Fellobbant az olimpiai láng

2010. február 13. 09:18

Magyar idő szerint szombat hajnalban fellobbant a XXI. téli olimpia lángja. Wayne Gretzky jégkorongozó vezérletével négyen gyújtották meg. A magyar zászlót Sebestyén Júlia vitte, a grúzok gyászszalagot viseltek elhunyt szánkósuk emlékére.

2010. február 13. 09:18
Egy hegycsúcsról induló snowboardos váratlan érkezésével indult el a nyitóünnepség, aki az olimpia öt karikáján át ugrott be a BC Place-stadionba. Felvonták a nemzeti zászlót, majd elhangzott a himnusz. Őslakos indiánok képviselői köszöntötték a jelenlévőket anyanyelvükön, illetve angolul és franciául. A magyar zászlót Sebestyén Júlia vitte a 16 fős magyar küldöttség élén, de nem ő volt az egyetlen magyar zászlóvivő: a csíkszeredai sportlövő, Tófalvi Éva a román csapat élén vonult. 
 
A grúzok szánkózójuk, Kumaritasvili emlékére gyászszalaggal érkeztek, nem integettek, a csarnok 55 ezer főnyi közönsége felállva tapsolt. „A grúz küldöttség a tragikus pénteki szánkóbaleset ellenére részt vesz a vancouveri téli olimpián. A nemzeti csapat úgy döntött, hogy hű marad a játékok szellemiségéhez. Minden sportolónk az elhunyt versenyzőtársnak ajánlja szereplését” - jelentette be korábban a sportminiszter.
 
15 ország képviseltette magát mindössze egy sportolóval, emellett öt nemzet, Kolumbia, a Kajmán-szigetek, Ghána, Pakisztán és Peru először vett részt a játékokon. A bevonulást követően Nelly Furtado és Bryan Adams közös duettet adtak elő, ezt követte Sarah McLachlan „Ordinary Miracle” című dala.
 
A közel félórás műsorban Kanada tradicionális zenei és történelmi világa elevenedett meg, majd Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, s fejezte ki részvétét Kumaritasvili halála miatt. John Furlong, a szervezőbizottság vezetője a játékok szellemére hívta fel a figyelmet, s azt tanácsolta a sportolóknak, versenyzés közben gondoljanak Kumaritasvilire. Magyar idő szerint 5.31-kor a főkormányzó, Michaelle Jean megnyitotta a játékokat, majd KD Lang adta elő Leonard Cohen világslágerét, a Halleluját.
 
Az olimpiai zászlót Kanada nyolc híressége hozta be a csarnokba, köztük Bobby Orr a legendás jégkorongozó, a Forma-1-es világbajnok Jacques Villeneuve, illetve a színész Donald Sutherland. Az olimpiai himnusz hangjai után egyperces gyászszünettel adóztak Nodar Kumaritasvili emlékének. A sportolók nevében a nőijégkorong-válogatott csapatkapitánya, Hayley Wickenheiser mondota el az olimpiai esküt. Később megérkezett a láng, egy kerekesszékes sportoló gurult be vele, s adta át stafétában minden idők egyik legjobb jégkorongozójának, Wayne Gretzky-nek.
 
A lángot végül, Hansen kivételével négyen gyújtották meg, kisebb technikai baki közepette. Gretzky ezt követően kifutott a lánggal a csarnok elé, ahol az őrjöngő tömeg előtt szabadtéren is meggyújtotta az olimpiai fáklyát.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
spanyol
2010. február 13. 09:37
Az olimpiai nyitó és záróünnepség az a műfaj, amire milliárdokat költenek, nemzeti think-thankek gondolják ki évekkel korábban a koreográfiát, top stylistok és ügynökségek felelnek a látványvilágért, brainstormingok millió előzik meg a nagy eseményt, sportolók ezrei küzdenek azért, hogy ki vigye a zászlót, a lángot, de földgolyó egyetlen normális épeszű ember sem nézi végig a közvetítést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!