Görögország: jöhet az új reformterv?

2015. február 25. 08:28

Az eurozóna pénzügyminiszterei elfogadták az Athén által előterjesztett új görög reformcsomagot, amelyben a Sziriza igazságosabb adórendszert hozna létre, küzdene a korrupció ellen, sőt ingyenes orvosi ellátást biztosítana a munkanélküliek számára.

2015. február 25. 08:28

Az azonnali krízis veszélye elhárult, mert az eurozóna pénzügyminiszterei elfogadták az Athén által előterjesztett görög reformcsomag vázlatát. A program jóváhagyása előfeltétele volt a Görögországnak nyújtott, a hónap végén lejáró pénzügyi mentőcsomag legfeljebb 4 hónapos meghosszabbításának. A most jóváhagyott görög reformtervet a következő lépésben az eurózónás tagállamok parlamentjeinek kell megszavaznia. A Trojka szerint a görög dokumentum „kellőképpen átfogó, de meglehetősen elnagyolt, csak kiindulópontként szolgálhat”.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke Brüsszelben úgy fogalmazott: „Ha a gazdasági körülmények úgy kívánják, a költségvetési célok a programon belül rugalmasan változhatnak, de ez így működött eddig is. Persze, ez nem lehet egyoldalú döntés. Egyetlen kormány sem jelentheti ki, mi már nem vagyunk elkötelezettek az eredeti cél iránt. Ez nem így működik!” – mondta a holland pénzügyminiszter.

A Görögországot vezető szélsőbaloldali Sziriza most elkészített listáján szerepel: az igazságosabb adórendszer létrehozása, az adóelkerülés elleni harc fokozása, a korrupció elleni küzdelem fokozása, a munkaerőpiaci reformok végrehajtása a kollektív szerződések és megállapodások területén, küzdelem a görög humanitárius válsághelyzet ellen, lakáspiaci garanciák és ingyenes orvosi ellátással a biztosítással nem rendelkező munkanélküliek számára.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drágha Márió
2015. február 25. 09:36
Ez a Ciprasz egy gyáva nyuszi,lefeküdt a burzsujoknak,Che Guevara meg forog a sírjában...
Türelem
2015. február 25. 09:20
A helyzet megértését két nyilatkozat segíti alapvetően. Merkel: "Tsipras lassan, lassan visszatért az igazsághoz." Lagarde: "Elfogadható kiindulási pontként, de hiányoznak a konkrétumok." A görögök kaptak még négy hónap gondolkodási időt arra, hogy összerakjanak egy, a Trojka által elfogadható programot. Ami világos, hogy a Trojka, de legfőképpen Berlin diktál. A lényegi kérdésekben nincs mozgástere a görög kormánynak. Apró fájdalomcsillapító pirulákat adhat a mélyszegénységben élőknek - energia,áramellátás, egészségügyi ellátás - , de a Trojka korábbi követelésit tekintve nincs érdemi változás. Athén köteles lesz folytatni a privatizációt, a görög családi ezüst kiárusítását, nem emelheti a közalkalmazotti béreket, emelnie kell az Áfa kulcsokat, növelni a nyugdíjkorhatárt, nem veheti vissza a közszférából elbocsátott dolgozókat, liberalizáni kell a munkaerő piacot, harcolniuk kell a korrupció ellen. Ez utóbbiból hét milliárd eurós bevétellel kalkulálnak. Ami eredmény még, hogy felfüggeszthetik az árverezéseket. Lényegében véve Athén négy hónapos átmenethez jutott, hogy a Trojka nagyon szigorú elvárásai szerint kidolgozza a konkrét megszorító programot. A Syrizán és a kormányon belül már kiéleződtek ez ellentétek, s az utca is elkezdett morgolódni. A nép, a kormány néhány apró hangulatjavító falathoz juthat, de minden megy tovább a régi menetrend szerint. A kérdés, hogy a kormány fél év múlva, vagy később bukik meg. Illúzió volt, hogy Görögország szabad állam, a nép szabadon dönthet sorsáról. Itt a példa előttünk.
Csigorin
2015. február 25. 09:17
gondolom az "igazsagosabb" alatt jo baller szokas szerint a "rablot" ertik. IGAZSAGOS adorendszer a kulcsnelkuli lenne: az allami kiadasok egyenlo elosztasa, fix osszeg minden allampolgarra, ugyanannyit hasznalsz, ugyanannyit fizetsz. No ehelyett van a SZOLIDARIS adorendszer, az egykulcsos, ami szerint aki ketszer annyit keres az ketszer annyit is adozik. A tobbkulcsos agyrem, ami szerint exponencialisan jobban kell adoztatni azt, aki aranyosan tobbet keres, az nem mas mint RABLAS. Mint Thatcher ota tudjuk, a szocializmus addig tart, mig el nem fogy a masok penze...
balbako_
2015. február 25. 08:56
A konkrét intézkedések az érdekesek, mert ez duma. A görögök vért fognak pisálni ez a lényeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!