vetett hit reményt ad

2023. április 09. 07:13

„A feltámadás eseménye mintegy szétrobbantja a történelmet és teljesen új alapokra helyezi azt.”

2023. április 09. 07:13
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Érzelmileg sokkal közelebb állnak az emberek a karácsonyhoz, mint a húsvéthoz, a gyermek születése ugyanis sokkal inkább mozgatja meg az érzelmeket, és a készület is nagyobb üzlet, mondta a Duna Televízió műsorában Varga László. A római katolikus püspök szerint a húsvét a hit titka, nehezen tudnak mit kezdeni vele az emberek, „a keresztre feszítés pedig nem vonzó”. 

„Korunk hisz a tudományban, hisz az erőben, a hatalomban, hisz abban, hogy az ember sebezhetetlenné tud válni. A járvány, a vírusok, a háború azonban mind azt az üzenetet hozzák, hogy »Sebezhető vagy!«. Félünk a szenvedéstől, félünk a sebezhetőségtől, mert szeretnénk biztonságban tudni magunkat” – figyelmeztetett a főpásztor. „Nekem megdöbbentő ajándék, hogy Krisztus a születésével is sebezhetővé tette magát, sebezhető volt a nyilvános működése alatt is”, fogalmazott a püspök, aki arról is beszélt; egy sebezhető Isten a mai gondolkodás számára nem vonzó, mert korunk embere nem tud mit kezdeni egy olyan Krisztussal, aki azonossá teszi magát a szenvedőkkel. Arra hívott, hogy merjünk közel menni a szenvedéshez és a szenvedőkhöz. „Krisztus ma is így van köztünk: kész velünk szenvedni”, mondta. 

A püspök megosztotta egy emlékét is: amikor egy hosszú ideje betegeskedő püspöktestvérét látogatta meg, az azt mondta neki; „Több száz szentbeszédet mondtam el a szenvedésről. Most már tudom, fogalmam sem volt, miről beszélek.” Mint a kaposvári püspök mondta,

a szenvedés misztériumát nagyon nehéz megérteni, de közelednünk kell hozzá és nem szabad félnünk tőle, a Krisztusba vetett hittel lehet ugyanis reményt adni és vigasztalni. 

Varga László húsvét ünnepén arra hívott, hogy tartsunk csendet, engedjük, hogy a csendben megszólítson és gyógyítson bennünket Isten. „A húsvét tele van örömmel és ujjongással”, fogalmazott a főpásztor, aki hangsúlyozta: a feltámadt Krisztus ma is itt van velünk és derűje bennünk él. 

Jézus önátadása folytatódik

A feltámadás, ami húsvét lényege, megfoghatatlan, ami az ünnepet ma vonzóvá teszi, az a népszokások csokra, mondta a műsorban Kocsis Fülöp. A görögkatolikus érsek szerint „a hit igazi üzenete nagyon távol áll a mai embertől”, ugyanakkor Krisztus halálára fel kell készülni, amiben nagyon sokat segítenek a templomi szertartások és a napi imádságok, amelyek eljuttatják a szívet oda, ahová az értelem nem képes eljutni. 

Az érsek emlékeztetett, Szent II. János Pál pápa korunk civilizációját a halál kultúrájának nevezte, de a mai ember nem akar erről tudomást venni. Eközben nem tud mit kezdeni magával a halállal, képtelen szembenézni vele.

Jézus önátadása folytatódik, a feltámadás eseménye szétrobbantja a történelmet és teljesen új alapokra helyezi,

mutatott rá Kocsis Fülöp. Az eucharisztikus önátadás pedig beleágyazódik a történelembe, Krisztus nekünk adta magát, ez pedig a megváltásunk lényege, hangsúlyozta az érsek. 

Hol van Isten a szenvedésben?

A beszélgetés során Balog Zoltán rámutatott: „Mi minden halált a nagypéntekből értünk meg”. Jézus halálának pedig az a lényege, fejtette ki a református püspök, hogy a bűntelen vállalta értünk a bűnhődést. Felidézte azt a tipikus kérdést, amit akkor tesznek fel, ha például egy gyermek él át szenvedést. „Hol van ilyenkor Isten?” – hangzik az unalomig ismételt kérdés, amire a hívő ember pontosan ismeri a választ: „Isten ott szenved vele”, mondta Balog Zoltán. S mint rámutatott, ez nem a racionalitás válasza, hanem a hité, de a megtapasztalt hit valóságáé. 

Magukat hitetlennek valló emberek a szenvedésben már imára kulcsolják a kezüket, emlékeztetett Kondor Péter. Az evangélikus püspök szerint

épp akkor történik csoda, amikor a szenvedéseinkbe beengedjük Istent,

s ekkor áldássá lesz az életünk, mert ekkor a könnyeken keresztül is sugárzóvá válhat az élet. 

Az evangélium ma ugyanúgy él és hat, mint kétezer év óta bármikor. Ha engedjük, hogy megérintsen minket, ott lesz a szívünkben a derű és életünkben az öröm, húzta alá az evangélikus püspök. 

A teljes beszélgetést itt megtekintheti: 



 

Fotó: MTI/Varga György 
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
12335
2023. április 09. 09:01
Hát szerintem hamarosan az egész keresztény egyház el fog tűnni a 2000 éves meséjével, és az összes helytartójával együtt.
szeekely
2023. április 09. 07:59
Húsvét, föltámadás, halleluja! Valami történt ma hajnalban, amire nagyon vártunk, de nem tudtuk micsoda. S akkor megjelent a megholt Jézus, a Biblia szerint, és ott magaslott a tanítványok között! Csalóka ábrándkép vagy kőkemény valóság? Vagy mindegy is, minek nevezzük? Nos, nem egészen. A kettő közötti különbség maga a hit! Mert az egyház Jézus teste. Én, Te, Ő, Mi, Ti, Ők! Az égbe emelkedett Fiúisten föltámadott teste mellett itt van a földi test, amit mi építünk. Ha nincs benned hit, nem csoda, hogy amit nappal fölraksz, Déva váraként omlik le estére. A falakat pedig nem balladai emberáldozat, hanem a hit misztikus habarcsa köti meg. Minél erősebb a hit, annál stabilabban állnak a falak. Annál inkább jelen van Jézus maga közöttünk! A hitnek tehát falai vannak, amiket Jézus halála és föltámadása tart meg. Azt hiszed, Te kimaradhatsz belőle? Hatalmasan tévedsz! Az Úr célirányos szenvedése teremtette meg a Te saját belső lehetőségedet a hitre! Mert a hit teremtő erő, ami nélkül akkor is gyöngék maradunk, ha magunk, de akár az egész világ is, erősnek gondol bennünket. Ez a hitre való fölhatalmazás Jézus teremtő aktusa, amivel a világ uraivá tesz bennünket. Már amennyiben a világban Isten országát fedezzük föl. S emiatt az maga is csak bennünk és általunk, a hívek egyetértő seregében létezhet. A Húsvét ezzel világraszóló felelősséget ruház ránk! Amiről mind csak papolni tudunk, az hathatós részvételünk, bűnbánatban edzett hitünk nélkül az is marad, üres papolás. De a hit által nemcsak megigazulunk, hanem konstitutív, nélkülözhetetlen alkotóelemei leszünk a misztikus valóságnak, Jézus saját territóriumának, vagyis Isten országának! Létrejön mindaz, amit a Biblia ígér, s amiről hitetlenkedve olvasunk és hallunk, ami Jézusba vetett hitünk nélkül szertefoszlik. De Őáltala és Őbenne a miénk, mint megszentelt, misztikus valóság! Jézus húsvéti győzelme a föltámadásban ezért feszíti szét a világot, amit ismerünk. Mert ezzel Ő tette lehetővé számunkra is, hogy örökös vesztesekből mindörökre szóló győztesek lehessünk akár saját halálunkon át is. A föltámadás tanított meg bennünket arra, hogy akár az apró porcikákra hullott halálból is összerakható újból a győzedelmes élet! 'Újra eljövök, és magammal viszlek benneteket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. 4Hisz ismeritek oda az utat, ahová megyek.' 5Erre Tamás azt mondta: 'Uram, nem tudjuk, hova mégy, hát hogy ismerhetnénk az utat?' 6'Én vagyok az út, az igazság és az élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.' (János 14:3-6)
Gyzoltan
2023. április 09. 07:41
"Varga László püspök: A feltámadt Krisztus ma is itt van velünk, a belé vetett hit reményt ad" Hiszi a piszi! -majd akkor nem lesz kétely, ha ismét korbácsot fogva kikorbácsolja Magyarországról az elterpeszkedett kufárokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!