Több uniós támogatást kap Olaszország a menekültügy kezelésére

2015. február 19. 13:48

Az év végéig meghosszabbítják a tavaly novemberben indított és eredetileg csak pár hónaposra tervezett Triton tengeri mentőműveletet, melynek keretében a Földközi-tengeren lélekvesztőkön hánykolódó illegális migránsokat mentik ki. Az Európai Bizottság ezen kívül 13,7 millió euró rendkívüli pénzbeli támogatást ad az olasz menedékügyi, migrációs és integrációs alap (AMIF) számára.

2015. február 19. 13:48

Az Európai Bizottság fokozza a menekültügy kezelése érdekében Olaszországnak nyújtott támogatást – jelentették be csütörtökön Brüsszelben. Ennek jegyében az év végéig meghosszabbítják a tavaly november elsején megkezdett, és eredetileg csak néhány hónaposra tervezett Triton tengeri mentőműveletet. E művelet keretében az EU határrendészeti támogató ügynöksége, a Frontex az olasz hatóságok kérésére – 21 tagállam részvétele mellett, műszaki eszközök, légi járművek és tengeri szállító eszközök, illetve szakemberek rendelkezésre bocsátásával – segítséget nyújt ahhoz, hogy kimentsék a Földközi-tengeren lélekvesztőkön életveszélyben hánykódó, Észak-Afrikából az EU területére igyekvő illegális bevándorlókat.

Az olasz parti őrség eddig 19 500 ilyen embert mentett ki, és közülük 6 ezer közvetlen módon a Triton műveletnek köszönhette megmenekülését. Az uniós művelet havonta másfél és három millió euró közötti összeget emészt fel.

Az Európai Bizottság ezen felül 13,7 millió euró rendkívüli pénzbeli támogatást ítélt meg az olasz menedékügyi, migrációs és integrációs alap (AMIF) számára. A brüsszeli bejelentésről szóló közlemény idézte Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, aki szerint mindaddig, amíg háborúk dúlnak és egyéb nehézségek mutatkoznak a szomszédos térségekben, az emberek életük kockáztatása mellett is törekedni fognak arra, hogy Európában érjenek partot.

Ennek az összetett problémának nem egyszerű a megoldása, de az világos, hogy nem létezik nemzeti megoldás. Csak európai megoldás létezik” – hangsúlyozta Timmermans, és közölte: a brüsszeli bizottság keményen dolgozik a migrációval kapcsolatos kérdéskör új európai megközelítésére irányuló javaslaton, és azt még idén le akarja tenni az asztalra. Eközben pedig – tette hozzá – kész arra, hogy építő szellemben válaszoljon, ha Olaszország a Triton műveletre szánt források növelését igényli.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. február 19. 15:38
ez kvázi azt jelenti,hogy az olaszok nem hajlandóak etetni a saját pénzükből
GV0917
2015. február 19. 15:36
Mily ravaszok a brüsszeli urak!Valamint a hölgyek... "Csalogatja csemegével Muci paripáját, Lebke* szellő lebegteti Tengerzöld ruháját...." *Csak azért írtam, mert ez az eredeti írásmód. De egy Mikrobival ne vitatkozz!
Berecskereki
2015. február 19. 14:40
A migrációs ügyekért felelős uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz a következőket nyilatkozta: Örömmel jelentem be, hogy további 1,2 millió eurót bocsátunk a magyar hatóságok rendelkezésére a Bizottság által létrehozott új finanszírozási mechanizmus keretében, amely arra szolgál, hogy támogatást nyújtson a növekvő menekültügyi és migrációs nyomással szembesülő uniós országoknak. Ez a sürgősségi finanszírozás segíteni fogja a magyar hatóságokat abban, hogy növeljék fogadási kapacitásaikat, és így hatékony válaszlépéseket tegyenek a menedékkérők növekvő beáramlására.
Riwen
2015. február 19. 14:22
Miért nem fordítják őket vissza? Az elég jó megoldásnak tűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!