Olasz külügyminiszter: Hiba lenne a schengeni övezet felfüggesztése

2015. január 11. 16:15

Helytelen lenne a schengeni övezet és az EU-n belüli mozgásszabadság felfüggesztése a terrorista támadások veszélye miatt Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerint.

2015. január 11. 16:15

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter szerint helytelen megoldás lenne a huszonhat európai országot magában foglaló schengeni övezet és az ezen belül biztosított mozgásszabadság felfüggesztése a terrorista támadások veszélyével szemben.

 
Paolo Gentiloni a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak vasárnap adott interjúban kijelentette: hiba lenne a schengeni övezet felfüggesztése, mivel Schengen az európaiak számára a szabadság, a demokrácia jelképe. 
 
„Ha egy tucatnyi terrorista miatt lemondunk a szólásszabadságról, a tüntetési szabadságról, a mozgásszabadságról, fantasztikus ajándékkal ajándékozzuk meg őket” – fogalmazott az olasz külügyminiszter, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa. 
 
Paolo Gentiloni ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iszlámra hivatkozó terrorizmus nem egyenlő az iszlám vallással. „Idióta, aki azt mondja, hogy minden muzulmán terrorista” – hangoztatta az olasz diplomácia vezetője. 
 
Olaszország fegyverekkel és kiképzéssel segíti az Iszlám Állammal szemben fellépő nemzetközi katonai koalíció tevékenységét.
 
Véleménye szerint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet rég óta nem látott veszélyt képvisel az Európával szomszédos Közel-Kelet térségében. „Éppen ezért nem maradhatunk tétlenek” – tette hozzá az olasz külügyminiszter. Bejelentette, hogy az olasz kormány a terrorista propagandát folytató internetes honlapok bezárásának elrendelésére készül. 
 
Angelino Alfano olasz belügyminiszter, az Új Jobbközép (NCD) politikusa „vívmánynak” nevezte Schengent, amelyről nem szabad lemondani. 
 
Az Északi Liga szélsőséges olasz párt viszont úgy ítéli meg, hogy éppen a schengeni mozgásszabadság fenyegeti az európaiakat, akiknek biztonsága csakis a lehető legszigorúbb határellenőrzéssel garantálható. 
 
A párizsi terrorista merényletek áldozatairól való vasárnapi megemlékezésen az olasz kormány képviseletében Matteo Renzi miniszterelnök, Paolo Gentiloni és Sandro Gozi EU-s államtitkár vesz részt.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2015. január 12. 01:05
Olaszorszagbol szivarog fel a legtobb menekult. Ha lezarnak a hatarokat, a nyakukon maradnanak. Nana, hogy ezt nem akarjak.
hátakkor
2015. január 12. 00:38
Tucatnyi terrorista miatt sok mindenről lemondtunk már.
Tintamin
2015. január 11. 17:36
Amint megszűnik a schengeni övezet, mi újra a függöny mögé kerülünk. Na előtte kell menekülni nagyon gyorsan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!