Obama szót emelt Hongkong ügyében

2014. október 02. 10:28

Az amerikai elnök és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó jelezte a kínai külügyminiszternek, hogy az USA figyeli a hongkongi eseményeket, és remélik, hogy a nézeteltéréseket békés úton sikerül rendezniük.

2014. október 02. 10:28

Barack Obama amerikai elnök és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó közölte Vang Ji kínai külügyminiszterrel, hogy az Egyesült Államok megkülönböztetett figyelemmel kíséri a hongkongi eseményeket, és kifejezték abbéli reményüket, hogy békés úton oldják meg a tüntetők és hatóságok közötti nézeteltéréseket – közölte szerdán a Fehér Ház. Barack Obama kijelentette, hogy várakozással tekint a november 10-12. között esedékes kínai látogatására. „Az Egyesült Államok következetesen támogatja a nyílt rendszert – amely elengedhetetlen Hongkong stabilitásához és jólétéhez –, az általános választójogot és a hongkongi nép törekvéseit” – olvasható a közleményben.

Vangot hivatalosan Rice fogadta a Fehér Házban, Obama később csatlakozott hozzájuk, és hangsúlyozta a stabil és konstruktív amerikai-kínai kapcsolatok iránti elkötelezettségét, ezen belül az együttműködés erősítését az olyan területeken, mint a küzdelem klímaváltozás, az Ebola-járvány és a terrorizmus, különösen az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen. 

Rice a közlemény szerint azt hangsúlyozta Vangnak, hogy az Egyesült Államok regionális és globális kérdésekben is érdekelt a szorosabb kétoldalú koordinációban és együttműködésben, egyebek között az afganisztáni és a közel-keleti helyzetet, a globális egészségügyi biztonságot és az észak-koreai nukleáris program jelentette fenyegetést illetően. A nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta: Obama elnök novemberi pekingi látogatása alkalmat nyújt arra, hogy elmélyült tárgyalásokat folytassanak az amerikai-kínai kapcsolatok lehetőségeiről.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. október 02. 17:09
"Vang Ji kínai külügyminiszter kifejtette az Egyesült Államok külügyminiszterével, John Kerryvel tartott találkozóján a hongkongi tüntetések kapcsán, hogy Kína nem tolerál semmiféle beavatkozást a belügyeibe. Vang Ji idesorolta a tüntetők bármilyen külföldről érkező támogatását, mind anyagit, mind bármilyen politikait."
Apáczai
2014. október 02. 12:24
Szerintem joggal tehető fel a kérdés, hogy milyen erkölcsi és politikai alapja van mások kritizálgatásának azok részéről, akik a saját országukban rasszista szervezetek működésének adnak teret, sőt az ordas eszméket más országokba is exportálni igyekeznek. Ez teljességgel képtelenség.
pemetecukor
2014. október 02. 11:10
Igaza van Obamának, meg kell védeni a demokráciát Kínában is úgy mint Líbiában, Egyiptomban, Afganisztánban és még sorolhatnánk az USA jótétemény demokrácia védelmének országait.
HHH
2014. október 02. 10:51
Vicces
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!