Nincs segély az első három hónapban az uniós munkavállalóknak

2014. január 01. 14:10

Január elsejétől Nagy-Britanniában a munkakereső uniós állampolgárok kiutazásukat követ első három hónapban nem vehetnek igénybe munkanélküli segélyt.

2014. január 01. 14:10

Szigorodtak az újév első napján az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátásának bizonyos szabályai. A Downing Street két hete jelentette be, hogy a brit miniszterelnök által korábban ismertetett széleskörű szigorítási tervek közül elsőként, január 1-jétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe.

Ennek alapján az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat. Az új szabályok szerint, ha a külföldi EU-munkavállalóknak ilyen jellegű támogatásra az első három hónap elteltével is szükségük lenne, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e juttatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy belátható időn belül álláshoz jutnak.

A szigorítások az eredeti tervek szerint 2014 első felében lett volna hatályos, ám David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök által vezetett kormány felgyorsította a törvény életbelépését. Ennek célja a kormányfő szerint az, hogy „kevésbé vonzó hellyé” tegye az Egyesült Királyságot azoknak az EU-bevándorlóknak, akik „idejönnek és megpróbálnak az állam nyakán megélni”. „Nem látunk szívesen olyanokat, akik nem akarnak hozzájárulni” a brit gazdasághoz – állt Cameron közleményében.

A brit kormányfő szerint a Nagy-Britanniába érkező EU-polgárok zöme dolgozni jön, hozzájárulva a brit gazdaság teljesítményéhez, és adót fizet. Azok esetében azonban, akik úgy érkeznek Nagy-Britanniába, hogy nincs állásuk, a kormány szigorítja a szabályokat, megakadályozandó, hogy „már az első naptól” munkaügyi juttatásokat igényelhessenek .

David Cameron november végén, a Financial Timesban közölt cikkében vázolta első ízben részletesen az EU-társállamokból érkezők szociális ellátásának széleskörű szigorítására kidolgozott kormányzati terveket.  A cikkben első helyen szerepelt, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat. Ez a korlátozás lépett életbe szerdától.

A londoni gazdasági napilapban Cameron által vázolt tervek között szerepelt az is, hogy az újonnan érkező uniós álláskeresők a jövőben lakástámogatást sem igényelhetnek azonnal. Ha pedig nem munkavállalás céljából jönnek, hanem koldulnak, vagy az utcán alszanak, akkor „eltávolítják” őket, és tizenkét hónapig nem térhetnek vissza Nagy-Britanniába, hacsak nem tudják bizonyítani újbóli beutazásuk indokoltságát, például azt, hogy már van állásuk.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. január 01. 21:25
"Miért az EU-s állampolgárokra vonatkozik..stb" kérded ==T==, hát azért, mert az arabokat, a pakisztániakat,az afrikaiakat már régebben "pacifikálta" Home Fleet, ma már nem kell hadihajóval, meg intervenciós haderővel kényszeríteni, elég ha az általuk irányított EU-s törvényeket szorosan betartatják! Hogy a fent említett nációkat miért nem lehet ismét pacifikálni, az azért van,mert a volt Brit-Birodalomból származóknak "tiszteletben tartják " azt a jogát, hogy a volt gyarmataik leszármazottainak "elnézik", hogy a világon vannak! A többi nációnak ezt sem!
Felhasználó név
2014. január 01. 19:26
http://kuruc.info/r/6/122149/ A Szófiából Nagy-Britanniába közlekedő buszjáratokra január 9-ig már nem lehet jegyet kapni. Pedig a buszjegyek árát az utóbbi időben – a hatalmas keresletre tekintettel – jelentősen megemelték.
Senye Péter
2014. január 01. 18:21
A többség nem a segélyből élés reményével megy ki. Szeretnének valami rendes munkát kapni. Egy darabig felveszik a segélyt, utána elmennek utcát seperni vagy mosogatni. De ki fogja ezek után a britek helyett elvégezni a nemszeretem munkát?
geraz51
2014. január 01. 17:34
Eddig szopatták őket,mostantól ők szopatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!