G8: 40 milliárd dollár az arab világnak

2011. május 27. 17:28

A Nyolcak nevében Nicolas Sarkozy francia elnök mintegy 40 milliárd dolláros pénzügyi csomagot ajánlott fel „az arab tavasz” támogatására.

2011. május 27. 17:28

A hírt Dzsallúl Ajed tunéziai pénzügyminiszter közölte, aki

Bedzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai miniszterelnökkel és egyiptomi politikusokkal együtt meghívást kapott a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportja csúcstalálkozójára a franciaországi Deauville-ba, ahol az egyik fő téma az arab világ demokratizálódási folyamatának támogatása volt.

A tunéziai közlés szerint a 40 milliárd dolláros csomag országonkénti elosztását még nem pontosították: arra az illetékes külügy- és pénzügyminiszterek július elejéig megtartandó találkozóin kerül majd sor. A támogatás jelentős részét a nemzetközi pénzügyi szervezetek (a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) hitelei jelentik, amelyeket a demokratikus átalakulás finanszírozására biztosítanak az arab országoknak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jelezte, hogy 35 milliárd dolláros hitelkeretet tervez biztosítani az arab országok számára, ha a régió kormányai a washingtoni szervezethez fordulnak anyagi segítségért.

Nicolas Sarkozy a tunéziai bejelentés megerősítésekor közölte, hogy Franciaország egymilliárd dolláros támogatást ajánl fel Egyiptomnak és Tunéziának. A francia elnök azt is elmondta, hogy a 40 milliárd dolláros csomag felét a fejlesztési bankok biztosítják (beleértve az IMF-hitelt), 10 milliárd dollár a kétoldalú kötelezettségvállalásokból folyik majd be (ennek része a francia felajánlás), s a fennmaradó 10 milliárd dollárt a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok ajánlották fel.

Barack Obama amerikai elnök 2 milliárd dollárra becsülte a hazájából csak Egyiptom számára érkező támogatási felajánlást. Nagy-Britannia pedig 175 millió dollárral támogatja az arab országokban a politikai átmenet reformjait és a gazdasági fejlesztéseket. A brit támogatásból az „arab tavasz” elindítóinak számító Tunézia és Egyiptom mellett Marokkó és Jordánia is részesülhet. Az Európai Unió a 2011 és 2013 közötti időszakra eddig előirányzott 5,7 milliárd dolláron felül mintegy további 1,2 milliárd dollárt biztosít az arab országoknak. A zárónyilatkozatba az is bekerült, hogy hasonlóan ahhoz a segítséghez, amelyben Kelet-Közép-Európa részesült a berlini fal leomlása után, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) kell szerepet kapnia a Földközi-tenger déli medencéjének gazdasági rekonstrukciójában.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. május 29. 10:38
Mit tudnak az arabok,hogy ennyi támogatást kapnak, minket meg mindég csak nyúznak? Már Krisztus is megmondta: akinek van, még több adatik. Tőlünk Trianonban sokat elvettek, s nem akarjuk észrevenni, a maradékot is el akarják venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!