Ashton: A horvát EU-csatlakozás a régió szempontjából is fontos

2013. május 16. 19:57

Horvátország az Európai Unió tagjaként támogatni fogja a bővítési politikát, ez stratégiai érdeke – jelentette ki csütörtökön Zágrábban Ivo Josipović horvát államfő, miután fogadta Catherine Ashtont, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét. Utóbbi elmondta: régiós érdek a horvát EU-csatlakozás.

2013. május 16. 19:57

Horvátország „befejezte azt az utazást, amelyet, remélem, a régió többi országa is megtesz, és nagyon remélem, hogy ők is részévé válnak az EU-nak” – hangsúlyozta Catherine Ashton. Kiemelte: Horvátország csatlakozása nem csupán az ország, hanem a délszláv térség szempontjából is rendkívül fontos.

A Belgrád és Priština között létrejött egyezménnyel teljesült-e a szerb csatlakozási tárgyalások megkezdésének, illetve a dátum kitűzésének feltétele? – tette fel a kérdést egy újságíró. Erre válaszolva a főképviselő azt mondta: a két miniszterelnökkel – a szerb Ivica Dačić-csal és a koszovói Hashim Thaçival – néhány nap múlva Brüsszelben áttekintik a megállapodás végrehajtásának menetét.

Catherine Ashton Zoran Milanović miniszterelnökkel, valamint Vesna Pusić külügyminiszterrel is tárgyalt. A kormány közleménye szerint a felek áttekintették a régió helyzetét, hangsúlyozva az országok közötti partneri viszony és a kölcsönös segítségnyújtás fontosságát. Ezzel kapcsolatban Milanović kiemelte, hogy az EU számíthat Horvátország támogatására, ugyanis a régió stabilitása közös érdek.

Horvátország – a hat volt jugoszláv tagköztársaság közül másodikként – július elsején csatlakozik az Európai Unióhoz. A délszláv térségből elsőként Szlovénia léphetett be az EU-ba, 2004-ben.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. május 16. 21:59
Szegény horvátok. Évekig lóbálták az EU-mézesmadzagot az orruk előtt, most meg alig, hogy beleléptek a nagy-testvériségi-multinacionális-direktóriumba, már nézhetik is, hogy a "jeles-tanuló" Szlovéniát hogyan huzzák le a közös-klotyón, Euróstúl-mindenestől! Majd,kb. 10 év múlva, a horvátok rájönnek, hogy mibe került nekik az EU tagság, hogy már annak is örülniük kell majd, hogy a turizmusuk bevételeinek 20 %-a helyben marad....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!