A német kormány segélykonvojt indított Kelet-Ukrajnába

2014. október 05. 11:36

A német kormány humanitárius segélyt küld 10 millió euró értékben Ukrajna keleti részére, a több mint száz kamionnal szállított rakomány október közepére éri el a válságövezetet.

2014. október 05. 11:36

A német kormány humanitárius segélyt küld 10 millió euró értékben Ukrajna keleti részére, a több mint száz kamionnal szállított rakomány október közepére éri el a válságövezetet.

 
A nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztérium hét végi közleménye szerint a közelítő tél miatt egyre szorultabb helyzetbe kerülő lakosság támogatására egyebek mellett aggregátorokat, mobil fűtőberendezéseket, téli ruházatot, takarókat, tábori ágyakat és  mobil konyhákat szállítanak Ukrajnába.
 
A szállítmányt a kijevi kormánnyal egyeztetve állították össze, egy részét Ukrajnában szerzik be. A konvoj a jövő héten kedden éri el a lengyel-ukrán határt. A segély egy részét a tárcavezető, Gerd Mül­ler személyesen adja át október 14-én Harkivban.  
 
A közlemény szerint a minisztérium idén eddig a fejlesztési együttműködésre még a válság előtt betervezett 25,5 millió eurón felül 45 millió euró támogatást nyújtott Ukrajnának a válságövezet infrastruktúrájának helyreállítására és az újjáépítésre, és további 6 millió eurót fordított humanitárius segélyezésre. 
 
Kiemelték, hogy a segélykonvojt a külügyminisztériummal és az érintett német külképviseletekkel közösen szervezték, a katasztrófavédelem (THW) és a német vöröskereszt közreműködésével. A Spiegel Online hírportál viszont azt írta, hogy a THW és a vöröskereszt végül kiszállt a projektből - a két szervezetnek kellett volna a kamionokat biztosítania -, és feszültség alakult ki a külügyminisztérium és a nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködési tárca között, mert a diplomáciai tárca szerint a humanitárius segélyezés az ő hatáskörébe tartozik.
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2014. október 05. 14:17
Az ukránok, véleményem szerint elkövetik azt a hibát, hogy a frontvonalat, az oroszoklakta területeken próbálják tartani, ahol semmiféle támogatást nem kapnak a lakosságtól. Ezzel feleslegesen kifárasszák saját katonáikat, és e területeken állandó támadásoknak vannak kitéve. Az ukrán hadvezetés lehet politikai okokból tartja ezt az oroszoklakta területeken meghúzódó frontvonalat, de katonai szempontból lassan felmorszolódik katonai ereje, elveszítik támadó, kezdeményző képességüket. A történelem során az oroszok taktikája más szokott lenni. Amit nem tudtak tartani, ahol nem volt remény győzelemre, onnan vissza szoktak vonulni, nem fecsérelték főlőslegesen erejüket olyasmire, amit amúgy sem tudtak megvédeni, hanem inkább gyüjtögették azt, hogy szert tehessenek egy hatékony ellentámadásra. Ezt a taktikát választotta Kutuzov tábornok a Napóleoni háborúk idején, és ezt a taktikát alkalmazták a II. világháború alatt is.
Himalája
2014. október 05. 13:05
"Nezd, egy dolog vilagos, ezzel a segelykonvollyal nem fog megerkezni ket hadosztaly katona is" Ez igaz. Ebben nem kételkedem. Azonban él bennem a gyanú, hogy vannak erőfeszítések arra, valamilyen ok létrehozására, hogy előbb-utóbb sikerüljön bevonni a válságba a NATO-t is.
thymian
2014. október 05. 12:59
Ezt is fel fogják tartóztatni az ukránok?
egysegelem
2014. október 05. 12:59
Erdemes elolvasni: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nincs_visszaut_totalis_haborura_keszulhetnek_az_oroszok.587405.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!