Beiktatták az új francia miniszterelnököt

2014. április 01. 18:48

Kedd délután beiktatták Franciaország új miniszterelnökét Manuel Valls-t, aki átvette Jean-Marc Ayrault hivatalát, miután a baloldal vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon. Valls folytatni szeretné azt a munkát, amit elődje elkezdett.

2014. április 01. 18:48

Átvette hivatalát elődjétől az új francia miniszterelnök és folytatni kívánja azt a hatalmas munkát, amelyet elődje, Jean-Marc Ayrault eddig végzett – jelentette ki kedd délután Manuel Valls, Franciaország új kormányfője a miniszterelnöki hivatal udvarán, miután ünnepélyesen átvette hivatalát. A legnépszerűbb francia politikust, aki eddig a belügyi tárcát vezette és aki rendpárti megszólalásai miatt saját pártján belül vitatott személyiségnek számít, hétfőn nevezte ki Francois Hollande államfő, miután a helyhatósági választások vasárnapi második fordulójában elszenvedett baloldali vereséget követően az Ayrault-kormány lemondásra kényszerült.

„Büszke lehet mindarra, amit itt csinált. Folytatni fogom a munkát, amit a fellendülés, a hazánk, a gazdaságunk érdekében tett. Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy honfitársaink az ön tevékenységéből arra fognak emlékezni, hogy annak köszönhetően nézhetünk bizakodva a jövőbe” - fogalmazott Valls elődjéhez fordulva. Elmondta, hogy az a célja, hogy a kormány "még messzebb és még gyorsabban" haladjon, nem feledkezve meg a franciáknak a „társadalmi igazságosság” iránti igényéről.

Hollande hétfőn egy „szűkebb és harcos” kormány megalakítására kérte fel a szociálliberális nézetei miatt a baloldal jobboldalához sorolt Vallst, akinek a munkanélküliség csökkentése érdekében a vállalati adóterhek és az állami kiadások csökkentését előirányzó úgynevezett felelősségi paktum végrehajtása lesz a fő feladata. Az új miniszterelnöknek kell majd az Európai Bizottságot is meggyőznie arról, hogy legyen türelmesebb és rugalmasabb az államháztartási hiány csökkentésének ütemet érintően, miután a megszorítások jelentősen hozzájárultak a szocialisták múlt vasárnapi hatalmas választási vereségéhez.

Ayrault úgy értékelte, hogy kormánya annak érdekében politizált, hogy Franciaország a szociális modellje megtartásával találja meg ismét a helyét a világban. „Ez az egyetlen út, amelyet követhetük” – tette hozzá. Mindketten idézték Pierre Mendes France (1907-1982) szocialista politikust, aki szerint „a kormányzás választást és az igazság kimondását jelenteni”. A két politikus közötti ünnepélyes, ugyanakkor baráti hangvételű átadást követően Ayrault-t percekig tartó tapssal búcsúztatták a miniszterelnöki hivatal dolgozói.

Valls szerdán délelőtt hozza nyilvánosságra kormánya tagjainak névsorát. A kormányban eddig helyet foglaló Zöldek azonban még nem döntöttek arról, hogy továbbrais szerepet vállalnak-e, miután nem értenek egyet az új kormányfő jobbos nézeteivel, és nem látják biztosítva az energetikai átmenet folytatását sem. Valls kinevezését ugyanakkor a piacok jól fogadták, bízva abban, hogy a szociáldemokrata irányvonallal csökkeni fog az államadósság. 

Kiszivárogtatások szerint Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Hollande egykori élettársa és négy gyermekének anyja kaphatja meg az oktatási tárcát. A 2007-es kampányban Valls Royal kampányszóvivője volt. Ugyanezt a posztot töltötte be 2012-ben Hollande kampányában is. Az államfő egyik leghűségesebb politikustársa, Francois Rebsamen, a szenátus szocialista frakcióvezetője és Dijon polgármestere lehet az új belügyminiszter. Laurent Fabius külügyminiszter és Jean-Yves Le Drian, a védelmi tárca vezetője pedig várhatóan folytathatják a megkezdett munkájukat.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. április 02. 09:38
Kivancsi leszek engedik e az allamhaztartasi hianyt. Vagy csak velunk voltak olyan faszok hogy mindenkepp 3% alatt kell lennie, ha beledoglunk akkor is. Na nem mintha nem sejtenem a valaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!