Oroszország a G8-ak elnöke

2014. január 01. 16:37

2014-ben a Oroszország vezeti a világ legbefolyásosabb országcsoportjának tartott G8 csoportot. Moszkva őszinte, és tartalmas vitát szeretne a csoportban.

2014. január 01. 16:37

A kockázatok irányítása egy biztonságos világban a fenntartható fejlődés érdekében. Vlagyimir Putyin szerint ezt kell megoldania a világ legbefolyásosabb országcsoportjának tartott G8 csoportnak, amelyet 2014-ben Oroszország vezet.

Moszkva az illegális kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus és a szélsőségek jelentette veszély elleni küzdelmet tartja a legfontosabbnak, amiket meg kell oldani, valamint a regionális konfliktusok rendezésére összpontosít. A feladatok sorában Putyin megemlítette a természeti és műszaki katasztrófák kockázatának kiküszöbölését szolgáló globális rendszer kialakítását. A Kreml nem utolsó sorban a világgazdaság ösztönzésére, a munkanélküliség csökkentésére, továbbá a kereskedelmet és a befektetéseket akadályozó állami védőintézkedések megszüntetésére törekszik. 

Az orosz elnök jelezte, hogy a csoportot képező Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, Olaszország és Oroszország államfőinek június 4-én és 5-én Szocsiban tervezett tanácskozására Moszkva zsúfolt napirendet kíván előkészíteni. Mégpedig egy „őszinte, és tartalmas vitához”, amelynél „elvi fontosságú, hogy konkrét döntéseket kell eredményeznie”. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tekinti a Nyolcakat a világ vezetőiből álló elitklubnak, amely az emberiség sorsát érintő kérdéseket zárt ajtók mögött vitatja meg. Ezért a nem kormányzati fórumoknak (NGO-k), ifjúsági, üzleti szervezeteknek és a parlamenteknek is fontos szerepük lesz az orosz G8-as elnökség támogatásában és az átláthatóság biztosításában. 

A G8 élén Moszkva közvetlenül az után vette át az elnökséget, hogy tavaly befejeződött ugyanez a feladata a G20-as csoportban, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezetben. A Húszak szeptemberi szentpétervári csúcstalálkozója az Egyesült Államok szíriai katonai beavatkozási terveinek árnyékában, a Moszkva és Washington eltérő álláspontja miatti feszültség közepette zajlott. Végül a hetekig tartó diplomáciai egyeztetésekben az orosz álláspont győzedelmeskedett. Szeptember végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadta a szíriai vegyi fegyverek kötelező megsemmisítéséről szóló határozatot.

A tervek szerint januárban sor kerül a szíriai válság békés rendezését szolgáló Genf-2 konferenciára is. Ellenkező esetben azonban a konfliktus miatt Moszkva és a nyugati államok között meglévő feszültségek beárnyékolhatják a G8-as csoport júniusi, szocsi csúcsértekezletét is.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. január 01. 19:57
Kína nincsen a Föld 8 legbefolyásosabb országa között? Érdekes. Angliát már csak a múlt emléke miatt tartják befolyásosnak. Kanada és Olaszország pedig szintén nem valami nagyhatalmak. Kína, India és Brazília befolyásosabbak ezeknél.
3M..
2014. január 01. 16:47
"Az USA, Németország Putyin fejét akarja. Nem tetszik nekik, hogy Oroszország 25 év óta először ismét beleszól a világpolitikába. Nem tetszik nekik, hogy Oroszország nem engedte lerohanni Szíriát. Nem tetszik nekik az sem, hogy Oroszország támogatja Belaruszt és ellenzi Ukrajna csatlakozását az EU-hoz." "Nem tetszik nekik az orosz-kínai szövetség sem. Nem tetszik nekik, hogy az orosz hadsereg ma jobb állapotban van, mint bármikor a Szovjetunió szétverése óta. Nem tetszik nekik, hogy Putyin hitet adott a Jelcin idején sokszorosan megalázott orosz népnek." Forrás: Hunhír. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!