Brit külügyminiszter: Oroszország vesztes lesz

2014. március 18. 16:37

Újfajta viszonyrendszerre kell felkészülni Oroszország és a Nyugat között a következő években az ukrajnai fejlemények miatt – jelentette ki a brit külügyminiszter kedden a londoni alsóház Ukrajnáról rendezett vitanapján. Nagy-Britannia felfüggeszti katonai együttműködését Oroszországgal, a legnagyobb ipari hatalmak csoportja (G8) Oroszország nélkül fog működni.

2014. március 18. 16:37
Hague szerint az Oroszországgal fenntartott új nyugati viszonyrendszer más lesz, mint az elmúlt húsz évben. Egyebek mellett az jellemzi majd, hogy bizonyos intézmények – például a legnagyobb ipari hatalmak csoportja (G8) – Oroszország nélkül fognak működni. A jövőbeni viszonyrendszer a jelenleginél szűkebb körű katonai együttműködést és haditechnikai exportot jelent majd, emellett várhatóan gyorsul a döntéshozatali folyamat az olyan lépésekről, amelyek célja Európa függőségének csökkentése az orosz energiahordozó-exporttól – tette hozzá. Az európai energiapolitikában nagyobb szerepet kap a külpolitika, és ebben Oroszországnak kisebb befolyása lesz – mondta a brit külügyminiszter.
 
William Hague kijelentette: Nagy-Britannia felfüggeszti az olyan termékek oroszországi exportengedélyét, amelyek Ukrajna ellen használhatók. Nem részletezte, hogy milyen termékekről van szó, közölte ugyanakkor: a brit kormány a harmadik országokra érvényes exportengedélyeket is felfüggeszti olyan alapanyagokra, amelyeket oroszországi re-exportjuk esetén Ukrajna ellen felhasználható felszerelésekbe lehet beépíteni. Hauge hozzátette, hogy London más európai országokat is hasonló lépésekre szólít fel. A brit külügyminiszter bejelentette az Oroszországgal folytatott brit katonai együttműködés felfüggesztését is. Ennek jegyében London máris lemondott egy közös haditengerészeti gyakorlatot, és törölték egy brit hadihajó tervezett oroszországi látogatását.
 
Hague szerint az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott közvetlen válaszlépések mellett életfontosságú az is, hogy a nemzetközi közösség növelje az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és technikai támogatást a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió közreműködésével. Biztosítani kell, hogy az ukrajnai gazdasági válság nem teremt még nagyobb politikai instabilitást Ukrajnában. A brit külügyminiszter bejelentette, hogy Nagy-Britannia szakértői csoportokat küld Kijevbe az energiaipar és a társadalombiztosítási rendszer reformjának elősegítésére, az üzleti környezet és a közfinanszírozás javítására. Hague szerint Oroszország stratégiai szempontból vesztesként fog kikerülni a jelenlegi helyzetből. Moszkva elszámította magát annak megítélésében, hogy képes lesz-e ellenőrzése alatt tartani és befolyásolni az ukrajnai politikai helyzetet, és számítási hibát követett el a Krím elfoglalásával is, mivel az ukrán közvélemény hatalmas többségét maga ellen fordította, és óriási kárt okozott Oroszország globális megítélésében – mondta a brit külügyminiszter.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2014. március 18. 23:03
..ennyi hülye nyugat és usa ellenes barmot nehéz másik balkáni országban találni, mint nálunk..
krisztoforo48
2014. március 18. 20:14
Ebben csak az EU lehet vesztes,mint minden kibaszott uniós szabályzással,törvénnyel és ez nem szándék nélküli!
Vén Csataló
2014. március 18. 19:04
Az a helyzet, hogy amikor az ukránok rájönnek arra, hogy pontosan mit is jelent az IMF-hitelnek nevezett nyugati "segítség", nem csak a Krím, de kb. egész Ukrajna is Oroszországhoz akar majd csatlakozni.
potyka
2014. március 18. 17:38
Ki basszák putyint a g8 ból? :DDDDD Nem semmi :DDDD Rohadék ruszkik meg is érdemlik hogy semmi rálátásuk nem lesz a világ gazdaságára! :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!