Pénzbírság a magyar állampolgárságát felvállaló Fehér Istvánnak

2012. augusztus 24. 16:15

Pénzbírság kifizetésére szólította fel a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságát felvállaló egyik felvidéki magyart, Fehér Istvánt, miután nem volt hajlandó leadni a hatóságok által érvénytelenített személyazonossági okmányait.

2012. augusztus 24. 16:15

A büntetés kifizetésére szóló felszólítást ma kaptam kézhez, két héttel azután, hogy beidéztek a révkomáromi rendőrségre az okmányaim beszolgáltatása okán, aminek nem voltam hajlandó eleget tenni” – magyarázta a történteket Fehér István. Rámutatott: a rendőrségnek az okmányait érvénytelenítő határozata alapján elvben már át sem vehette volna az ajánlott küldeményt, hiszen jelezték neki, hogy okmányait bárhol és bármikor lefoglalhatják. Hozzátette: ha azonban ennek eleget tenne, az teljesen ellehetetlenítené a hétköznapi életét.

A rendőrség bírság kifizetésére felszólító határozata arra hivatkozik, hogy Fehér István szabálysértést követett el, amikor nem volt hajlandó beszolgáltatni érvénytelen személyes okmányait. „Fehér István 2011. szeptember 15-i hatállyal a szlovák állampolgárságról szóló törvény és a későbbi rendelkezések értelmében elveszítette szlovák állampolgárságát, és nem teljesítette a személyazonossági igazolványa beszolgáltatására vonatkozó kötelességét” – olvasható a határozat indoklásában, amelynek alapján a rendőrség a szabálysértésekről szóló törvény vonatkozó rendelkezéseire hivatkozva 33 euró pénzbírság kifizetésére szólítja fel Fehér Istvánt.

A bírságot nem fogom kifizetni, mert azt egy az alkotmányba ütköző törvény alapján rótták ki rám” – szögezte le Fehér István. Hozzátette: teszi ezt annak ellenére, hogy tisztában van vele, az összeget előbb-utóbb végrehajtó útján próbálják majd megszerezni tőle a szlovák hatóságok.
   
István közölte velem, hogy az ügyet elvi kérdésnek tekinti, és ezért nem hajlandó kifizetni a bírságot, ezzel szerintem ismét tanúságot tett hazaszeretetéről” – mondta az eset kapcsán Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki korábban már több, a szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar jogi képviseletét vállalta el azokkal a beadványokkal összefüggésben, amelyekkel a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak. Hozzátette: nem telik el hét anélkül, hogy hasonló alkotmányellenes intézkedésekkel ne próbálnák megfélemlíteni az érintetteket.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 24. 17:46
"" strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak. "" És strabu? ez nem veres csillag.
tóth mária
2012. augusztus 24. 17:41
Most kellene az itteni szlovák kisebbségnek tiltakoznia! Ők mit szólnának fordított esetben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!