Előretörtek a kalózok Németországban

2012. március 26. 12:00

A hétvégi Saar-vidéki tartományi választáson a Német Kalózpárt 7,4%-ot ért el, amivel 4 képviselőjük is mandátumhoz jutott a tartományi törvényhozásban.

2012. március 26. 12:00

Jelzésértékű sikert ért el a Német Kalózpárt a hétvégi Saar-vidéki tartományi választásokon: 7,4 százalékos eredményükkel bebizonyították, hogy komoly politikai erőként kell számolni velük a jövőben — írta internetes oldalán a Spiegel német lap. Az alulról szerveződő, a politikai életben újoncnak számító kalózoknak jóval fontosabb volt a hétvégi választás, mint a többi pártnak: vasárnapi eredményük azt bizonyítja, hogy a tavaly szeptemberi berlini tartományi választásokon elért meglepő sikerük nem a véletlen műve volt, s a fővároson kívül is egyre népszerűbbek. Az immár két tartományi gyűlésben is jelen lévő párttal úgy tűnik, hogy komoly politikai erőként kell számolni.

A kalózok Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna–Vesztfáliában is az ötszázalékos küszöb felett állnak, a Saar-vidéki siker pedig komoly hátszelet fújhat a vitorlájukba a két tartományban májusban esedékes választásokra. A nem várt népszerűség azonban a politikai verseny árnyoldalát is magával hozta az amatőr párt számára: ellenfeleik könyörtelen támadásokat ígérnek. Patrick Döring, az FDP főtitkára már az eredmények vasárnap esti bejelentését követően jelezte, hogy a kalózok gyengeségeit és hamis ígéreteit kikezdik majd.

A választópolgárok élete és a politika világa közötti távolság csökkentésére törekvő kalózpárt programja igen sokszínű. A legfontosabb elvük a politikai transzparencia, amelyet a legmagasabb szinten kezdenének: azt akarják elérni, hogy a képviselőknek nyilvánosságra kelljen hozniuk mellékes jövedelmeiket. A párt most megválasztott képviselői azt hangsúlyozták, hogy mindenekelőtt pragmatikusak lesznek. „A legfontosabb a költségvetési szigor” — mondta Andreas Augustin, a négy kalóz-képviselő egyike, hozzátéve, hogy a pártnak elsősorban konstruktívnak kell lennie, míg kollégája, Michael Hilberer szerint a munkabírás a fő. Az első nem hivatalos frakcióülésre hétfőn este kerül majd sor — a párt elveihez híven a nyílt eseményen minden érdeklődő részt vehet.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. március 26. 16:23
Ez a párt a mémet lmp, vagyis a lomposok. Amatörpárt, vagyis korábbi civil szervezet volt.
anticonstitutionnelle
2012. március 26. 13:37
A liberálisok kontójára erősödtek. az FDP 1.2%-ot kapott.
drkovax
2012. március 26. 12:58
Olyan ez is, mint a zöld-mozgalom, csak ez kívül fekete, de belül ugyanolyan vörös. (Mondom ezt annak ellenére, hogy a madzagra rakott méz - az internet szabadsága - nekem is ízlik.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!