Óriásprivatizáció Nagy-Britanniában

2009. október 12. 15:29

Hatalmas a hiány, ezért eladnák a Csalagúthoz vezető vasutat is.

2009. október 12. 15:29
Az utóbbi két évtized legnagyobb privatizációs tervét jelentette be hétfőn a brit kormányfő a 12 százaléknál is magasabbra jósolt államháztartási hiány lefaragása végett. Gordon Brown brit kormányfő bejelentette: a kormány 16 milliárd font - 4800 milliárd forint - értékű állami vagyonportfóliót jelölt ki eladásra. A legnagyobb tétel az a nagysebességű vasúti pályaszakasz, amely Londont köti össze a Csatorna-alagúttal.

ACentre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn kiadott új, átfogó prognózisában az áll, hogy a következő brit kormánynak hozzávetőleg 100 milliárd fontos - 30 ezer milliárd forint értékű - konszolidációt kell végrehajtania.

A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés 175 milliárd fontos - 52 ezer milliárd forint - hiánnyal számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan a modern brit gazdaságtörténetben. A hatalmas deficitet a mély recesszió okozta adóbevétel-kiesés, valamint a bankrendszer tőkepótlása és a gazdaságélénkítő programok duzzasztják. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!