Cameron véget vet a „semmiért nyújtott juttatásoknak”

2013. december 18. 08:53

Január elsejétől életbe lép az a szabály, hogy az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat – jelentette be David Cameron hivatala.

2013. december 18. 08:53

A brit kormányfő által az elmúlt hetekben bejelentett széleskörű szigorítási tervek közül elsőként, január elsejétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe. Ez azt jelenti, hogy az unióból érkezők angliai tartózkodásuk első három hónapjában nem kaphatnak munkanélküli segélyt. 

Cameron nyilatkozatában leszögezi: „a keményen dolgozó britek jogos igénye, hogy a bevándorlók ne csak a brit közszolgáltatások  és a jóléti ellátórendszer kihasználása végett telepedjenek le Nagy-Britanniában. A brit kormány ezért „közvetlen lépéseket tesz a jóléti és a bevándorlási rendszer rendbetételére, annak érdekében, hogy véget lehessen vetni „a semmiért nyújtott juttatások kultúrájának. Az intézkedés célja a kormányfő nyilatkozata szerint az, hogy „kevésbé vonzó hellyé tegye az Egyesült Királyságot azoknak az EU-bevándorlóknak, akik „idejönnek és megpróbálnak az állam nyakán megélni. Cameron hangsúlyozta: „Nem látunk szívesen olyanokat, akik nem akarnak hozzájárulni a brit gazdasághoz. 

A brit miniszerelnök november végén, a Financial Times által közölt – komoly hazai és nemzetközi feltűnést keltő – cikkében vázolta első ízben részletesen az EU-társállamokból érkezők szociális ellátásának széleskörű szigorítására kidolgozott kormányzati terveket. Ezek között lesz az első a munkanélküli ellátás feltételeinek szigorítása, de a cikkben felvázolt tervek között szerepelt többek között a lakástámogatás igénylésének szigorítása, vagy a koldulók eltávolítása is. Hogy a szigorítási csomag további elemei mikor lépnek életbe, azt egyelőre nem lehet tudni.

Nagy-Britanniában – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével – egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós bevándorlás szabályozása, és a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció sorra jelenti be a szigorítási terveket. A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium a minap például közölte, hogy a jövőben megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy bizonyos jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat igénybe vehessenek. London a szigorítási tervek miatt máris komoly konfliktusba keveredett az Európai Bizottsággal.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reeves
2013. december 18. 11:27
"Cameron véget vet a „semmiért nyújtott juttatásoknak” Cameronnak ugye van joghatósága Magyarországon? Biztos van ja egy Kohn Banditának is van. Mert itt is véget kellene vetni a gyerekgyártásból (nagyon jól) élő rejtett erőforrások semmiéért való támogatásának
balbako_
2013. december 18. 10:58
Majd a reakciós magyar ellenzék jól lenácizza őket és feljelenti az EU-ban. Reszkess Cameron!
Gombóc XVI. Artúr
2013. december 18. 10:54
Hát én hallottam/olvastam olyan brit állampolgárról aki egy percet sem dolgozott, de jól elvan a segélyből és esze ágában sincs dolgozni. Természetesen jogos, hogy az a külföldi ne kapjon segélyt, aki nem is dolgozott, de a demagógia nekem nagyon csípi a szememet...
geraz51
2013. december 18. 10:17
A szabad munkaerő vándorlásnak csak addig volt értelme amíg a bővítés el nem kezdődött.A régi tagok kettős hasznot húznak,magukhoz csábítják a magasan kvalifikált máshol kiképzett embereket az új csatlakozóknoz pedig kiviszik az olcsó munkát.Hol itt az egyenlőség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!