ET: A török rendőri erőszak nem maradhat büntetlenül

2013. július 08. 15:55

A rendőrök által indokolatlanul alkalmazott erőszak nem maradhat büntetlenül – jelentette ki ötnapos törökországi útja végén Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

2013. július 08. 15:55

Az ET hétfőn kiadott közleményének tanúsága szerint a lett politikus a Gezi Park körül kirobbant eseményekről és egyéb emberi jogi kérdésekről is tárgyalt Isztambulban és Ankarában. „Minden olyan esetet, amelyben a rendőrök túlzott erőt alkalmaztak, ki kell vizsgálni, a felelősöket pedig megfelelően meg kell büntetni” – jelentette ki a biztos. Megjegyezte: ha ezeket az ügyeket nem vizsgálják ki, azzal önmagában is sérülnek az emberi jogok, és hasonló okok miatt többször is elmarasztalta már Törökországot az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

A közlemény azt is tudatja, hogy Muiznieks hivatala súlyos emberijog-sértésekről kapott jelentéseket, amelyeket tanúvallomások, fényképek, videofelvételek, törvényszéki bizonyítékok is alátámasztanak.

A legtöbb ilyen a könnygáz túlzott vagy nem megfelelő használatára vonatkozik, illetve az előállítottakkal való rossz bánásmódról szól” – ismerteti az ET közleménye, amely arra is rámutat, hogy a török hatóságok szerint a rendőrség megfelelően járt el,
arányosan” intézkedett, mert „marginális csoportok” megpróbálták eltéríteni a tiltakozások menetét, a maguk hasznára fordítani a megmozdulásokat. A felfogásbeli különbséget csak független, pártatlan, hatékony vizsgálat oszlathatja el, amelybe az áldozatokat is bevonják – vélekedett Muiznieks.

Megítélése szerint nem kérdés, hogy az erőszakos tiltakozókat is meg kell büntetni, mindazonáltal úgy véli, egy demokratikus állam számára annak kell abszolút elsőbbséget élveznie, hogy a felelősök megbüntetésével megőrzi az állampolgároknak a rendfenntartó erőkbe vetett bizalmát.

Nils Muiznieks arra is kitér, hogy értelmiségiek jelezték, attól tartanak, hogy a tiltakozások idején tanúsított magatartásuk miatt eljárás indulhat ellenük, a hatóságok megfélemlítik őket. Az emberi jogi biztos felszólította a török hatóságokat, hogy sürgősen oszlassák el ezeket a félelmeket, és a megtorlásnak még a látszatát is kerüljék. Muiznieks a török gyülekezési törvény hiányosságaira is rámutatott, mivel az szerinte túl nagy mozgásteret ad a rendfenntartó erőknek a beavatkozásra, nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy törvényes-e egy megmozdulás, ahelyett, hogy a hatóságok azt tartanák szem előtt, hogy a megmozdulás – ha nincs is rá formális engedély – békés-e.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. július 09. 05:55
Há' mé' kellene büntetni, nem lett fél szemű török? Prutty!
Next adósság
2013. július 09. 05:45
Az Európa Tanács hatalmazza fel újból, Dobó Istvánt, Bornemissza Gergőt, valamint Szanyi Tibor Kapitányt, -hogy egy Borissza is legyen a csapatban- Törökök elleni megelőző csapásra. Prutty!
Next adósság
2013. július 09. 05:39
ET, skeep Smiling 2006 Budapest! E.T. go home. Prutty!
Monkey4you
2013. július 08. 17:32
Nils Muiznieks arra is kitér, hogy értelmiségiek jelezték, attól tartanak, hogy a tiltakozások idején tanúsított magatartásuk miatt eljárás indulhat ellenük, a hatóságok megfélemlítik őket. -------------- Ez is részt vett a titkos Reding talin?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!